Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ȘEFUL APIA: SCHEMELE de PLATĂ care INTRĂ la AVANS din 16 OCTOMBRIE!

Publicat: 03 octombrie 2017 - 11:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SCHEME DE PLATĂ AVANS FERMIERI! Șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat public schemele de plată din care li se achită fermierilor un avans începând cu data de 16 octombrie 2017. Avansul este de 70% din schemele de plată pe suprafață și 85% din plățile compensatorii pe dezvoltare rurală. Din ce dată ar putea primi avans crescătorii de animale?

Așa cum am obișnuit fermierii, și anul acesta vom începe autorizarea plăților în avans. Conform regulamentului european și legislației naționale, începând cu data de 16 octombrie 2017, APIA va acorda plățile în avans în cadrul schemelor plăților directe, într-un procent de 70% din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și 85% din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală), a spus șeful APIA.

Fermierii care au angajamente pe pachetele de agromediu din cadrul măsurii 10 agro-mediu și climă, PNDR 2020, vor primi la avans 85% din aceste plăți compensatorii. Același procent este plătit de APIA la avans și din plățile compensatorii pe măsura 13 zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice, pe scurt, zona defavorizată, PNDR 2020.

Pentru că mulți fermieri ne întreabă despre cuantumul acestor plăți compensatorii, vă punem la dispoziție lista cu valoarea pe hectar a acestor plăți.

MĂSURA 10 AGRO-MEDIU ȘI CLIMĂ

Pachetul 1 pajiști cu înaltă valoare naturală –  cuantum 142 euro/ha/an, cuantumul a crescut cu 49 euro/ha prin comparație cu anul trecut, când a fost 93 de euro/ha/an

Pachetul 2 practici agricole tradiționale (aplicat numai în combinație cu pachetul 1)
Varianta 2.1 lucrări manuale – 100 euro/ha/an - a rămas la cuantumul din 2016
Varianta 2.2 lucrări cu utilaje ușoare – 21 euro/ha/an - a rămas la același cuantum din 2016

Pachetul 3 pajiști importante pentru păsări
Sub-pachetul 3.1 Crex crex
Varianta 3.1.1 lucrări manuale – 310 euro/ha/an. Suma este mai mare cu 49 de euro/ha prin comparație cu ce 261 de euro/ha plătiți pentru 2016 fermierilor.
Varianta 3.1.2 lucrări cu utilaje ușoare – 231 euro/ha/an față de 182 de euro/ha cât se plătește pentru campania 2016.

Subpachetul 3.2 Lanius minor și Falco vespertinus
Varianta 3.2.1 lucrări manuale – 159 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016
Varianta 3.2.2 lucrări cu utilaje ușoare – 80 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016

Pachetul 4 culturi verzi – 128 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016
Pachetul 5 adaptarea la schimbările efectelor climatice – 125 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016

Pachetul 6 pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.)
Varianta 6.1 lucrări manuale –  410 euro/ha/an. A crescut pentru 2016 cu 49 de euro/ha. Pentru anul trecut, cuantumul este de 361 euro/ha/an
Varianta 6.2 lucrări cu utilaje ușoare – 331 euro/ha/an, mai mare cu 49 euro/ha prin comparație cu suma de 282 euro/ha/an, acordată fermierilor pentru 2016.

Pachetul 7 terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) – 250 euro/ha/an - a rămas la valoarea din 2016.

 Măsura 13 (M 13) - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, PNDR 2014=2020, finanțare din FEADR

Submăsura 13.1 - Plăţi compensatorii în zona montană (ANC)  97 euro/ha/an, un cuantum mai mare cu 11 euro/ha prin comparație cu anul trecut când fermierii au primit 86 euro/ha/an

Submăsura: 13.2 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 62 euro/ha/an. Anul trecut fermierii au încasat 54 euro/ha.

Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice – 75 euro/ha/an, mai mare cu 5 euro/ha față de anul trecut

Alocarea financiară pentru plățile directe FEGA este de 1,8 miliarde de euro pentru anul 2017. Pentru schema de plată unică pe suprafață avem un plafon alocat de  919 milioane de euro, iar cuantumul pentru 2017 este de 97,24 euro/ha. Pentru plata redistributivă avem 97 de milioane de euro, știți că sunt pe cele două plafoane, între 1 și 5 ha, respectiv 5 și 30 ha, cu un cuantum, pentru primul interval, de 5 euro/ha, respectiv 48.32 euro/ha, pentru 5 ha – 30 ha. Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, așa-numita înverzire, plafonul este de  540 milioane de euro, iar cuantumul este de 57,17 euro/ha. Plata pentru tineri fermieri, avem plafonul este de 18 milioane de euro, iar cuantumul este de  24,31 euro/ha. Acestea sunt cuantumuri minime și se majorează până la atingerea plafonului financiar alocat, în baza suprafețelor determinate, a spus Pintea.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat duminică, 1 octombrie,  la Tohanu Nou, Brașov, că APIA va începe cu plata avansului pe suprafață și imediat după aceea li se va plăti un avans și crescătorilor de animale. Șeful de la Agricultură a lăsat să se înțeleagă că data de la care ar începe plata avansului pentru crescători de animale ar fi 15 noiembrie 2017. Pentru plățile din zootehnie se cunosc, la această oră, doar bugetele alocate, pentru bovine, ovine și caprine, atât pentru ajutorul național tranzitoriu (ANTZ), cât și pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ). APIA nu a comunicat, deocamdată, cuantumul subvențiilor pe cap de animal.

APIA poate să le plătească fermierilor avans din subvențiile care li se cuvin pentru 2017 până la data de 30 noiembrie 2017. De la 1 decembrie 2017 intră plățile regulare, finale, iar regulamentele europene în vigoare nu mai permit acordarea unui avans pentru fermieri.

Vizualizat: 18273 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Decizii pentru viitor!

Decizii pentru viitor!

A fost o întâmplare fericită să ajungem la Ciumbrud în apropierea datei de 1 decembrie, când am celebrat centenarul Marii Uniri. Iar faptul că au venit atâţia oameni la eveniment, înseamnă că acest proiect a atins un punct de credibilitate de care aveam nevoie pentru a transmite mai departe mesajul nostru.

 

În 'pole position' cu BASF Sorin Chelmu, în vizita la INDAGRA Învatamântul profesional dual, experimentat la Miroslava

Bancul zilei

La plimbare cu soţia

La plimbare cu soţia
Când ies la plimbare în oraş cu soţia mea, mereu o ţin de mână... Detalii