BUGETUL UE! Mai puțini bani pentru sprijinul cuplat acordat fermierilor europeni, ajutoare pentru agricultorii care au de suferit de pe urma secetei și 20 de milioane de euro în plus la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), plăți menținute la nivelul din 2018 pentru apicultori, anunță Raportul referitor la poziția Consiliului privind proiectul de buget general al Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2019 al Comisiei pentru bugete.
Potrivit acestui document UE, dezbătut pe 22 octombrie 2018, avizat de mai multe comisii printre care și Comisia pentru agricultură, sunt suplimentate fondurile pentru sprijinul de urgență în special pentru sectorul cărnii de porc lovit de pesta porcină africană pentru a reduce impactul negativ asupra fermierilor și angajaților din regiunile cele mai afectate de boală. România este țara UE cu cele mai multe focare de pestă porcină africană (PPA), peste 1.000 de focare.
De asemenea, decide să majoreze cu 20 de milioane euro peste nivelul din proiectul de buget pentru 2019 (PB 2019) a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) cu scopul de a promova inovarea în sectoarele agricol și forestier și de a asigura rentabilitatea și sustenabilitatea acestor mijloace de subzistență în viitor.
Decide, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020 și cu angajamentele sale internaționale în materie de combatere a schimbărilor climatice, să propună o majorare cu 15,6 milioane EUR peste nivelul din PB 2019 a creditelor destinate acțiunilor legate de climă. În plus, reamintește angajamentele asumate de Uniune pentru stoparea și inversarea declinului biodiversității și subliniază că această creștere contribuie, de asemenea, la protejarea biodiversității.
Atrage atenția asupra efectelor secetei extreme care a afectat statele membre în ultimele luni, provocând pierderi considerabile în sectorul agricol și punând în pericol un mare număr de întreprinderi și evidențiază, în acest sens, necesitatea de a garanta măsuri de sprijin menite să-i ajute pe fermierii cei mai afectați, se arată în acest Raport.
În avizul depus la acest raport, Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European spune că regretă reducerea substanțială a bugetului pentru sprijinul cuplat acordat fermierilor și insistă pentru ajutoare date fermierilor afectați de secetă.
Pentru plățile directe ale fermierilor, Comisia a propus suma de 60 miliarde euro în credite de angajament și de 57,8 miliarde euro în credite de plată, aceste alocări reprezentând, în comparație cu bugetul pe 2018, o majorare cu 1,2 % și respectiv 3,0 %.
Totuși, în ceea ce privește FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.), această creștere se datorează nivelului mai scăzut al veniturilor alocate estimate a fi disponibile pentru FEGA în cadrul PB pentru 2019 comparativ cu bugetul pe 2018. Recomandă să se depună toate eforturile pentru a evita acumularea de plăți restante pentru următorul cadru financiar multianual (CFM) (2021-2027);
Regretă reducerea anunțată a bugetului PAC; subliniază, în special, că politica agricolă este o politică comună și că orice reducere a bugetului PAC ar avea efecte disproporționate, deoarece ea nu poate fi compensată prin fonduri naționale din cauza normelor privind ajutoarele de stat.
Subliniază importanța identificării unor măsuri de sprijin pentru consolidarea rolului agricultorilor în lanțul de aprovizionare, precum și a unor noi modalități de încurajare a organizațiilor de fermieri.
Regretă că nu s-a decis prelungirea duratei de aplicare a măsurilor de sprijin în contextul embargoului impus de Rusia, având în vedere faptul că numeroși producători din Uniune, în special în sectorul produselor lactate și al fructelor și legumelor, sunt în continuare afectați în mod negativ, deși nu au nicio vină, dat fiind că fermierii nu pot fi considerați responsabili pentru politica diplomatică a Uniunii; solicită, prin urmare, menținerea la nivelurile actuale a măsurilor de sprijin pentru producătorii agricoli, în cazul în care persistă dificultăți pe piață în urma interdicției impuse de Rusia; solicită, de asemenea, crearea unei noi rezerve pentru situațiile de criză, a cărei finanțare să nu se bazeze pe un mecanism de disciplină financiară anuală, astfel încât să poată reacționa în timp util la situațiile de criză care apar; recunoaște că unele state membre care nu au avut relații comerciale cu Rusia au fost afectate indirect de embargo și insistă ca sprijinul să acopere și pierderile produse prin inundarea piețelor cu produse destinate pieței rusești.
Atrage atenția asupra efectelor secetei extreme care a afectat statele membre în ultimele luni, provocând pierderi considerabile în sectorul agricol și punând în pericol un mare număr de întreprinderi și subliniază, în acest sens, necesitatea de a garanta măsuri speciale de sprijin menite să-i ajute pe fermierii cei mai afectați.
Salută angajamentul Comisiei Europene de a menține nivelul actual de finanțare pentru sectorul apicol, acest lucru fiind esențial pentru a contribui la acoperirea cheltuielilor aferente programelor naționale.
Consideră că Uniunea poate avea o contribuție vitală la promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase bazate pe o producție sustenabilă, în special în rândul copiilor, și, prin urmare, consideră că este esențial să se utilizeze pe deplin fondurile disponibile sub plafoanele prevăzute pentru programele desfășurate de Uniune în școli în cadrul de reglementare actual; invită, prin urmare, statele membre să își consolideze programele naționale pentru a asigura utilizarea integrală a alocărilor maxime disponibile (250 de milioane EUR pentru Uniune).
Regretă faptul că, în ultimii ani, rata de execuție a plăților către tinerii fermieri a fost insuficientă și încurajează statele membre să promoveze utilizarea creditelor respective în exercițiul următor, pentru a încuraja reînnoirea generațiilor și a evita concentrarea și acapararea terenurilor; atrage atenția asupra faptului că lipsa lucrătorilor în agricultură reprezintă un factor ce limitează dezvoltarea sectorului agricol și insistă asupra necesității de a se introduce măsuri de sprijin pentru a atrage lucrătorii în domeniul agricol.
Regretă reducerea substanțială a liniei bugetare aferente schemei de sprijin cuplat facultativ, dat fiind că ajutoarele cuplate reprezintă un instrument esențial pentru conservarea culturilor care aduc mai multe beneficii agricole și de mediu.
Își exprimă satisfacția cu privire la creșterea cu 25 % a creditelor destinate combaterii bolilor animalelor și organismelor dăunătoare plantelor, deoarece Uniunea se confruntă cu riscuri semnificative și cu un număr din ce în ce mai mare de focare, se arată în Avizul Comisiei pentru agricultură.