Adama
Vinasa Rompak

SCRISOAREA LUI DAEA pentru CIOBANII CARE AU DEZVĂLUIT LA BRUXELLES și DNA FRAUDE CU SUBVENȚII!

Publicat: 17 ianuarie 2018 - 21:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CIOBANII CARE-ȘI SPUN ADEVĂRAȚI ÎI FAC NOPȚI ALBE MINISTRULUI AGRICULTURII! Ministrul agriculturii, Petre Daea, ne-a transmis o replică pentru cei trei oieri care au reclamat, în decembrie 2017, la Bruxelles, și astăzi la DNA, cum sunt fraudate fondurile europene și cum subvențiile mari ajung doar la băieții deștepți din oierit. Încolțit de ciobanii care-și spun adevărați, ministrul Daea le-a scris o adevărată epistolă.  

Referitor la materialele de presă recent publicate de mass-media privind revendicările unor crescători de ovine, pentru buna informare a opiniei publice Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Biroul de Presă, se vede îndreptățit a face următoarele precizări:

Cei patru crescători de ovine, respectiv Dănulețiu Gheorghe, Coc Marius, Petrescu Daniel, Sterp Ioan, au fost de mai multe ori la MADR prezentând conducerii Ministerului o serie de probleme cu care se confruntă sectorul din care provin.ciobanii-si-ministru_b
De fiecare dată, prezența lor la MADR a fost după alte întâlniri ai reprezentanților crescătorilor de ovine cu conducerea Ministerului. Cu toate că MADR a susținut un dialog constant și permanent cu toți crescătorii de ovine din România, sugerându-le să participe împreună la dialogul instituțional, din nefericire, acest lucru nu a fost posibil.
MADR, interesat fiind de realizarea unui dialog permanent și constructiv cu toți fermierii, și în mod particular cu crescătorii de ovine, a dat curs tuturor solicitărilor, indiferent de numărul participanților și modul de organizare.ciobani-olaf_b
În data de 15 ianuarie 2018, la MADR, a fost organizată o întâlnire cu reprezentații Federației de crescători de ovine, care reprezintă 72% din totalul crescătorilor de ovine din România și lanțurile de supermarket-uri în vederea găsirii soluțiilor concrete privind valorificarea internă în lanțurile de magazine a cărnii de oaie, brânzeturi, întâlnirea desfășurându-se timp de două ore, într-un interes comun, cu un dialog constructiv, MADR informând opinia publică despre această întâlnire.

În cadrul întâlnirii au fost puse în discuție mijloacele de realizare a unui parteneriat între crescătorii de ovine și supermarketuri pentru comercializarea, valorificarea, stabilind concret ce trebuie să facă crescătorul și unde să sacrifice ovinele. În acest fel, s-a reușit să se pună în contact crescătorul de ovine cu lanțurile de comercializare, urmând ca până pe 1 martie 2018 să se încheie și contracte între producători și lanțurile de comercializare, înțelegându-se prin aceasta că toate detaliile privind calitatea produselor, cu locul și condițiile de sacrificare și de pregătire a mărfurilor, să fie stabilite de comun acord.

Federațiile au prezentat soluții în interesul tuturor crescătorilor de ovine. Cele stabilite cu această ocazie urmează a fi puse în practică până la data de 1 martie 2018. minister-ciobani-aug_b
În aceeași dată, 15.01.2018, la solicitarea dlui. Răduț Florin, președinte al Asociației ”Țigaie cu cap negru” din Teleorman și a domnului Coman Cătălin de la Asociația Crescătorilor de ovine din Teleorman, în prezența ministrului Petre Daea și a aparatului tehnic din MADR a fost discutată posibilitatea sacrificării în puncte autorizate sanitar-veterinar și a desfacerii în perioada pascală 2018 pe raza municipiului București.

În data de 16 ianuarie 2018, ministrul Petre Daea a fost contactat telefonic de crescătorul de ovine Daniel Petrescu, pentru a avea o întâlnire în vederea discutării unor probleme ale sectorului.

