Adama
Vinasa Rompak

SECRETUL care ARDE APIA!

Publicat: 17 iulie 2016 - 09:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE ASCUNDE APIA. Nimic nu pare să se fi schimbat în ultimele două săptămâni. Subvențiile sunt plătite în continuare în pași de melc. Fermierii sunt parcă mai furioși. Cifrele raportate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) par să arate bine doar pe hârtie din moment ce agricultorii sunt revoltați că au și acum buzunarele goale.

Dacă te desprinzi o perioadă de ce se întâmplă în agricultură și revii o să constați cu surprindere că nimic nu s-a schimbat. Plata subvențiilor pare înghețată într-un anumit moment: acela al furiei înnăbușite a fermierilor. Raportările APIA cu cifre impresionante, 1,555 de miliarde euro autorizate pentru plata subvențiilor, curg în continuare parcă făcând abstracție de vocile furioase ale agricultorilor. Sunt două tabere mereu pe poziții antagonice. APIA raportează nestingherită că a lucrat, a autorizat sume uriașe la plată.

Aproape că suntem convinși că a autoriza o sumă pentru plata subvenției nu este unul și același lucru cu a plăti subvenția. Probabil, suma este autorizată pe hârtie și așteaptă vremuri mai bune când punga e plină și poate fi plătită fermierilor. O fi un soi de cec în alb? O fi secat bugetul așa cum se zvonește?

Nu întotdeauna sincronizat cu APIA, ministrul agriculturii declară ba că vor fi fermieri pe care-i va prinde toamna tot cu buzunarele goale, ba că până la sfârșitul lui iulie 2016 vor fi achitate toate subvențiile. De cealaltă parte, fermierii români amenință în continuare cu proteste. E ca în povestea cu câinele care latră și nu mușcă. De data asta, ca să dea greutate intenției lor de a invada străzile Bucureștiului, unii dintre agricultori postează pe mediile sociale că va fi un protest adevărat. Sintagma protest adevărat  pare să indice clara dorință a fermierilor de a se detașa de ultima manifestație stradală, megaprotestul din 7 iunie 2016, pe care tot ei agricultorii l-au calificat ca o adunare de aplaudaci, un miting de susținere a ministrului agriculturii Achim Irimescu, etc.

colaj-sefii-apia_b

Cei trei șefi ai  Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA): Ioan Merca (stânga), Florin Faur (mijloc), Nicolae Horumbă (dreapta)

Între două amenințări de protest și o declarație oficială, la Agenția de Plăți se petrec lucruri din ce în ce mai suspecte. Timp de 7 luni, Agenția de Plăți a schimbat nu mai puțin de trei șefi. Anul trecut, în decembrie, abia venit la conducerea Ministerului Agriculturii, Achim Irimescu a declarat că intenționează să-l aducă la șefia APIA pe Florin Faur, directorul general APIA Timiș.

Straniu, dar ministrul Irimescu s-a sucit, cum ar spune țăranul nostru, pe ultima sută de metri. Mihai Puțintei, director general APIA de atunci, a fost repede înlocuit cu, surpriză, Ioan Merca. Cel din urmă venea de la APIA Cluj, dintr-o funcție care ar avea mai mult de-a face cu contabilitatea și mai puțin cu hățișul încurcat al sistemului informatic de care atârnă plata subvențiilor.

Ioan Merca este un băiat prea cumsecade. Din păcate, este o perioadă cu presiune mare. Voiam să am o echipă mai eficientă la APIA. Asta ar fi formula. Florin Faur și Sergiu Jităreanu sunt oameni din sistem, care sunt foarte apreciați, sunt eficienți, se vede acest lucru și din modul în care au reușit să conducă instituțiile unde au fost, a declarat ministrul agriculturii pentru AGROINFO. Declarația a fost făcută pe 4 mai 2016 când s-a făcut schimbarea de șefi la APIA.

Așadar, ministrul Irimescu a revenit la prima sa opțiune, Florin Faur. Noul șef al APIA a încercat imediat să descurce sistemul informatic, creat de consorțiul SIVECO-Teamnet, și să dea drumul subvențiilor blocate ba într-un modul nefuncțional, ba într-o pană de curent. A și mișcat lucrurile, dar și cu ajutorul echipei. Așa cum a spus-o singur, directorul general adjunct Nicolae Horumbă l-a secondat mereu, i-a fost de mare ajutor. În interiorul APIA, se știe că Nicolae Horumbă cunoaște bine năravurile sistemului informatic.

Și dacă tot am ajuns la directorul general adjunct Nicolae Horumbă trebuie spus că fermierii, cei care sunt membrii în Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), i-au cerut cu vehemență ministrului Achim Irimescu, în plenul conferinței naționale LAPAR să-l mazilească pe Nicolae Horumbă, să-l demită din funcția de director general adjunct APIA pentru că sabotează treaba și pune piedică subvențiilor.

Directorul general adjunct, sătul să fie arătat cu degetul, și-a pus demisia pe masă. Nu i-a semnat-o nimeni. Ce a făcut ministrul agriculturii cu această cerere a fermierilor și cu demisia lui Horumbă? O să vedeți imediat. Pe 3 iunie 2016, la Ministerul Agriculturii venea ambulanța pentru directorul general APIA care suferise un atac. Florin Faur a avut o discuție aprinsă cu ministrul Irimescu, discuție care l-a trimis direct în spital.

Nu din cauza mea au fost discuțiile, ci din pricina presiunii pentru plăți. Este un băiat foarte bun, ne-a mărturisit atunci ministrul agriculturii.

La aproape o lună de la acest episod, directorul general APIA a participat la conferința de presă susținută de ministrul agriculturii. Discuțiile șefului APIA cu jurnaliștii nu trădau nimic din ce avea să urmeze. Florin Faur era încrezător că în luna iulie a acestui an toți fermierii români își vor primi subvențiile. Chiar dacă termenul limită de achitare a tuturor schemelor de ajutor din agricultură a fost prelungit până la 15 septembrie 2016. Deci, treaba era pusă pe roate.

Nu bine au trecut câteva zile de la conferința ținută la Ministerul Agriculturii că vestea a căzut ca un trăznet. Florin Faur părăsește șefia APIA! De ce?! Din motive familiale și personale, ne-a declarat Florin Faur. APIA frige ca un cartof fierbinte! Supozițiile pot fi multe. Și-o fi dat seama Florin Faur că nu are cum să le achite fermierilor subvențiile în iulie și că nu mai vrea să raporteze frumos pe hârtie și realitatea să-l contrazică?

Surpriza pentru fermierii furioși care arătau cu degetul spre Nicolae Horumbă, el este principalul vinovat de întârzierea subvențiilor, sabotează, pune piedică, țipă în cabinetul ministrului, acuzau agricultorii, vine abia acum. Ministrul Achim Irimescu l-a avansat pe Nicolae Horumbă din poziția de director general adjunct în cea de director general plin. Achim Irimescu a și confirmat că în toată această perioadă zbuciumată de uite subvenția, nu e subvenția, lucrurile la APIA au fost descurcate de actorul principal, adică de directorul general adjunct Nicolae Horumbă.

Să mai punem la socoteală și că Agenția de Plăți este în vizorul Direcției Naționale Anticorupție pentru modul în care a fost achiziționat Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), celebrul sistem informatic?

Sau că angajații APIA din teritoriu își varsă furia pe rețelele de socializare că stau la birou în loc să lucreze pentru că sistemul informatic este blocat și pentru că la o întrebare la care IT-iștii le-ar putea răspunde în 30 de minute, le răspund în 3 zile? 

Până vedem ce se mai întâmplă, le reamintim fermierilor români că au 1,555 de miliarde de euro autorizate la plată.

Vizualizat: 10952 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii