În luna august 2016 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în sud-estul şi local sudul şi vestul ţării, iar în restul regiunilor agricole, valorile termice din aer vor fi apropiate de normele climatologice, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.
Cantitățile de precipitații prognozate vor fi deficitare în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, exceptând zonele nordice, unde acestea vor avea valori apropiate de mediile multianuale lunare.
Starea solului
În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm la sfârşitul lunii august 2016, se va menţine în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a zonelor de cultură ale ţării. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, îndeosebi în centrul şi vestul teritoriului agricol.
Caracteristici fenologice
În zilele cele mai calde, pe fondul stresului hidric asociat cu cel termic din aer şi sol, la culturile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui) vor fi posibile forţări stadiale, ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar în orele de amiază, în aproape toată ţara. Totodată, absenţa precipitaţiilor şi insolaţia puternică vor putea determina deprecierea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui), îndeosebi pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.
În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui îşi va continua maturitatea în ceară şi maturitatea deplină, izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
Porumbul, funcţie de precocitatea hibrizilor şi condiţiile pedo-climatice se va afla predominant la maturitatea în lapte, ceară şi deplină, cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
În cea mai mare parte a ţării, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea rădăcinilor şi acumularea zahărului, iar la cartof se vor semnala dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile de vară, totodată continuându-se recoltarea.
Speciile pomicole îşi vor continua creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.
Vita de vie va parcurge fazele de creştere şi maturare a boabelor în aproape toate podgoriile, continuându-se totodată recoltarea la soiurile extratimpurii şi timpurii de vară, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.
Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături,etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă, îndeosebi pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• Continuarea lucrărilor de recoltare la speciile pomi-viticole aflate la maturitatea de consum.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Sursa: ANM