Adama
Vinasa Rompak

Secetă mare, producție mică și traderul te înghesuie la colț!

Publicat: 29 septembrie 2015 - 17:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii sunt loviți de secetă, de politica guvernului care are și nu are viziune și, mai nou, sunt strânși cu ușa și de marii traderi de cereale. În cazul de față vorbim despre uriașul american Cargill.

Cornel Stroescu, liderul fermierilor din Mehedinți și președintele Camerei Naționale Agricole, a primit o lovitură grea de la secetă. Ironia face ca Dunărea să fie doar la doi pași de ferma lui, să existe canale de irigații, dar să fie seci. Anul acesta, fermierul a recoltat sub 1,3 t/ ha porumb boabe, cu un pic mai mult decât are de dat arenda. Ar fi trecut cumva peste producția mică și peste seceta care l-a stors la buzunare, dar agricultorul s-a pomenit cu o surpriză de proporții. Deși aștepta de la traderul Cargill o factură de 520.000 de lei pentru inputurile achiziționate, a primit una de 865.000 de lei

Stroescu spune că traderul este partenerul său de afaceri și că relația a mers bine cât timp a fost producție. Momentul ales de trader pentru umflarea facturilor e dintre cele mai proaste. Lovit și de natură, de un preț mic la porumb și de partenerul Cargill care pare decis să-i întoarcă spatele. Așa se simte Cornel Stroescu. Ba mai mult, traderul pare că îl înghesuie la colț, să-i dea mai mulți bani decât i-ar datora. Fermierul susține că nici măcar nu a primit răspuns la adresa prin care solicita explicații în legătură cu această creștere a facturii de peste 50%.

Probleme cu Cargill ar mai fi avut și alți fermieri. Piero Francisci, fermier italian cu fermă vegetală în Teleorman, a primit tot așa, tot de la Cargill, o factură uriașă. Fermierul a clarificat însă lucrurile și s-a dovedit că se făcuse o greșeală contabilă. 

Cargill nu este dușmanul fermierilor.Principalii vinovați suntem chiar noi, pentru că nu știm să cerem guvernului măsuri de capitalizare a agricultorilor în condițiile în care capitalul circulant de la noi este de doar 130 euro/t față de 1.700 euro/t în Franța. Noi nu avem bani nici pentru a protesta. Agricultura trebuie alimentată cu bani altfel ne vom întoarce în urmă cu 20 de ani când țara era plină de câmpuri nelucrate, spune Francisci, un fermier care și-a făcut reputația că pune punctul pe i. 

Fermierii sunt prinși la mijloc de această menghină. De o parte bacul fix, țeapăn, al administrației, iar de cealaltă parte, bacul mobil acționat de realitățile economice, schimbările climatice și condițiile neprielnice ale pieții cerealelor. Aici se încadrează și facturile trimise spre plată fermierilor de către firmele din agribusiness care, trebuie să recunoaștem, susțin financiar producția de cereale din România. Asta pentru că, din păcate, statul român nu a înțeles niciodată rolul său. Iar când vorbim de agribusiness cu atât mai mult. Dacă IT și Agricultura (cu A mare) sunt totuși domeniile care fac ca PIB –ul să crească (în condițiile în care România are un PIB de 5 ori mai mic decât media europeană) iar statul nu gândește politici clare de încurajare a celor două domenii, ce aș mai putea zice?!

Totuși, fermierii sunt partenerii lor de afaceri. Parteneri de pe urma cărora își construiesc viitorul profit. Nu și-au construit depozitele doar pentru decor ci în speranța că viitorul va fi la fel de bun și pentru trader și pentru fermier. Altfel nu putem vorbi de profit. Cine crede că poți face bani de pe urma unui decedat se înșeală amarnic. Tocmai de aceea nu înțeleg cum ar putea să-i sufoce pe investitorii din agricultură. Poate Cargill vrea să-i scuture nițel pe fermierii români, să-i determine să fie fermi când cer statului român politici agricole coerente. Poate fermierii văd dușmani, acolo unde au de-a face cu parteneri. Câteodată un prieten trebuie să-ți spună că nu se mai poate așa. În fapt, el se străduiește să-ți arate că drumul pe care mergi este greșit, iar asta poate strica o prietenie. Din orgoliu, din neputința de a privi dincolo de fereastră.

Cornel Stroescu atrage atenția asupra faptului că fermierii vor fi puși în situația de a nu mai avea cu ce să-și înființeze culturile. Și aici are dreptate. Cei 400 lei/ha despăgubiri nu ajung decât pentru arat în condițiile în care a investit 2.500 lei pentru înființarea unui hectar cu porumb anul acesta. În absența asigurărilor, a unui Fond Mutual, dar și a unei piețe agricole care să absoarbă șocurile, România va continua să importe mâncare în condițiile în care resursele noastre ar putea asigura din plin tot necesarul de hrană. O agricultură cu 33 % din populația activă dependentă de ea este o agricultură de semisubzistență, iar lipsa de bani, lipsa de împrumuturi cu garanții de stat pe termene lungi nu poate aduce decât dezastrul într-o piață concurențială cum este cea a UE.

Cornel Stroescu vrea să adune fermierii care au probleme din cauza secetei, dar și a traderilor care încearcă să le forțeze mâna într-un moment mai mult decât dificil în activitatea lor. Cei interesați pot să-l contacteze pe Cornel Stroescu la telefonul 0764/449450.

Vizualizat: 3494 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce profit au avut în 2014 principalii traderi de cereale?

Ce profit au avut în 2014 principalii traderi de cereale?

De 19 ani încoace, prețul cerealelor pe piața din România oscilează în funcție de strategiile traderilor. Anul agricol 2014 a înregistrat o producție uriașă: 21 milioane tone de cereale, a treia cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani! Cu toate acestea, principalii traderi au declarat că au încheiat fără profit anul fiscal.

Producătorii agricoli au încercat să negocieze prețurile cu traderii!

Producătorii agricoli au încercat să negocieze prețurile cu traderii!

Daniel Constantin le-a intermediat o întâlnire la MADR fermierilor din producția vegetală și traderilor. Scopul a fost negocierea prețurilor la cereale. În bazinul Mării Negre sunt cele mai mici prețuri din UE, spun fermierii.

 

Principalii traderi globali de cereale vor avea un nou competitor pe piaţa de agribusiness

Principalii traderi globali de cereale vor avea un nou competitor pe piaţa de agribusiness

Cel mai mare trader de cereale din China, COFCO, se pregăteşte să devină un competitor important pentru cei patru giganţi globali de pe piaţa de agribusiness: ADM, Bunge, Cargill şi Louis Dreyfus.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii