Acesta este mesajul pe care îl transmite Octavian Guler fermierilor. După 15 ani de muncă, programul privat de cercetare Şcoala de Soiuri, înfiinţat şi coordonat de Mirela şi Octavian Guler, este deja un brand atât de apreciat încât numele a început să fie folosit şi de alţii. Ceea ce fac ei este, însă, unic!
La Şcoala de Soiuri, fermierii văd câmpuri de experienţă, şi nu loturi demonstrative. Sunt experienţe la scară mare, în condiţii de fermă.
Anul acesta, câmpurile de experienţe cu cereale păioase au fost amplasate în ferma Alsace Farm din Buziaş, jud. Timiş. Au fost semănate 47 de varietăţi de cereale păioase, dintre care 5 de triticale - Tarzan (RAGT), Trismart (Caussade), Agrano (Biocrop), Claudius şi Calorius (Donau Saat), 6 soiuri şi hibrizi de orz - Tektoo (hibrid) şi Jaloon (hibrid) (Syngenta), Saphira (Biocrop), Carmina şi Monroe (Donau Saat) şi Calypso (Limagrain) şi 30 de soiuri şi un hibrid de grâu - Solehio, Apache, Avenue, Anapurna, Evina, Atoupic (hibrid) (Limagrain), SO 1310, Sobbel, Sofru, Solveig, Sosthene (Caussade), Moisson, Ingenio, Illico, Bora (Syngenta), Cimabue, Bellini (SIS), Crişana, Alex, Ciprian (SCDA Lovrin), Antonius, Lukullus, Papageno, Balitus, Messino, Urbanus (Donau Saat), Arktis, Patras, Combin, Akteur (Biocrop), G K Bekes (Szeged), Mulan, Adelaide, Sollario, Exotic şi Linus (din fermă).
„În Şcoala de Soiuri sunt, de regulă, soiuri noi care se găsesc pe piaţă, comparate cu câteva soiuri vechi, ca să ne dăm seama dacă progresăm. În experienţele standard avem mult mai mai multe, sunt în total peste 150 de variante. Acolo sunt şi multe soiuri care încă nu se găsesc la vânzare şi urmează să fie introduse pe piaţă”, spune Octavian Guler.
Pe larg despre eveniment şi soiurile prezentate, în revista Ferma 1-31 iulie 2016!