CADASTRU OBLIGATORIU PENTRU SUBVENȚIE! Terenurile agricole sunt cadastratate gratuit cu prioritate! România trebuie să se încadreze în termenul impus de Uniunea Europeană pentru trecerea la un nou sistem de acordare a subvenției. Concret, subvențiile agricole vor fi alocate pe exploatație agricolă și nu pe hetar cum se întâmplă acum. Ileana Spiroiu, directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), dezvăluie ce se întâmplă cu cadastrarea acestor terenuri!
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară are deja un protocol de colaborare cu Agenția de Plăți și Intrevenții în Agricultură, cu APIA, și încercăm ca această problemă, care frământă oamenii, să putem, prin eforturi conjugate, să o rezolvăm până-n anul 2020 când Europa ne permite să trecem pe o altă modalitate de finanțare, pe aceea de fermă (nu va mai fi plătită subvenția pe hectar, va fi plătită pe fermă n.r.).
Și atunci, tocmai pentru ca Uniunea Europeană să fie convinsă că datele pentru care cerem subvenție sunt ferme, am început această activitate de cadastru sistematic și am dezvoltat-o, iar de anul trecut accelerăm acest proces.
Accelerarea procesului constă în aceea că fiecare unitate teritorială administrativă din România a primit din partea agenției, din fondurile pe care noi le avem din veniturii proprii, 130.000 de lei, bani pentru a începe activitatea de cadastrare la nivel de sector. Am trimis banii către primării, anul trecut, la un număr de 900.000 de unități administrativ-teritoriale. Repetăm, noi am dat plafonul acesta oficiilor teritoriale de cadastru care au încheiat contracte cu primăriile, iar primăriile au încheiat contracte de execuție cu prestatorii pe banii noștri, a declarat Ileana Spiroiu, director general adjunct ANCPI.
Anul trecut, mai spune sursa citată, au fost înscrise peste 60.000 de imobile (terenuri agricole) din extravilanul localităților. Va fi gata cadastrarea terenurilor agricole până la termenul impus de UE? Mai ales că de acest lucru atârnă subvențiile pe care le primesc agricultorii români.
La momentul acesta suntem optimiști și spunem că din cele 40 de milioane de imobile pe care România le are, este o cifră estimativă, partea care reprezintă extravilanul va fi gata până-n 2020. Avem această certitudine pentru că totul ține de modul în care noi și primăriile ne vom mobiliza, a mai spus șefa ANCPI.
Bugetul alocat cadastrării gratuite a tuturor imobilelor, aici ne referim și la terenuri agricole, este, în acest moment, insuficient. Împreună cu Ministerul Dezvoltării am hotărât să depunem documentație la Comisia Europeană și să ne înscriem în Programul Operațional Regional, să luăm fonduri pentru aproape 740 de primării din acest program, este convinsă Ileana Spiroiu.
ATENȚIE! CE TREBUIE SĂ FACEȚI CA SĂ CORECTAȚI GRATUIT ERORILE DIN CARTEA FUNCIARĂ!
Dacă rectificarea se face în procesul de colectare a informațiilor, după ce s-a lansat activitatea de cadastru sistematic, acestea se fac gratuit. Deci, dacă la înregistrarea sporadică au existat anumite inadvertențe între ceea ce a măsurat persoana autorizată sau actul care a fost prezentat registratorului la prima înscriere, dacă activitatea de cadastru sistematic are loc în imediata perioadă a acestei rectificări, atunci ea se face gratuit deoarece toate imobilele cartografiate inițial vor fi corectate sau repoziționate, dacă se simte nevoia, de către prestator, în această campanie de înscriere a tuturor imobilelor în cartea funciară.
Dacă nu am avut această oportunitate ca persoana care a observat, proprietarul care a observat că are o problemă vizată de forma sau de geometria imobilului sau chestiuni care țin de partea de drept, acestea pot fi corectate printr-o cerere pe care proprietarul o face biroului de carte funciară pe raza căreia se află imobilul și corectarea se face prin așa numita operație de rectificare sau de actualizare a acelor limite. Această rectificare este, într-adevăr, tarifată și tariful pe care-l plătește proprietarul este în funcție de ceea ce solicită, a explicat Ileana Spiroiu, director general adjunct Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Sursa: TVR, Viața Satului