Seceta pedologică prelungită, instalată în judeţul Constanţa încă din toamna anului trecut, ameninţă în continuare culturile de toamnă, chiar dacă după Crăciun s-au înregistrat precipitaţii moderate în zona Dobrogei.
În toamna anului 2011, fermierii constănţeni au însămânţat peste 140.000 de hectare cu grâu, 50.000 de hectare cu rapiţă, mai bine de 28.500 de hectare cu orzoaică, 25.000 de hectare cu orz şi aproximativ 12.000 de hectare de culturi verzi.
Toate aceste culturi sunt, la ora actuală, într-o situaţie critică din cauza deficitului de apă din sol. Din această perspectivă, pentru 2012, agricultorii estimează că media recoltelor va fi la jumătatea celor de anul trecut, în lipsa irigaţiilor.
Astfel, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Oleaginoase Constanţa, Gheorghe Lămureanu consideră că şi dacă ar ploua două luni, tot nu ar fi suficient pentru o dezvoltare optimă a plantelor.
„Precipitaţiile înregistrate între Crăciun şi Sfântul Ion au adus un aport de 51 de litri la metrul pătrat şi ne dau puţină speranţă, îmbunătăţind starea culturilor. Să nu uităm însă că, din toamnă, grâul, orzul şi rapiţa au pornit prost, fără apă, acum aflându-se într-o stare de vegetaţie cu aproximativ 40% mai slabă în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Rapiţa este compromisă în proporţie de 60-70%, iar la primul şoc termic va îngheţa”, a declarat Gheorghe Lămureanu, citat de Agerpres.
Nici specialiştii de la DADR nu sunt mai optimişti, ţinând cont de previziunile meteorologice pentru perioada următoare.
Directorul executiv al Direcţiei Agricole Constanţa, Parasachiva Bobe spune că ultimele determinări făcute în teren indică o secetă severă, cu umiditate superficială în sol, doar între 0-25 de centimetri.
„Deocamdată suntem rezervaţi în a face previziuni pentru că în condiţiile actuale agricultura noastră este dependentă excesiv, după cum se ştie, de condiţiile meteorologice. A mai plouat puţin în ultimele zile, şi asta este foarte bine, deocamdată plantele au umezeala necesară însă, dacă nu ninge şi vine îngheţul, va fi prăpăd. În cazul rapiţei, pierderile ar putea fi cele mai mari. Cultura este răsărită în mare parte, dar slab dezvoltată şi dacă vine gerul peste Dobrogea, în lipsa zăpezii, doar 10 % din cultură ar putea rezista peste iarnă”, susţine Paraschiva Bobe, citată de Agerpres.