KWS+
Reclama header after big part 2

ȘEF APIA despre ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR!

Publicat: 06 februarie 2018 - 16:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXPLICAȚII APIA! Sergiu Jităreanu, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași, cu experiență serioasă în agenția de plăți și cu vechime în munca cu fermierii, vă lămurește cum puteți să intrați în posesia subvențiilor agricole care vi se cuvin. Cum trebuie să procedeze un fermier care vrea să primească subvențiile europene și ajutoarele acordate de la bugetul de stat?

Șeful APIA Iași are un mesaj pentru toți fermierii care solicită subvenții europene, ajutoare de stat, toate schemele de plată din agricultură gestionate de agenția de plăți. Fermieri aflați la început de drum ne transmit mereu mesaje în care ne întreabă cum pot să încasze subvențiile din agricultură. Șeful APIA Iași explică, într-un interviu, ce trebuie să facă fiecare fermier interesat să obțină banii din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și bugetul național.

Acele persoane care au ca îndeletncire creșterea animalelor sau cultivarea terenurilor primesc diferite sume ca forme de sprijin, ca o compensare a pierderilor cauzate de costurile de producție, și, respectiv de prețurile de vânzare ale produselor. Concret, dacă ne referim la plata de bază, la cererea unică de plată, anual, în perioada 1 martie - 15 mai se depun cererile unice de plată. Premergător acestei perioade, în luna februarie, colegii mei organizează sesiuni de informare, au loc întâlniri cu beneficiarii, cu fermierii, la nivel de fiecare UAT (unitate administrativ teritorială, primării n.r.), fermierii care exploatează de la un hectar până la 50 de hectare, sau la nivelul centrului județean, sunt întâlniri cu fermierii care exploatează de la 50 de hectare în sus. Aceste întâlniri sunt discuții libere, se prezintă noutățile, se răspunde la eventualele întrebări, astfel încât în perioada imediat următoare, fermierii când se prezintă la centrul județean să știe exact ceea ce au de făcut.

Mai mult decât  atât, anual, transmitem prin poștă, acasă la fiecare fermier pe care-l avem în baza de date, o invitație scrisă, în care i se precizează data, ora, locul și funcționarul public care-l așteaptă pentru a-l sprijini în ceea ce privește depunerea cererii unice de plată. Chiar pe această cale fac un apel, rugămintea la toți beneficiarii noștri, la toți fermierii să respecte această programare pentru că prin respectarea ei se creează un climat favorabil de lucru, se evită acele aglomerări care nu duc la lucruri pozitive.

Cei care vor să obțină fonduri (pentru prima oară n.r.) se prezintă la APIA în aceeași perioadă 1 martie - 15 mai. Dacă au sub 50 de hectare vor merge la centrul local arondat. Să spunem că dacă este dintr-o comună apropiată de Iași, se va prezenta la centrul local Iași, dacă e din apropierea Pașcaniului, la Pașcani. Solicită că vor să se înscrie, li se alocă un număr unic de identificare, un RO, după care digitizează parcelele pe care le exploatează. Sunt diferite forme. Aceste parcele nu este obligatoriu să fie proprietate, ele pot fi arendate, închiriate, concesionate sau alte forme. În această cerere, cum vă spuneam, digitizează parcelele, indică culturile pe care urmează să le semene și încheie cererea, a explicat Sergiu Jităreanu.

Ce subvenții încasează fermierii pentru un teren agricol?

Avem SAPS (schema de plată unică pe suprafață n.r.) care se aplică pentru toți fermierii care exploatează minim un hectar, cu parcele de 0,3 ha în cazul terenului arabil și 0,1 ha în cazul livezilor, viilor și pepinierelor viti-pomicole. Spuneam că minim un hectar, în parcele de 0,3 ha sau 0,1 ha, plata SAPS este de 97,24 euro/ha (cuantum pentru 2017 n.r.). La această plată se adaugă plata redistributivă. Ce reprezintă această plată? Pentru fermierii care exploatează suprafețe între un hectar și 5 hectare se mai oferă, pe lângă cei 97,24 euro, încă 5 euro/ha. Pentru a încuraja formele asociative, cei care exploatează între 5,01 ha până la 30 ha se oferă o sumă mult mai consistentă de 48,32 euro/ha (cuantum 2017).

La aceste sume pe care le-am pomenit se mai adaugă o altă plată, pentru practici agricole benefice mediului (plata pe înverzire). Este o schemă puțin mai complicată, intru în detalii minore. Avem 10 ha de teren arabil, pentru a nu crea o monocultură - care are consecințe nefaste în agricultură, cultivînd, de exemplu, porumb după porumb, producția scade, se înmulțesc dăunătorii, bolile specifice - fermierul este obligat să pună două culturi. La 20 ha, minim trei culturi. Pentru acest tip de plată se mai adaugă încă 57,17 euro/ha (cuantum 2017). De asemenea, la nivelul politicii agricole comunitare s-a gândit și o încurajare a tinerilor fermieri. Acei fermieri care au vârsta sub 40 de ani, se instalează ca șef de exploatație, primesc pentru primele 60 ha din exploatație, încă o plată suplimentară de 24,31 euro/ha, timp de 5 ani, spune șeful APIA Iași.

Toate aceste scheme de plată sunt finanțate din fonduri europene. La aceste plăți se adaugă ajutoarele naționale tranzitorii finanțate din bugetul național, acordate pentru anumite culturi agricole.