Această întâlnire a fost programată pentru ziua următoare, respectiv pentru 17 ianuarie 2018, și a avut loc în prezența ministrului Agriculturii precum și a Directorului General Adjunct a Direcției Generale Control, Antifraudă și Inspecții, Marian Avram, a domnului Ion Roșu, Director General Adjunct al Direcției Generale Politici Agricole, a Directorului General al Agenției Naționale a Zootehniei, Iacob Lelior și specialiști din cadrul MADR, punând în discuție următoarele:

1.Conflictul domnului Dan Petrescu privind modul în care s-a atribuit contractul de concesiune al suprafețelor de pajiști existente în UAT Curtea de Argeș, manifestându-și nemulțumirea că el a pierdut procedura de achiziție publică și nu are pajiști în concesiune. (a deținut în concesiune aproximativ 600 ha până în 2015)
2. Ce sumă este repartizată la ANT pentru ovine și când încep plățile efective.
3. Lipsa abatoarelor pentru sacrificarea ovinelor
4. Prezentarea unui tabel cu nume și prenume privind înscrierea unor cetățeni în Registrul Unic pe programul de minimis pentru lână
5. Program Scrapie
6. Legea nr 86/2014 pentru aprobarea OUG nr.34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991

Ca răspuns la problemele ridicate de crescătorii de ovine s-au făcut următoarele precizări punctuale:

1. S-a dispus de către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale deplasarea la fața locului a domnului director general adjunct din cadrul Direcției Generale Control, Antifraudă și Inspecții, Marian Avram, pentru a constata cele reclamate la punctul 1.
2. Li s-a comunicat suma rezervată pentru ANT 24,01 lei/cap de ovine și faptul că acestea vor începe de mâine, 18 ianuarie 2018.
3. a) S-a dispus în continuarea discuțiilor din 15 ianuarie 2018, care au fost într-o abordare mai largă, inventarierea tuturor punctelor de sacrificare și autorizarea acestora în condițiile legii, pe care să le punem la dispoziția crescătorilor de ovine pentru a fi cunoscute ca locuri unde își pot sacrifica animalele.
b) Stabilirea zonală a punctelor de sacrificare ce trebuie construite în parteneriat public privat în 2018 prin fondurile FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții), întrebându-l concret pe Gheorghe Dănuleţiu, dacă este dispus să construiască, prin formele de sprijin alocate.

4. Ministrul Agriculturii le-a solicitat să lase informațiile cu privire la înscrierea în programul de minimis lână a acelora care nu au ovine, dar facem precizarea clară că niciunul dintre cei înscriși nu a beneficiat și nu pot să beneficieze dacă nu au și nu depun documente justificative conform HG nr.500/2017. Înscrierea pur și simplu în registru nu înseamnă și acordarea de sprijin.
5. Cu privire la programul de scrapie, problema ridicată de domnul Coc Marius din Mureș, considerând-o demult o problemă foarte importantă și care trebuie rezolvată de către autoritățile statului și crescătorii de animale, directorul ANZ, Iacob Lelior, a prezentat stadiul realizării programului de genotipare pe care l-a început din anul 2017 și în care până la această data sunt 137 probe recoltate, pe anul 2018, precizându-li-se că acțiunea continuă împreună cu ANSVSA urmând prioritizarea acțiunilor întrucât acest program trebuie susținut cu bani de la bugetul de stat pentru despăgubirea cazurilor concrete depistate cu sensibilitate la scrapie – tema discutată în principal cu Marius Coc, care se află în situația eradicării unui focar de boală în județul Mureș.
6.Cu privire la legea nr 86/2014 pentru aprobarea OUG nr.34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 care prevede condițiile de acordare a suprafețelor de pășune pentru crescătorii de animale s-a convenit a se analiza în detaliu posibilitatea amendării legii pentru a crea condiții clare, pentru a se da claritate și rigoare, astfel interpretările să nu mai aibă loc, acestea urmând a fi discutate în comisiile de specialitate din Parlament, la reluarea sesiunii parlamentare.
Acestea au foste temele și discuțiile purtate la MADR pentru informare corectă a opiniei publice.

