200.000 de fermieri români nu și-au primit subvențiile! Cifra a fost dezvăluită, marți seara, de europarlamentarul Daniel Buda, în plină ședință a Comisiei pentru agricultură din Parlamentul de la Bruxelles. Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vorbea la Agro TV, în aceeași seară și în același timp cu europarlamentarul, de 98.000 de fermieri care nu și-au primit subvenția pe suprafață.
Numărul fermierilor români care nu și-au primit banii ar putea fi undeva la peste 300.000. Șeful APIA a declarat că 192.000 de fermieri își așteaptă subvențiile pe zootehnie. Este posibil ca europarlamentarul Daniel Buda, în intervenția sa de la Bruxelles, să se fi referit doar la acești fermieri.
98.000 de fermieri nu și-au primit nici acum subvenția pe suprafață, a dezvăluit șeful APIA, Florin Faur, la Agro TV. Acești agricultori nu și-au încasat schemele de plată pe suprafață din diverse motive. Așadar, e vorba de subvențiile din vegetal. Să vedem clar care sunt motivele în care se împiedică subvenția pe suprafață, autorizată la plată pe 8 aprilie 2016, adică în urmă cu o lună și jumătate.
Fermieri încă neautorizaţi la plată (nepreluaţi în white list, lista albă cu care lucrează APIA în sistemul informatic):
1. Fermieri selectați la control pe teren/teledetecţie. 56.000 de fermieri sunt în această situație. Cifra a fost enunțată în conferință de presă de Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA
2. Fermieri implicați în transfer de exploatație
3. Fermieri pentru care trebuie recuperate sancțiunile multianuale
4. Fermieri care au erori pentru nerespectare eco-condiționalitate, altele decât cele rezultate în urma controlului pe teren. Fermierii care au culturi de floarea soarelui cultivată pentru care campania 2015 este al treilea an.
5. Fermieri care au erori pentru nerespectare eco-condiționalitate, altele decât cele rezultate în urma controlului pe teren. Fermierii cu cel puțin una din erori generată în Campania 2014: GAEC_1003, SMR_2003, SMR_1003, CM_1003 (cei care au atins pragul de sancțiune 100% anul trecut)
6. Fermieri cu sancțiuni multianuale constituite la DMS
7. Fermierii care au bifă de mic fermier și au solicitat sprijin cuplat
8. Fermieri care au bifă de mic fermier și au solicitat sprijin pentru tânăr fermier, cu o suprafață solicitată eligibilă mai mare de 7 ha
9. Fermieri care au bifă de mic fermier și nu au solicitat sprijin pentru tânăr fermier, cu o suprafață solicitată eligibilă mai mare de 7,7 ha
10. Fermieri cu erori ce vor conduce la constituirea de sancțiuni multianuale în 2015 (supradeclarare >50%, OSC_0185 pentru SAPS, TRF și PR și OSC_0197 pentru ANT, ajutor național tranzitoriu în vegetal)
Este clar, după toate aceste coduri inserate de noi și cu care sunt botezate erorile în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), că informația ne este furnizată de APIA. Deci, aceste motive pun piedică subvenției pe suprafață.
Subvențiile pe zootehnie sunt împotmolite, la rândul lor, în motive tehnice sau în cele legate de controlul ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor) care lipsește din unele dosare ale fermierilor, ne spune tot APIA centrală. Pe zootehnie, sunt cele două scheme de plată solicitate de fermieri: ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, așteptate cu nerăbdare de fermele de animale din România.
Crescătorii de animale sunt disperați! O demonstrează și postările de pe rețeaua de socializare Facebook. De două zile, sunt postate fotografii cu văcuțe sau cu viței proaspăt fătați, cu mesaje extrem de sugestive. Am ales-o pe cea care ne-a plăcut cel mai mult. Aparține Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.
Vițelul are vârsta: 5 minute, ocupația: aștept subvenția și deja are un regret: că nu m-am născut în Franța.