Vremea mai caldă de la începutul intervalului 12 - 18 noiembrie 2013, va intra într-un proces de răcire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5...14°C în primele zile ale perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C şi 2...11°C spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 5...18°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -3...10°C pe aproape întreg teritoriul agricol, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare, unde izolat, vor fi condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 6...15°C în toate zonele de cultură, limite favorabile continuării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă.
Se întrevăd ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-50 cm, se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură.
Pe suprafeţe agricole extinse din Moldova se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice menţionate vor determina în general o evoluţie normală a proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, exceptând culturile înfiinţate tardiv, unde uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.
Culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de germinare (80-100%), răsărire (60-100%), înfrunzire (2-7 frunze), precum şi înfrăţirea (10-40%). Rapiţa semănată în epoca optimă îşi va definitiva răsărirea (100%), plantele aflându-se predominant la dezvoltarea aparatului foliar (4-12 frunze).
La pomii fructiferi şi viţa de vie din majoritatea plantaţiilor va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuându-se totodată îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor.
Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arǎturilor adânci de toamnă;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.