FERMIERII ROMÂNI NU VOR SĂ TREACĂ LA SUBVENȚIA PE FERMĂ. La Bruxelles se discută astăzi, 19 mai, cum vor fi acordate subvențiile agricole în noua politică agricolă comună, dacă se va menține subvenția pe hectar sau se va trece la subvenția acordată pentru exploatația agricolă. Dacă se va merge pe această variantă, mulți dintre fermierii români vor fi excluși de la plata subvenției pe suprafață. Reprezentanții fermierilor români vor fi acolo!
Marea teamă a fermierilor români este eliminarea subvenției pe hectar și trecerea la o subvenție pe fermă. Dacă se va întâmpla acest lucru, multe dintre exploatațiile agricole ar putea fi excluse de la plata subvențiilor. În primul rând, România nu are cadastrate terenurile agricole și este puțin probabil să fie finalizată cadastrarea acestora până-n anul 2018. În al doilea rând, pentru acordarea subvenției pe fermă este necesară o evaluare a profitabilității fermei, iar exploatațiile agricole ar trebui să aibă personalitate juridică.
Fermierii români sunt reprezentați la discuții de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR). Alina Crețu, director APPR, le-a prezentat fermierilor ieri, joi, la AgriPlanta RomAgroTec, Fundulea, documentele transmise de Comisia Europeană cu tot ce se discută astăzi. Alina Crețu participă la grupul de lucru unde se negociază viitorul plăților directe.
Sunt prezente oficialități din Comisia Europeană și de la DG Agri și reprezentanți ai organizațiilor de fermieri, Copa-Cogeca. Dintre cele 80 de persoane care participă la discuții, 40 sunt de la Copa-Cogeca. Sunt și reprezentanți ai organizațiilor mai mici ai organizațiilor de fermieri, dar și reprezentanți ai societății civile, a spus Alina Crețu.
În zona subvenției pe suprafață se așteaptă schimbări majore după 2020, schimbări care ar putea fi în dezavantajul agricultorilor români.
Majoritatea organizațiilor profesionale cred că se va continua cu un sprijin pe suprafață diferit, care va fi orientat în anumite direcții, dar se va cumula cu o altă formă de susținere. Fie că va fi susținerea pe fermă, fie că sunt scheme pentru managementul riscului, fie că va fi o altă opțiune care poate apărea în ultima fază de negociere. Categoric, negocierile sunt acum. Noi, APPR, suntem mici, suntem organizație tehnică (...) dar atât cât ține de activitatea noastră încercăm să susținem opiniile fermierilor la Bruxelles. (....) Plata pe hectar va fi un subiect complex și aici nu trebuie să lăsăm jucătorii mari din Uniunea Europeană să facă acele jocuri.
Din punctul meu de vedere dacă se va merge pe acel management al riscului, este doar o opinie, dar cred că mulți dintre dumneavoastră sunteți conștienți de asta, și vorbim despre marjă brută, studii legate de fermă, va trebui să vină cineva în ferma dumneavoastră și să vă spună, dumneavoastră fermier care cultivați 500 ha, aveți o societate comercială și anul trecut sau în ultimii trei ani ați avut un venit pe hectar de 100 de euro, iar anul acesta este doar de 50, noi, Uniunea Europeană venim cu atât pentru că nu ați reușit să ajungeți la un nivel în care să vă mențineți activitatea și să faceți și investiții.
Cine va face acest lucru? Vorbim de niște analize foarte complexe într-o fermă. Nu de declarații care trebuiau pregătite de acum trei ani. Vorbim de informații care trebuie centralizate în cadrul unor structuri. O va face ministrul agriculturii? Nu cred că va putea. Va fi extrem de complicat. O astfel de măsură nu cred că va fi în avantajul nostru. Trebuie să ne luptăm, așa cum fac alte organizații de fermieri, pentru a menține plata directă pe hectar pentru că în acest moment este un instrument clar, funcționează și știm cum e, le-a spus Alina Crețu fermierilor prezenți la discuții ieri, la Fundulea.
Ungaria a schimbat deja sistemul. Ei deja au convertit animalele în Unitate Vită Mare (UVM) și reușesc să primească subvenția pe fermă. Ei sunt pregătiți din 2020 să primească subvenția pe fermă, tăind capetele celor 5 ani, cea mai mare, cea mai mică, adică media celor 3 ani. Pe când în România, astăzi avem 855.000 de ferme care au depus cererea unică de plată, din care doar 53.000 sunt înregistrate fiscal. Faptul că cele 800.000 nu au niciun document fiscal cu care să demonstreze profitabilitatea pe ce înseamnă fermă va crea o mare problemă.
Avem termen 2018 în regulament pe ce înseamnă cadastrare pe care sigur nu-l vom putea realiza sub nicio formă. Avem foarte multe alte provocări. Se pare că Ungaria agreează plata pe fermă în momentul de față. (...) Eu cred că va trebui să susținem în continuare plata pe suprafață, dar trebuie să ne gândim și la niște alternative ținând cont de președinția Consiliului Europei din 2019. Dacă din 2019, presupunem că nu vom avea succes cu plata directă pe suprafață, măcar să le dăm o șansă o exploatațiilor mari pentru că sigur va exista o plafonare. Avem 10 milarde de euro care dispar prin plecarea Marii Britanii, va trebui să gândim niște sisteme, să ne așezăm toți la masă și să facem o diferențiere pentru exploatațiile care au și zootehnie, să se ducă pe o plajă de subvenție mai mare, a spus la discuțiile de ieri Emil Dumitru, liderul Federației Pro Agro.
AGROINFO va veni cu informații proaspete cu tot ce se întâmplă cu plățile directe ale fermierilor.