În primul an de acordare a subvențiilor pentru agricultori, la APIA Iași au fost înregistrate 42.000 de cereri, care totalizau o suprafață de 240.000 de hectare. După 10 ani, numărul cererilor s-a înjumătățit, dar suprafața solicitată la plată a crescut. În anul 2017, APIA Iași a înregistrat 24.059 de cereri, care totalizează o suprafață de circa 260.000 de hectare.

Sursa: Live Facebook

Vizualizat: 3751 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CONSULTĂRI FERMIERI pentru SUBVENȚIA APIA DE 829 EURO/HA!

CONSULTĂRI FERMIERI pentru SUBVENȚIA APIA DE 829 EURO/HA!

25 ianuarie 2021 - 19:20

VOCEA FERMIERILOR. Fermierii care cultivă sfeclă de zahăr sau care vor să cultive sfeclă de zahăr pot să trimită opiniile lor la Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Beta Luduș, cu privire la propunerile pentru contractul de cumpărare și livrare din acest an. Sfecla de zahăr este una dintre culturile agricole care beneficiază de sprijin cuplat vegetal. Cuantumul SCV, valabil pentru 2019, este de 829,34 euro/ha = 3.939,0332 lei/ha.

PLATA COTIZAȚIILOR PENTRU ASOCIAȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

PLATA COTIZAȚIILOR PENTRU ASOCIAȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

25 ianuarie 2021 - 17:30

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ MADR. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi un proiect de ordonanță de urgență prin care anunță că asociațiile fermierilor români care sunt membre în organizații europene vor beneficia anul acesta de bani de la bugetul de stat pentru plata cotizațiilor și a serviciilor lingvistice.

AJUTOR DE STAT CARE NU A FOST NOTIFICAT LA COMISIA EUROPEANĂ! TERMENUL EXPIRĂ PE 29 IANUARIE!

AJUTOR DE STAT CARE NU A FOST NOTIFICAT LA COMISIA EUROPEANĂ! TERMENUL EXPIRĂ PE 29 IANUARIE!

25 ianuarie 2021 - 15:37

COMUNICAT! Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România solicită Guvernului României reintrarea de urgență în legalitate! Ministerul Fondurilor Europene a nesocotit obligatia de a notifica Comisiei Europene modificarea Schemei de ajutor de stat instituite prin Legea nr. 220/2020 de aprobare a OUG nr 130/2020. 29 ianuarie 2021 este termenul limită pentru cereri finanțare Măsura 3 - ajutoare de investiții de câte 50.000 - 200.000 de euro, avertizează un comunicat ACDBR transmis AGROINFO.

Oferte promoționale pentru sezonul 2021: floarea-soarelui în sistem Clearfield® Plus

Oferte promoționale pentru sezonul 2021: floarea-soarelui în sistem Clearfield® Plus

25 ianuarie 2021 - 11:47

Ianuarie e luna în care fermierii își pot face planurile care să le ofere avantaje pe tot parcursul anului. În întâmpinarea dorinței de a obține un preț avantajos pentru semințe și produsele pentru protecția plantelor de top, compania BASF Agricultural Solutions România a creat 5 oferte care răspund nevoilor diferite ale celor care cultivă floarea-soarelui.

SE SCHIMBĂ ANUL ACESTA! LEGE DIN AGRICULTURĂ CU IMPACT LA SUBVENȚIILE APIA!

SE SCHIMBĂ ANUL ACESTA! LEGE DIN AGRICULTURĂ CU IMPACT LA SUBVENȚIILE APIA!

25 ianuarie 2021 - 11:39

URGENȚE MADR! Până la finele anului aş vrea să avem o Lege a arendei în care proprietarul să fie beneficiarul unei arende corecte, iar cel care lucrează terenul să fie singurul beneficiar al subvenţiilor, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres.

OFICIAL! SUMELE PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

OFICIAL! SUMELE PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

25 ianuarie 2021 - 11:05

SITUAȚIA PLĂȚILOR. Prin Politica Agricolă și Politica de Coeziune au intrat în România, până la data de 31 decembrie 2020, 15,53 de miliarde de euro. La această sumă se adaugă 7,92 miliarde de euro plățile directe către fermieri, anunță Ministerul Fondurilor Europene.

AJUTOARE PE CARE LE PUTEȚI CERE ANUL ACESTA! PRIMA LISTĂ A MĂSURILOR ANUNȚATĂ DE MINISTRUL AGRICULTURII!

AJUTOARE PE CARE LE PUTEȚI CERE ANUL ACESTA! PRIMA LISTĂ A MĂSURILOR ANUNȚATĂ DE MINISTRUL AGRICULTURII!

25 ianuarie 2021 - 09:41

PLĂȚI PENTRU FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat o primă listă a măsurilor de dezvoltare rurală, Pilonul 2, care vor putea fi accesate de fermierii români anul acesta și anul viitor. Șeful MADR a precizat și bugetul propus pentru fiecare măsură. Lista va fi definitivă după discuțiile cu asociațiile fermierilor și crescătorilor de animale.

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

24 ianuarie 2021 - 21:52

DESPĂGUBIRI FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat într-un interviu Agerpres când vor primi fermierii banii pentru culturile de primăvară şi ce restanţe mai sunt pentru cele însămânţate în toamnă lui 2019.

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

24 ianuarie 2021 - 21:33

BANI PENTRU MICII FERMIERI! Bugetul alocat, pentru anii 2021-2022, pentru dezvoltarea fermelor mici, submăsura 6.3, este de până la 90 de milioane de euro, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros.

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

24 ianuarie 2021 - 21:06

REGULI CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că bugetul alocat în 2021-2022 pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatației agricolă este de până la 100 de milioane de euro. În același timp, șeful MADR spune că se vor schimba anul acesta regulile pentru că acești bani sunt prea ușor de fraudat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii