Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ȘEF APIA despre ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR!

Publicat: 06 februarie 2018 - 16:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXPLICAȚII APIA! Sergiu Jităreanu, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași, cu experiență serioasă în agenția de plăți și cu vechime în munca cu fermierii, vă lămurește cum puteți să intrați în posesia subvențiilor agricole care vi se cuvin. Cum trebuie să procedeze un fermier care vrea să primească subvențiile europene și ajutoarele acordate de la bugetul de stat?

Șeful APIA Iași are un mesaj pentru toți fermierii care solicită subvenții europene, ajutoare de stat, toate schemele de plată din agricultură gestionate de agenția de plăți. Fermieri aflați la început de drum ne transmit mereu mesaje în care ne întreabă cum pot să încasze subvențiile din agricultură. Șeful APIA Iași explică, într-un interviu, ce trebuie să facă fiecare fermier interesat să obțină banii din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și bugetul național.

Acele persoane care au ca îndeletncire creșterea animalelor sau cultivarea terenurilor primesc diferite sume ca forme de sprijin, ca o compensare a pierderilor cauzate de costurile de producție, și, respectiv de prețurile de vânzare ale produselor. Concret, dacă ne referim la plata de bază, la cererea unică de plată, anual, în perioada 1 martie - 15 mai se depun cererile unice de plată. Premergător acestei perioade, în luna februarie, colegii mei organizează sesiuni de informare, au loc întâlniri cu beneficiarii, cu fermierii, la nivel de fiecare UAT (unitate administrativ teritorială, primării n.r.), fermierii care exploatează de la un hectar până la 50 de hectare, sau la nivelul centrului județean, sunt întâlniri cu fermierii care exploatează de la 50 de hectare în sus. Aceste întâlniri sunt discuții libere, se prezintă noutățile, se răspunde la eventualele întrebări, astfel încât în perioada imediat următoare, fermierii când se prezintă la centrul județean să știe exact ceea ce au de făcut.

Mai mult decât  atât, anual, transmitem prin poștă, acasă la fiecare fermier pe care-l avem în baza de date, o invitație scrisă, în care i se precizează data, ora, locul și funcționarul public care-l așteaptă pentru a-l sprijini în ceea ce privește depunerea cererii unice de plată. Chiar pe această cale fac un apel, rugămintea la toți beneficiarii noștri, la toți fermierii să respecte această programare pentru că prin respectarea ei se creează un climat favorabil de lucru, se evită acele aglomerări care nu duc la lucruri pozitive.

Cei care vor să obțină fonduri (pentru prima oară n.r.) se prezintă la APIA în aceeași perioadă 1 martie - 15 mai. Dacă au sub 50 de hectare vor merge la centrul local arondat. Să spunem că dacă este dintr-o comună apropiată de Iași, se va prezenta la centrul local Iași, dacă e din apropierea Pașcaniului, la Pașcani. Solicită că vor să se înscrie, li se alocă un număr unic de identificare, un RO, după care digitizează parcelele pe care le exploatează. Sunt diferite forme. Aceste parcele nu este obligatoriu să fie proprietate, ele pot fi arendate, închiriate, concesionate sau alte forme. În această cerere, cum vă spuneam, digitizează parcelele, indică culturile pe care urmează să le semene și încheie cererea, a explicat Sergiu Jităreanu.

Ce subvenții încasează fermierii pentru un teren agricol?

Avem SAPS (schema de plată unică pe suprafață n.r.) care se aplică pentru toți fermierii care exploatează minim un hectar, cu parcele de 0,3 ha în cazul terenului arabil și 0,1 ha în cazul livezilor, viilor și pepinierelor viti-pomicole. Spuneam că minim un hectar, în parcele de 0,3 ha sau 0,1 ha, plata SAPS este de 97,24 euro/ha (cuantum pentru 2017 n.r.). La această plată se adaugă plata redistributivă. Ce reprezintă această plată? Pentru fermierii care exploatează suprafețe între un hectar și 5 hectare se mai oferă, pe lângă cei 97,24 euro, încă 5 euro/ha. Pentru a încuraja formele asociative, cei care exploatează între 5,01 ha până la 30 ha se oferă o sumă mult mai consistentă de 48,32 euro/ha (cuantum 2017).

La aceste sume pe care le-am pomenit se mai adaugă o altă plată, pentru practici agricole benefice mediului (plata pe înverzire). Este o schemă puțin mai complicată, intru în detalii minore. Avem 10 ha de teren arabil, pentru a nu crea o monocultură - care are consecințe nefaste în agricultură, cultivînd, de exemplu, porumb după porumb, producția scade, se înmulțesc dăunătorii, bolile specifice - fermierul este obligat să pună două culturi. La 20 ha, minim trei culturi. Pentru acest tip de plată se mai adaugă încă 57,17 euro/ha (cuantum 2017). De asemenea, la nivelul politicii agricole comunitare s-a gândit și o încurajare a tinerilor fermieri. Acei fermieri care au vârsta sub 40 de ani, se instalează ca șef de exploatație, primesc pentru primele 60 ha din exploatație, încă o plată suplimentară de 24,31 euro/ha, timp de 5 ani, spune șeful APIA Iași.

Toate aceste scheme de plată sunt finanțate din fonduri europene. La aceste plăți se adaugă ajutoarele naționale tranzitorii finanțate din bugetul național, acordate pentru anumite culturi agricole.

În primul an de acordare a subvențiilor pentru agricultori, la APIA Iași au fost înregistrate 42.000 de cereri, care totalizau o suprafață de 240.000 de hectare. După 10 ani, numărul cererilor s-a înjumătățit, dar suprafața solicitată la plată a crescut. În anul 2017, APIA Iași a înregistrat 24.059 de cereri, care totalizează o suprafață de circa 260.000 de hectare.

Sursa: Live Facebook

Vizualizat: 3733 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 08:36

AJUTOARE CRIZĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri, 23 septembrie 2020, lansarea Măsurii 21 prin care sunt acordate ajutoare crescătorilor de ovine/caprine, crescătorilor de bovine care dețin sub 91 de capete bovine și cultivatorilor de legume și fructe. Cererile se depun la APIA din data 25 septembrie 2020. APIA va efectua controale în teren pentru aceste ajutoare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii