Adama
Vinasa Rompak

Seceta ameninţă în continuare culturile de toamnă ale agricultorilor constănţeni

Publicat: 12 ianuarie 2012 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seceta pedologică prelungită, instalată în judeţul Constanţa încă din toamna anului trecut, ameninţă în continuare culturile de toamnă, chiar dacă după Crăciun s-au înregistrat precipitaţii moderate în zona Dobrogei.

În toamna anului 2011, fermierii constănţeni au însămânţat peste 140.000 de hectare cu grâu, 50.000 de hectare cu rapiţă, mai bine de 28.500 de hectare cu orzoaică, 25.000 de hectare cu orz şi aproximativ 12.000 de hectare de culturi verzi.

Toate aceste culturi sunt, la ora actuală, într-o situaţie critică din cauza deficitului de apă din sol. Din această perspectivă, pentru 2012, agricultorii estimează că media recoltelor va fi la jumătatea celor de anul trecut, în lipsa irigaţiilor.

Astfel, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Oleaginoase Constanţa, Gheorghe Lămureanu consideră că şi dacă ar ploua două luni, tot nu ar fi suficient pentru o dezvoltare optimă a plantelor.

„Precipitaţiile înregistrate între Crăciun şi Sfântul Ion au adus un aport de 51 de litri la metrul pătrat şi ne dau puţină speranţă, îmbunătăţind starea culturilor. Să nu uităm însă că, din toamnă, grâul, orzul şi rapiţa au pornit prost, fără apă, acum aflându-se într-o stare de vegetaţie cu aproximativ 40% mai slabă în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Rapiţa este compromisă în proporţie de 60-70%, iar la primul şoc termic va îngheţa”, a declarat Gheorghe Lămureanu, citat de Agerpres.

Nici specialiştii de la DADR nu sunt mai optimişti, ţinând cont de previziunile meteorologice pentru perioada următoare.
Directorul executiv al Direcţiei Agricole Constanţa, Parasachiva Bobe spune că ultimele determinări făcute în teren indică o secetă severă, cu umiditate superficială în sol, doar între 0-25 de centimetri.

„Deocamdată suntem rezervaţi în a face previziuni pentru că în condiţiile actuale agricultura noastră este dependentă excesiv, după cum se ştie, de condiţiile meteorologice. A mai plouat puţin în ultimele zile, şi asta este foarte bine, deocamdată plantele au umezeala necesară însă, dacă nu ninge şi vine îngheţul, va fi prăpăd. În cazul rapiţei, pierderile ar putea fi cele mai mari. Cultura este răsărită în mare parte, dar slab dezvoltată şi dacă vine gerul peste Dobrogea, în lipsa zăpezii, doar 10 % din cultură ar putea rezista peste iarnă”, susţine Paraschiva Bobe, citată de Agerpres.

Vizualizat: 1510 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Autorităţile nemţene vor acordul proprietarilor de teren agricol pentru a înfiinţa perdele forestiere

Autorităţile nemţene vor acordul proprietarilor de teren agricol pentru a înfiinţa perdele forestiere

Un număr de 18 localităţi din judeţul Neamţ vor beneficia de fonduri guvernamentale pentru realizarea de perdele forestiere de protecţie a drumurilor naţionale împotriva înzăpezirii, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Neamţ.

BULETIN AGROMETEOROLOGIC  12 – 18 Ianuarie 2012

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 12 – 18 Ianuarie 2012

Caracteristici meteorologice
În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat  decât în mod obişnuit, după care, în ultimele zile se va produce o răcire a vremii, aceasta devenind normală, în aproape toată ţara.

Serbia pierde anual 25.000 hectare de teren arabil

Serbia pierde anual 25.000 hectare de teren arabil

Suprafaţa de teren arabil a Serbiei se reduce cu 25.000 de hectare în fiecare an din cauza construcţiei de drumuri sau a altor facilităţi neînregistrate, susţine Branislav Gulan, consilier expert în cadrul Camerei de Comerţ a Serbiei.

Etanolul din trestia de zahăr, sursă de poluare în Brazilia

Etanolul din trestia de zahăr, sursă de poluare în Brazilia

Cercetătorii de la Universitatea din Iowa au ajuns la concluzia că producătorii de etanol din Brazilia generează poluanţi atmosferici de şapte ori mai mult decât se credea anterior.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii