Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca în colaborare cu cel mai mare producător de hamei din România, SC MORAROIND SRL, au reuşit accesarea unui fond de în valoare de 20.000 de lei în cadrul unui proiect de cercetare pentru adaptarea unor soiuri de hamei din Germania în România.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România, Mora Acaţiu Ervin, care este şi cel mai mare producător de hamei din ţară, a declarat că cercetătorii români trebuie să stabilească ce anume lipseşte solului din zona Sighişoarei pentru ca unul dintre cele mai bine adaptate soiuri germane de hamei în România, Magnum, să atingă performanţele genetice obţinute în ţara care l-a produs.
“La acest soi Magnum am avut probleme cu adaptarea pentru că a schimbat microclimatul. Avea nevoie de mai multă apă în perioada de creştere. Noi obţinem 1.600-1.800 de kilograme la hectar în condiţii normale, dar acest soi duce la 2.000-2.200 de kilograme la hectar la nemţi, unde a fost creat. Avem un studiu cu Institutul Agronomic din Cluj care se numeşte “Adaptarea soiurilor importate din Germania la noi”. Chiar am obţinut un proiect şi s-au luat probe de sol pentru a vedea ce anume mai trebuie să îi dăm pentru a ajunge mai aproape de capacitatea lui genetică. (...) Noi am dorit să fim ajutaţi de singurul institut care s-a ocupat de cultura hameiului şi a făcut programele din România pe dezvoltarea culturii de hamei, Institutul Agronomic din Cluj. Am apelat la ei şi datorită unui fond de cercetare au reuşit să obţină acest fond, de 20.000, din care noi plătim 5.000 de lei”, a spus Mora.
Potrivit acestuia, contractul pentru proiectul de cercetare a fost semnat şi a început analiza solului. “Rezultatele le aşteptăm până la sfârşitul anului, cel puţin aşa era prevăzut, ca să vedem - că în afară de analiză de sol sunt şi alte elemente pe care vor să le vadă (cercetătorii, n.r.) - ce compoziţie au, ca să aibă un punct de vedere să zicem mai ştiinţific”, a precizat Mora.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România a susţinut că în România se va cultiva soiul Magnum până când cei patru producători români îşi vor permite să achiziţioneze soiul Hercules, creat în Germania, a cărui licenţă este deţinută de HVG.
Mora a mai arătat că a început cultivarea hameiului la fermele din judeţul Mureş şi că din cauza condiţiilor meteo din acest an, grindină şi secetă, producţia va fi diminuată, undeva între 1.200 şi 1.500 kg la hectar.
În judeţul Mureş se cultivă 182 hectare cu hamei de către două societăţi comerciale, MORAGROIND cu 4 ferme, cu 127 ha şi HopTrade din Saschiz, cu 55 ha. Sursa: Agerpres