Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ȘEFUL AFIR: IATĂ DE CE RESPINGEM PROIECTELE FERMIERILOR!

Publicat: 17 august 2017 - 15:26
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

BANI EUROPENI! Atenționați de ministrul agriculturii, Petre Daea, că trebuie să-și atingă ținta la absorbția banilor europeni, funcționarii Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale au făcut o analiză să vadă de ce sunt respinse de la finanțare atât de multe proiecte depuse de fermierii români. Am solicitat colegilor să analizeze cu celeritate motivele pentru care mai multe proiecte depuse pentru finanțare sunt declarate neeligibile, spune Adrian Ionuț Chesnoiu, șeful AFIR. Ce a descoperit șeful AFIR?

De la demararea în 2015 a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 și până în prezent, AFIR a primit 367 de cereri pentru finanțare în valoare totală de 164,8 milioane de euro, pentru submăsura 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”.

Mai mult de jumătate din aceste proiecte au fost respinse de la finanțare. Potrivit comunicatului transmis de AFIR, au fost selectate pentru finanțare 138 de proiecte care vizează înființarea și modernizarea exploatațiilor pomicole, valoarea finanțării nerambursabile acordată prin PNDR pentru acestea fiind de aproximativ 63 milioane de euro. Valoarea plăților efectuate până în prezent, pentru decontarea cheltuielilor realizate de către beneficiarii investițiilor pomicole, este de 2,1 milioane de euro.

Am solicitat colegilor din departamentele tehnice ale AFIR să analizeze cu celeritate motivele pentru care mai multe proiecte depuse pentru finanțare în sectorul pomicol sunt declarate neeligibile. Am vrut să vedem dacă este o cauză internă sau dacă neeligibilitatea cererilor de finanțare vine pe fondul documentațiilor incomplete, a lipsei actelor de proprietate sau de folosință a exploatației sau pentru că nu poate fi demonstrată cu documente viabilitatea economică a investiției. Am constatat că principalul motiv de neeligibilitate este întocmirea proiectelor fără a fi respectate condițiile prevăzute în Ghidul solicitantului, deși aceste condiții sunt cunoscute de la început, chiar înainte de lansarea sesiunii de primire a proiectelor,  a declarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț Chesnoiu.

PRINCIPALELE MOTIVE DE NEELIGIBILITATE

AFIR a identificat mai multe motive de neeligibilitate:

Studiul de Fezabilitate (SF) nu este prezentat și completat în conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului. Nu este atașată Anexa B (Prognoza veniturilor si evoluția capacității de producție) la SF conform modelului cadru solicitat. Nu sunt precizări cu privire la realizarea lucrărilor de înființare a plantației deoarece nu au fost cuprinse cheltuieli în Bugetul Indicativ.
Nu este atașat extrasul de carte funciară și nu poate fi corelată suprafața ce vizează investiția (suprafață menționată în SF) cu cea menționată în actele de proprietate.
Lipsește proiectul de înființare a plantației, însoțit de studiul pedologic (document obligatoriu conform Ghidului solicitantului) sau au fost atașate extrase de carte funciară ce cuprind informații contradictorii.
Viabilitatea economică a investiției trebuie demonstrată în baza documentației tehnico-economice, în sensul că analiza economico-financiară nu prezintă explicații (calculele concrete pe baza datelor obținute ca urmare a prognozelor economice) sau, în urma solicitării de informații suplimentare, nu sunt completați toți indicatorii economici.
În cazul înființării și/ sau reconversiei trebuie utilizat doar materialul fructifer din categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară. Dacă în SF nu se regăsesc informații cu privire la înființarea culturii din punct de vedere al materialului biologic folosit, așa cum prevede Ghidul solicitantului, proiectul este declarat neeligibil.
Nu se respectă condiția privind „realizarea investiției doar în unitățile administrativ teritoriale (UAT) prezentate în anexa din Cadrul Național de Implementare al Subprogramului Tematic Pomicol (STP). Trebuie respectată zonarea speciilor din anexă (Anexa 7 a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1a). Astfel, nu au fost prezentate documente pentru întreg terenul agricol deținut în cadrul exploatației (nu sunt atașate copii după Registrul agricol).
Exploatația trebuie să respecte dimensiunile economice viabile. O serie de cereri de finanțare depuse au fost declarate neeligibile pentru că solicitantul nu se regăsește în baza de date a APIA cu exploatația înregistrată și astfel nu pot fi verificate suprafețele ce vizează investiția.

Sesiunea de primire a proiectelor pentru sM 4.1.a a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2017, ora 16.00.

Sursa: Comunicat AFIR

Vizualizat: 6192 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Smario
|
08. 18, 2017. Friday 00:29
Realitatea este alta. Ghiduri schimbate de la la an la an si sesiuni lansate in maxim 10 zile (!!!) de la lansarea ghidului final. Cum poti sa pregatesti un proiect (studiu de fezabilitate, certficat de urbanism, documente teren, etc) in doar 10 zile? La ce rost sa aprobi un proiect realizat in cateva zile si care la implementare se ajunge la concluzia ca nu se poate realiza (ori cheltuielile sunt subestimate, ori solutiile tehnice nu sunt cele mai potrivite, ori nu obtii toate avizele pentru ca nu ai luat in calcul toate aspectele?! Si multe altele.
1.
Nacu
|
08. 17, 2017. Thursday 17:44
Cred ca in toate cazurile ghidul solicitantului, detaliile cerute prin cererea de finantare si prin planul de afaceri, sunt suficient de stufoase si inutile (pana la un moment dat), astfel incat sa nu se poata accesa fonduri. Daca cei de la nivel central in domeniu, ar fi platiti in functie de proiectele implementate, ar fi interes si s-ar atrage toate fondurile.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii