TERMEN OBLIGATORIU DE RESPECTAT! Șefii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din teritoriu anunță că sunt pe ultima sută de metri cu verificarea fermierilor care au solicitat plăți directe pentru 2017 și care sunt incluși în eșantionul de control. Termenul la care trebuie să fie finalizate controalele APIA în toate județele este 1 octombrie 2017.
Vă asigur că până la data de 1 octombrie vom finaliza controalele în teren. Avem o încărcătură deosebită pe regiunea Nord-Vest, dar suntem bine organizați și cu sprijinul Aparatului Central avem echipe de control suplimentare din județele cu încărcătură mai mică. E un element care, pentru unii, poate nu pare de interes, dar în organizarea, desfășurarea și finalizarea eșantioanelor de control nu e lipsită de importanță data finalizării controalelor. La 1 octombrie toată lumea trebuie să finalizeze controalele pentru ca, de la 15 octombrie, să începem plățile către fermieri, a declarat Ovidiu Săvâșcă, șef APIA Mureș, pentru Zi de Zi.
Și în județul Sibiu situația verificărilor terenurilor arabile pentru care agricultorii au cerut subvenții este în grafic.
Până în data de 5 septembrie au fost verificaţi 358 de fermieri din eşantionul de control clasic pe teren, cu 11.900 de parcele (65.33%), iar la controlul prin teledetecţie au fost verificaţi 18 fermieri cu 204 parcele. Menţionăm că aceste controale le efectuăm cu 10 echipe proprii de control, iar rezultatele înregistrate până acum ne situează pe un loc fruntaş la nivel de ţară. Fiecare echipă de control verifică circa 30 de parcele pe zi, ceea ce înseamnă un total de 300 de parcele pe zi. În acest ritm, suntem siguri că ne vom încadra în termenul fixat de Ministerul Agriculturii (1 octombrie a.c.) pentru finalizarea tuturor controalelor, a declarat Teodor Haţegan, directorul executiv al Centrului Judeţean APIA Sibiu, pentru ziarul Tribuna.
Potrivit APIA Aparat Central, eşantionul de control la nivel naţional include 104.146 de dosare selectate pentru verificarea normelor de eco-condiţionalitate, a schemelor de sprijin pe suprafaţă şi în sectorul zootehnic: 28.547 de fermieri pentru controlul clasic pe teren şi 75.599 fermieri pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţiei.
Chiar dacă se află și în acest an în topul județelor cu suprafețe mari incluse în eșantionul de control, conducerea APIA Olt susține că, până la acest moment, a fost verificat un procent de 70% din suprafața de 120.000 ha, supusă controlului. Lucrătorii APIA Olt sunt ajutați să finalizeze verificările de colegii lor din alte județe, dar și de cei de la Direcția pentru Agricultură Olt.
O altă veste bună pentru fermieri este că numărul de sancțiuni a scăzut prin comparație cu anul trecut.
Potrivit regulamentelor europene în vigoare, perioada în care fermierilor li se poate plăti un avans la subvențiile solicitate pe 2017 este 15 octombrie 2017 - 30 noiembrie 2017. Este deja bine știut că plățile regulare, finale încep de la 1 decembrie 2017. Guvernul PSD și-a fixat în programul de guvernare ca toți fermierii să-și primească subvențiile cuvenite până la finalul lunii martie 2018. Termenul de finalizare a plăților, prevăzut de regulamentele europene, este 30 iunie 2018.
Eu am un program foarte clar stabilit, care trebuie dus la îndeplinire, și anume acela de a termina până la 1 octombrie toate controalele în teren, în așa fel încât 16 octombrie să fie prima zi de transfer a sumelor către fermieri, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea.
Așa cum a anunțat Petre Daea, fermierii vor primi la avans 70% din plățile directe și 85% din plățile compensatorii prevăzute de măsuri de dezvoltare rurală din PNDR 2020, gestionate de APIA.