Adama
Vinasa Rompak

Seminar: Investiţie, cercetare şi inovare, cooperare şi asociere: Pomicultura din perspectiva PNDR 2014-2020

Publicat: 12 decembrie 2014 - 10:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În zilele de 10 şi 11 decembrie, Organizaţia Interprofesională Naţională Prodcom Legume - Fructe din România şi Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală a organizat, în municipiul Râmnicu Vâlcea, seminarul intitulat “Investiţie, cercetare şi inovare, cooperare şi asociere: Pomicultura din perspectiva PNDR 2014-2020”.

La manifestare au fost prezenţi fermieri din judeţele limitrofe, cercetători ai staţiunii pomicole, oameni de ştiinţă ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", cadre didactice ale Universităţilor din Craiova şi Valahia din Târgovişte, oficiali ai instituţiilor de specialitate, firme de consultanţă agricolă.

O agendă de lucru încărcată
Agenda de lucru desfăşurată pe cele două zile ale seminarului a cuprins sesiuni în plen, dar şi ateliere de lucru în care s-au prezentat expuneri pe teme ca: Sectorul pomicol în PNDR 2013-2014 şi PNDR 2014-2020 – Trecut şi evoluție; Probleme legate de situaţia juridică a exploataţiilor agricole, de asociere şi cooperare în sectorul pomicol; Cercetare, tehnologie şi inovare pentru nevoile sectorului pomicol (în special pentru exploataţiile mici); Gestionarea riscului în agricultură, schimbări climatice, protecţia mediului; Depozitarea - procesarea în sectorul pomicol din România (cooperare pentru procesare); Oportunităţi de calificare profesională pentru ridicarea standardului cantitativ şi calitativ al producţiei în sectorul pomicol; Implementarea bunelor practici în producţia pomicolă, model de lanţ scurt pentru producţie, depozitare, pregătire pentru vânzarea directă şi procesare; Permacultura în sectorul pomicol.

Studiu de caz şi vizita unei ferme pomicole
Seminarul a inclus, de asemenea, prezentarea unui un studiu de caz al exploataţiei pomicole a lui Mihai Ungurenuş, un vestit livădar vâlcean, dar şi
o vizită la ferma pomicolă administrată de Nicolae Ionuţ Vasile din satul Bălţeni, judeţul Vâlcea.
Aşa cum ne-a declarat liderul patronatului Romconserv şi director executiv al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume - Fructe din România, Aurel Tănase, întâlnirea de la Râmnicu Vâlcea se înscrie pe linia eforturilor privind îmbunătățirea competitivității producătorilor primari printr-o mai bună integrare a acestora în lanţului agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, al creşterii valorii adăugate a produselor agricole, creșterea valorii adăugate a produselor agricole, promovarea pe piețele locale, a circuitelor scurte de aprovizionare, grupurilor de producători și a organizațiilor interprofesionale.

Un sub-program competitiv
“Sub-programul tematic „Creşterea competitivităţii sectorului pomicol” al noului PNDR 2014-2020 urmăreşte îmbunătăţirea performanţei economice a tuturor exploataţiilor pomicole şi facilitarea restructurării şi modernizării fermelor, în special în vederea creşterii participării şi orientarii către piaţă, cât şi a diversificării agricole. Scopul investiţiilor este creşterea competitivităţii exploataţiilor pomicole prin dotarea cu utilaje şi echipamente, modernizarea şi/sau extinderea clădirilor, înfiinţarea de plantaţii, reconversia plantaţiilor existente şi prin creşterea suprafeţelor ocupate de pepinierele pomicole”, ne-a declarat Aurel Tănase.
În noul PNDR 2014-2020, reconversia în pomicultură are prevăzute fonduri totale de 260 de milioane de euro, din care o sumă 40 de milioane de euro va fi alocată pentru prelucrarea şi comercializarea produselor obţinute.
Prin sub-programul de pomicultură vor putea fi reabilitate în jur de 35.000 de hectare de plantaţii pomicole astfel încât până în anul 2020, România să ajungă la o suprafaţă de 200.000 de hectare cu livezi, de la circa 140.000 hectare în prezent, din care 60.000 de hectare sunt în declin de producţie.

Vizualizat: 1194 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii