DECLARAȚIE OFICIALĂ! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit peste 600 de milioane de euro din avansurile pe suprafaţă pentru un număr de peste 500.000 de fermieri, a declarat Paul Eduard Kmen, director general adjunct la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
"În anul 2018, începând cu 16 octombrie, APIA este în plină campanie de plată a avansului pentru cererile depuse în acest an, iar până la această dată am plătit peste 500.000 de fermieri cu aproximativ 600 de milioane de euro. Continuăm această plată până pe 30 noiembrie, iar după data de 1 decembrie vom începe plata regulară, adică plata finală care este datorată fermierilor pentru cererile depuse. Încercăm să plătim cât mai mulţi fermieri, în cât mai scurt timp pentru că ei au nevoie de bani. Ne vom ţine de acel calendar prin care am stabilit să facem plata tuturor subvenţiilor până la data de 30 martie (2019 n.r.)", a spus Kmen, în cadrul evenimentului "Romanian Food & Agribusiness Conference", organizat vineri, în București, citat de Agerpres.
Deci, până la această dată, avansul la subvențiile aferente anului 2018 a ajuns la fermierii mici, care exploatează până-n 10 hectare. Potrivit directorului general APIA, Adrian Pintea, sunt circa 450.000 de fermieri mici care au depus cererea unică de plată în anul 2018, iar plata avansului la subvenții a început cu fermierii mici.
Am început în data de 16 octombrie cu fermierii mici. Ce înseamnă fermieri mici? Până-n 10 hectare și undeva la 450.000 de fermieri care sunt programați, în această perioadă, pentru a le face această plată, a declarat Pintea, în urmă cu o săptămână și jumătate pentru postul de radio RFI.
Paul Kmen a mai spus că, pentru anul 2017, agenţia a plătit fermierilor peste 2,8 miliarde de euro, din care aproape 200 de milioane de euro au fost măsuri de piaţă.
"Până pe data de 15 octombrie, când se termină anul financiar, APIA a plătit pentru campania din 2017, peste 2,8 miliarde de euro, din care aproape 200 de milioane de euro au fost măsuri de piaţă. APIA plăteşte aceste sume din trei fonduri: din FEGA, plăţile directe şi sprijinul cuplat pentru sectorul zootehnic şi vegetal, măsuri de piaţă şi promovarea produselor agricole pe terţe pieţe, din FEADR plătim măsuri delegate din PNDR pe agromediu, împăduriri şi silvo-mediu şi măsuri de creşterea bunăstării animalelor, iar din bugetul naţional, plăţile tranzitorii şi alte forme de sprijin", a spus directorul general adjunct APIA.
În campania de depunere a cererilor de plată pentru anul 2018, desfășurată între 1 martie și 15 mai, la APIA au cerut subvenții agricole 867.067 de fermieri.
Vă reamintim că plata avansului la subvențiile aferente lui 2018 este de 70% din plățile directe pe suprafață și sprijinul cuplat la ovine și caprine și 85% din plățile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală.