VOM CERE DEROGARE LA BRUXELLES! Președintele României, Klaus Iohannis, a avertizat fermierii, la începutul lunii mai, că vor rămâne fără subvenția pe suprafață din 2018-2019 cei care nu au terenurile agricole cadastrate. Adrian Pintea, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le dă o speranță agricultorilor care nu au reușit să-și cadastreze terenurile.
98% din fermierii din România ar putea fi excluși de la plata subvenției pe suprafață pentru că nu au cadastrate terenurile agricole. Șeful APIA a declarat miercuri, 28 iunie, că mai există o șansă pentru agricultorii cu terenurile necadastrate să-și încaseze subvențiile.
În legislația actuală, până-n anul 2019, fermierii ar trebui să aibă terenurile cadastrate. Într-adevăr sunt anumite zone unde s-au cadastrat deja terenurile, dar, cu siguranță, probabil, vom obține o derogare. Dar este un lucru (cadastrarea n.r.) care categoric va trebui să fie făcut. De ce? Pentru că o dată sunt situațiile foarte clare și pentru că va fi mult mai ușor și pentru noi în ceea ce privește gestionarea plăților și va ușura munca funcționarilor de la toate centrele locale și județene, a declarat șeful APIA.
România va trebui să obțină această derogare de la Comisia Europeană. Șeful APIA spune că se încearcă prioritizarea cadastrării terenurilor agricole.
Noi am început o colaborare și cu cei de la ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară), începând cu anul 2017 avem o interfață și pe site-ul APIA, avem un link pe care fermierii îl pot accesa pentru a intra în legătură cu cei de la ANCPI. S-au început colaborări, cum am spus cu ANCPI, și cu anumite unități administrativ teritoriale (primării), dar într-o măsură destul de mică, a adăugat Adrian Pintea.
La începutul lunii mai, președintele României a avertizat că fermierii vor rămâne fără subvențiile pe suprafață dacă nu au terenurile cadastrate.
Dacă nu se rezolvă problema cadastrului până în 2018, nu veţi mai primi subvenţii, pur şi simplu. Acolo unde nu există cadastru, nu se va mai putea subvenţiona agricultura. Este păcat! Păcat că s-a ajuns în acest punct, a subliniat președintele Iohannis, în mai 2017.
Şeful statului a susţinut că niciun guvern cu care a lucrat nu a făcut nimic pentru a intabula terenurile agricole.
Am discutat această chestiune cu guvernele pe care le-am întâlnit. Toţi au promis că se rezolvă, toţi au făcut zero. Acum mai avem foarte puţin timp şi sper să se fi înţeles urgenţa acestei chestiuni, a mai spus preşedintele.
CITEȘTE ȘI: IOHANNIS ÎI AVERTIZEAZĂ PE FERMIERII ROMÂNI: NU VEȚI MAI PRIMI SUBVENȚII!