APIA mai are să le plătească fermierilor români 850 de milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă! Bugetul pentru campania 2015 este 1,6 miliarde de euro. În prezent, sunt circa 80.000 de fermieri neplătiți din care 56.000 sunt cei care au fost în control, iar restul au avut erori, a declarat Florin Faur, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru Capital.
Din 943.000 de fermieri, 886.000 de fermieri au depus cereri pentru sectorul vegetal, iar 57.000 de fermieri sunt exclusiv pe zootehnie. La ora respectivă, vrem să efectuăm plăți pentru toți cei 754.000 de fermieri către care am autorizat plăți pentru „înverzire“. Pentru 532.000 de fermieri au fost efectuate plăți pe data de 16 mai 2016 și vrem să efectuăm plăți pentru restul de 222.000 de agricultori, spune Faur.
Cele mai multe probleme au fost descoperite la capitolul identificarea parcelelor agricole.
Dacă fermierul a declarat un teren într-un loc, noi trebuia să-l fixăm acolo. Tot ce a rămas acum se face cu extrem de multă atenție. Acum măsurăm de nouă ori și tăiem o dată pentru acum este vorba despre fermele mari, declară șeful APIA, pentru sursa citată.
Florin Faur le promite fermierilor români că vor avea posibilitatea să-și consulte online întreg dosarul depus pentru subvențiile agricole. Planurile sunt îndrăznețe și vizează înființarea unei platforme.
Intenționăm să înființăm o platformă, prin care un fermier poate verifica, în urma unei identificări, stadiul cererii sale, notificării și altele. Fapt ce ne degrevează extrem de mult și pe noi și face transparent procesul. Proiectul este în discuție cu departamentul IT și, după ce terminăm cu plățile, va fi implementat. Este obligatoriu să-l finalizăm în acest an, promite Faur.
În acest moment, sunt fermieri din eșantioanele de control extrem de nemulțumiți pentru că nu au fost anunțați la timp de mersul verificărilor. Concret, acești agricultori au fost notificați de APIA abia acum că rapoartele de teledetecție pe anul 2015 nu le sunt favorabile. Nu au fost văzute culturile pe anumite parcele. Fermierii nu au cum să mai demonstreze, la această oră, că pe acele parcele au avut într-adevăr culturi, așa că parcelele respective vor fi scoase de la plata subvenției pe suprafață. Dacă ar fi reușit să-și consulte la timp dosarele pentru subvenții poate situația ar fi fost alta.