Adama
Vinasa Rompak

Şcoala de soiuri 2015: Experienţe la scară mare, în condiţii de producţie

Publicat: 15 iunie 2015 - 11:01
Comenteaza   | Galerie   | Video   | Print | Trimite unui prieten

În 2 iunie 2015, în ferma Andagra din jud. Arad, şi în 3 iunie, în ferma Staţiunii Didactice a USAMVB Timişoara, câteva sute de fermieri din vestul ţării au participat la prezentarea în câmp a loturilor cu cereale păioase realizate în acest an de „Şcoala de soiuri”, un program privat de cercetare deja consacrat, coordonat de Mirela şi Octavian Guler şi derulat sub deviza „experienţe la scară mare, în condiţii de producţie”.

„Nu sunt loturi demonstrative, sunt culturi comparative de concurs”, a ţinut să precizeze Octavian Guler, consilier tehnic şi coordonator al programului Şcoala de soiuri.

Scoala-se-Soiuri-2015-3_b

La Arad au fost prezentate 34 de soiuri de grâu. La Timişoara, pe platforma realizată, pentru al treilea an consecutiv, în colaborare cu Staţiunea Didactică a USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara, au fost cultivate 44 de soiuri de grâu şi 8 soiuri de triticale. „Sunt peste 20 de soiuri noi, faţă de anul trecut. Sunt chiar şi companii care nu au avut soiuri de grâu anul trecut pe piaţa din România. Soiuri cu peste doi ani vechime la Şcoala de soiuri sunt doar patru sau cinci, ceea ce înseamnă că material biloogic foarte nou intră frecvent în piaţa agricolă, ceea ce poate să fie un avantaj pentru fermieri, precum şi pentru amelioarea românească, adică un pic de presiune să-i stimuleze în activitate”, ne-a spus Octavian Guler.

 Scoala-se-Soiuri-2015-1_b

De la stg. la dr.: Mateiu Corvin - administrator SC Agro Nevada Tim, Octavian Guler - coordonator Şcoala de soiuri, Paul Pârşan - rector USAMVB Timişoara, Alexander Degianski - director Staţiunea Didactică a USAMVB Timişoara

Tehnologia aplicată a fost unitară pentru toate cele 52 de soiuri de păioase, dar, pentru a evidenţia particularităţile materialului biologic (toleranţă la stres, boli etc.) şi răspunsul acestuia la tehnologia aplicată, pentru fiecare soi au fost realizate, în paralel, parcele pe care nu a fost făcut nici un tratament.

Câmpuri de experienţe cu hibrizi de porumb, floarea soarelui şi sorg

Câmpuri de experienţe ale Şcolii de Soiuri 2015 mai sunt, tot în jud. Timiş, la Maxagro Gătaia - 58 hibrizi de porumb, la Columirom Comloşu Mare - 40 hibrizi de porumb, la Agro-Moţ Sânnicolau Mare - 56 hibrizi de floarea soarelui şi la Alsace Farm Buziaş - 20 hibrizi de sorg.

Citiţi detalii despre tehnologia aplicată şi observaţiile în câmp în ediţia nr. 11 a Revistei Ferma, care apare după jumătatea lunii iunie 2015.

Scoala-se-Soiuri-2015-2_b

Vizualizat: 4357 | Video Video | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Scoala de soiuri 2012

Scoala de soiuri 2012

01 august 2012

Citeste si:

Fermierii care folosesc soiuri și rase românești au prioritate la bani europeni

Fermierii care folosesc soiuri și rase românești au prioritate la bani europeni

Cercetarea românească are nevoie de o gură de oxigen. Fermierii care vor folosi sămânță certificată românească sau soiuri autohtone primesc punctaje suplimentare și au prioritate la depunerea proiectelor.

Noi soiuri de plante brevetate la ISTIS

Noi soiuri de plante brevetate la ISTIS

La sfârşitul lunii septembrie, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor a acordat brevetul pentru soiul de cartof (Solanum tuberosum L.) Braşovia ameliorat de Radu Hermeziu la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov.

Şcoala de Soiuri - noutăţile ediţiei din acest an

Şcoala de Soiuri - noutăţile ediţiei din acest an

Ziua de 28 mai a.c. a fost una mai specială pentru fermierii din vestul ţării care au ales să participe la prezentarea în câmp a amplasamentelor Şcolii de Soiuri 2014, organizată în ferma Staţiunii Didactice de pe lângă USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara.

Şcoala de soiuri 2014

Şcoala de soiuri 2014

Loturi demonstrative de culturi agricole, experienţe la scară mare şi în condiţii de producţie, dar şi tehnologii de cultură, toate acestea vor fi prezentate la o nouă ediţie a manifestării „Şcoala de soiuri”.

Peste 80 de noi soiuri de plante agricole şi horticole, înscrise în Catalogul oficial naţional

Peste 80 de noi soiuri de plante agricole şi horticole, înscrise în Catalogul oficial naţional

Peste 80 de noi soiuri de plante agricole şi horticole au fost aprobate spre cultivare şi înscrise în Catalogul oficial naţional de către Ministerul Agriculturii, în acest an.

Noi soiuri de ovăz create la SCDA Lovrin

Noi soiuri de ovăz create la SCDA Lovrin

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, judeţul Timiş, propune pentru acest an agricol două noi soiuri de ovăz de primăvară - Lovrin 1 şi Jeremy. 

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii