EXPLICAȚII APIA! Sergiu Jităreanu, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași, cu experiență serioasă în agenția de plăți și cu vechime în munca cu fermierii, vă lămurește cum puteți să intrați în posesia subvențiilor agricole care vi se cuvin. Cum trebuie să procedeze un fermier care vrea să primească subvențiile europene și ajutoarele acordate de la bugetul de stat?
Șeful APIA Iași are un mesaj pentru toți fermierii care solicită subvenții europene, ajutoare de stat, toate schemele de plată din agricultură gestionate de agenția de plăți. Fermieri aflați la început de drum ne transmit mereu mesaje în care ne întreabă cum pot să încasze subvențiile din agricultură. Șeful APIA Iași explică, într-un interviu, ce trebuie să facă fiecare fermier interesat să obțină banii din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și bugetul național.
Acele persoane care au ca îndeletncire creșterea animalelor sau cultivarea terenurilor primesc diferite sume ca forme de sprijin, ca o compensare a pierderilor cauzate de costurile de producție, și, respectiv de prețurile de vânzare ale produselor. Concret, dacă ne referim la plata de bază, la cererea unică de plată, anual, în perioada 1 martie - 15 mai se depun cererile unice de plată. Premergător acestei perioade, în luna februarie, colegii mei organizează sesiuni de informare, au loc întâlniri cu beneficiarii, cu fermierii, la nivel de fiecare UAT (unitate administrativ teritorială, primării n.r.), fermierii care exploatează de la un hectar până la 50 de hectare, sau la nivelul centrului județean, sunt întâlniri cu fermierii care exploatează de la 50 de hectare în sus. Aceste întâlniri sunt discuții libere, se prezintă noutățile, se răspunde la eventualele întrebări, astfel încât în perioada imediat următoare, fermierii când se prezintă la centrul județean să știe exact ceea ce au de făcut.
Mai mult decât atât, anual, transmitem prin poștă, acasă la fiecare fermier pe care-l avem în baza de date, o invitație scrisă, în care i se precizează data, ora, locul și funcționarul public care-l așteaptă pentru a-l sprijini în ceea ce privește depunerea cererii unice de plată. Chiar pe această cale fac un apel, rugămintea la toți beneficiarii noștri, la toți fermierii să respecte această programare pentru că prin respectarea ei se creează un climat favorabil de lucru, se evită acele aglomerări care nu duc la lucruri pozitive.
Cei care vor să obțină fonduri (pentru prima oară n.r.) se prezintă la APIA în aceeași perioadă 1 martie - 15 mai. Dacă au sub 50 de hectare vor merge la centrul local arondat. Să spunem că dacă este dintr-o comună apropiată de Iași, se va prezenta la centrul local Iași, dacă e din apropierea Pașcaniului, la Pașcani. Solicită că vor să se înscrie, li se alocă un număr unic de identificare, un RO, după care digitizează parcelele pe care le exploatează. Sunt diferite forme. Aceste parcele nu este obligatoriu să fie proprietate, ele pot fi arendate, închiriate, concesionate sau alte forme. În această cerere, cum vă spuneam, digitizează parcelele, indică culturile pe care urmează să le semene și încheie cererea, a explicat Sergiu Jităreanu.
Ce subvenții încasează fermierii pentru un teren agricol?
Avem SAPS (schema de plată unică pe suprafață n.r.) care se aplică pentru toți fermierii care exploatează minim un hectar, cu parcele de 0,3 ha în cazul terenului arabil și 0,1 ha în cazul livezilor, viilor și pepinierelor viti-pomicole. Spuneam că minim un hectar, în parcele de 0,3 ha sau 0,1 ha, plata SAPS este de 97,24 euro/ha (cuantum pentru 2017 n.r.). La această plată se adaugă plata redistributivă. Ce reprezintă această plată? Pentru fermierii care exploatează suprafețe între un hectar și 5 hectare se mai oferă, pe lângă cei 97,24 euro, încă 5 euro/ha. Pentru a încuraja formele asociative, cei care exploatează între 5,01 ha până la 30 ha se oferă o sumă mult mai consistentă de 48,32 euro/ha (cuantum 2017).
La aceste sume pe care le-am pomenit se mai adaugă o altă plată, pentru practici agricole benefice mediului (plata pe înverzire). Este o schemă puțin mai complicată, intru în detalii minore. Avem 10 ha de teren arabil, pentru a nu crea o monocultură - care are consecințe nefaste în agricultură, cultivînd, de exemplu, porumb după porumb, producția scade, se înmulțesc dăunătorii, bolile specifice - fermierul este obligat să pună două culturi. La 20 ha, minim trei culturi. Pentru acest tip de plată se mai adaugă încă 57,17 euro/ha (cuantum 2017). De asemenea, la nivelul politicii agricole comunitare s-a gândit și o încurajare a tinerilor fermieri. Acei fermieri care au vârsta sub 40 de ani, se instalează ca șef de exploatație, primesc pentru primele 60 ha din exploatație, încă o plată suplimentară de 24,31 euro/ha, timp de 5 ani, spune șeful APIA Iași.
Toate aceste scheme de plată sunt finanțate din fonduri europene. La aceste plăți se adaugă ajutoarele naționale tranzitorii finanțate din bugetul național, acordate pentru anumite culturi agricole.
În primul an de acordare a subvențiilor pentru agricultori, la APIA Iași au fost înregistrate 42.000 de cereri, care totalizau o suprafață de 240.000 de hectare. După 10 ani, numărul cererilor s-a înjumătățit, dar suprafața solicitată la plată a crescut. În anul 2017, APIA Iași a înregistrat 24.059 de cereri, care totalizează o suprafață de circa 260.000 de hectare.
Sursa: Live Facebook