Ministerul Agriculturii mai precizează:
Niciodată nu s-a refuzat dialogul cu orice persoană care și-a dorit.
Cei trei crescători de ovine, respectiv Dănulețiu Gheorghe, Petrescu Daniel, Sterp Ioan au fost tot timpul primiți și ascultați de conducerea MADR, ocazie cu care s-au întocmit note cu realizarea unui grafic de urmărire a ducerii la îndeplinire a celor stabilite în comun.

Așa se face că Ministerul Agriculturii a pus în mișcare structurile abilitate (control, direcția zootehnică, toate celelalte cu răspundere în domeniu, etc.) angrenând și alte instituții în rezolvarea problemelor sesizate. Actele de control care au fost încheiate și unde s-au dovedit nereguli au fost transmise organelor de drept (a se vedea adresa MADR 244850/1/10.08.2017 adresată IPJ Argeș și care face obiectul DP R 617933/24.08.2017)

La fiecare întâlnire pe care oficialii MADR au avut-o cu cei în discuție, primul element prins în agendă a fost acela de a spune ce s-a făcut concret față de cele stabilite în întâlnirea anterioară.

Noi, MADR, așa înțelegem și practicăm dialogul, în respect pentru toți cei cu care interacționăm, indiferent din ce sector, pe cine reprezintă sau cine sunt și aceasta pentru că așa considerăm noi că suntem în slujba agricultorilor.

Nu înțelegem de ce în urma discuțiilor pe care le-am purtat de fiecare dată la MADR cu Dănulețiu Gheorghe, Petrescu Daniel, Sterp Ioan, acestea se încheie cu o prezentare trunchiată în mass-media. Este dreptul lor să se exprime liber, dar și al MADR să detalieze în respect pentru corecta informare a opiniei publice subiectele abordate în cadrul ședințelor.

AGROINFO a prezentat, de fiecare dată, corect, echilibrat și în amănunt, fără distorsionarea realității, fiecare pas pe care l-au făcut cei trei oieri care-și cer drepturile, dar și declarații ale liderilor crescătorilor de ovine și  chiar ale ministrului agriculturii, Petre Daea. Dar prima condiție, domnule ministru, pentru a insera în publicația noastră poziția domniei-voastre, față de toate nemulțumirile acestor crescători de ovine, este să ne răspundeți întrebărilor. Din păcate,  domnule Daea, domnia voastră comunicați doar cu acele publicații care abundă de laude la adresa activității ministerului și, onor, a domniei voastre.

Vizualizat: 7233 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

PREMIERĂ pentru FERMIERII ROMÂNI! CIOBANII ASCULTAȚI la BRUXELLES, la DG AGRI unde se NEGOCIAZĂ SUBVENȚIILE APIA!

PREMIERĂ pentru FERMIERII ROMÂNI! CIOBANII ASCULTAȚI la BRUXELLES, la DG AGRI unde se NEGOCIAZĂ SUBVENȚIILE APIA!

PENTRU PRIMA OARĂ, FERMIERII ROMÂNI AU ÎNDRĂZNIT SĂ-ȘI SPUNĂ PUNCTUL DE VEDERE!  Oameni simpli, fără să cunoască pe nimeni din Comisia Europeană, Bruxelles, trei crescători de ovine din România au avut curajul să facă propuneri la DG Agri, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, pentru alocarea subvențiilor în sectorul ovin.

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM!

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! "CIOBANII ADEVĂRAȚI" PLEACĂ SPRE BRUXELLES!

EXCLUSIV AGROINFO! MERGEM PÂNĂ LA CAPĂT! PÂNĂ VOM TREZI DIN SOMN AUTORITĂȚILE DIN ROMÂNIA! Ciobanii adevărați din România, cum îşi spun ei, pleacă spre Bruxelles, să-și caute dreptatea! Fermierii Dan Petrescu, crescător de ovine de la Curtea de Argeș, Ghiță Ciobanul, cum îl știe toată lumea, Gheorghe Dănulețiu, din Jina Sibiu, și Ionică Sterp, crescător de oi din Bihor, sunt pregătiți să-i dezvăluie Comisiei Europene cum sunt fraudați banii de subvenții în România.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii