KWS+
Reclama header after big part 2

Şcoala de soiuri 2015: Experienţe la scară mare, în condiţii de producţie

Publicat: 15 iunie 2015 - 11:01
Comenteaza   | Galerie   | Video   | Print | Trimite unui prieten

În 2 iunie 2015, în ferma Andagra din jud. Arad, şi în 3 iunie, în ferma Staţiunii Didactice a USAMVB Timişoara, câteva sute de fermieri din vestul ţării au participat la prezentarea în câmp a loturilor cu cereale păioase realizate în acest an de „Şcoala de soiuri”, un program privat de cercetare deja consacrat, coordonat de Mirela şi Octavian Guler şi derulat sub deviza „experienţe la scară mare, în condiţii de producţie”.

„Nu sunt loturi demonstrative, sunt culturi comparative de concurs”, a ţinut să precizeze Octavian Guler, consilier tehnic şi coordonator al programului Şcoala de soiuri.

Scoala-se-Soiuri-2015-3_b

La Arad au fost prezentate 34 de soiuri de grâu. La Timişoara, pe platforma realizată, pentru al treilea an consecutiv, în colaborare cu Staţiunea Didactică a USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara, au fost cultivate 44 de soiuri de grâu şi 8 soiuri de triticale. „Sunt peste 20 de soiuri noi, faţă de anul trecut. Sunt chiar şi companii care nu au avut soiuri de grâu anul trecut pe piaţa din România. Soiuri cu peste doi ani vechime la Şcoala de soiuri sunt doar patru sau cinci, ceea ce înseamnă că material biloogic foarte nou intră frecvent în piaţa agricolă, ceea ce poate să fie un avantaj pentru fermieri, precum şi pentru amelioarea românească, adică un pic de presiune să-i stimuleze în activitate”, ne-a spus Octavian Guler.

 Scoala-se-Soiuri-2015-1_b

De la stg. la dr.: Mateiu Corvin - administrator SC Agro Nevada Tim, Octavian Guler - coordonator Şcoala de soiuri, Paul Pârşan - rector USAMVB Timişoara, Alexander Degianski - director Staţiunea Didactică a USAMVB Timişoara

Tehnologia aplicată a fost unitară pentru toate cele 52 de soiuri de păioase, dar, pentru a evidenţia particularităţile materialului biologic (toleranţă la stres, boli etc.) şi răspunsul acestuia la tehnologia aplicată, pentru fiecare soi au fost realizate, în paralel, parcele pe care nu a fost făcut nici un tratament.

Câmpuri de experienţe cu hibrizi de porumb, floarea soarelui şi sorg

Câmpuri de experienţe ale Şcolii de Soiuri 2015 mai sunt, tot în jud. Timiş, la Maxagro Gătaia - 58 hibrizi de porumb, la Columirom Comloşu Mare - 40 hibrizi de porumb, la Agro-Moţ Sânnicolau Mare - 56 hibrizi de floarea soarelui şi la Alsace Farm Buziaş - 20 hibrizi de sorg.

Citiţi detalii despre tehnologia aplicată şi observaţiile în câmp în ediţia nr. 11 a Revistei Ferma, care apare după jumătatea lunii iunie 2015.

Scoala-se-Soiuri-2015-2_b

Vizualizat: 3282 | Video Video | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Scoala de soiuri 2012

Scoala de soiuri 2012

01 august 2012

Citeste si:

Fermierii care folosesc soiuri și rase românești au prioritate la bani europeni

Fermierii care folosesc soiuri și rase românești au prioritate la bani europeni

Cercetarea românească are nevoie de o gură de oxigen. Fermierii care vor folosi sămânță certificată românească sau soiuri autohtone primesc punctaje suplimentare și au prioritate la depunerea proiectelor.

Noi soiuri de plante brevetate la ISTIS

Noi soiuri de plante brevetate la ISTIS

La sfârşitul lunii septembrie, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor a acordat brevetul pentru soiul de cartof (Solanum tuberosum L.) Braşovia ameliorat de Radu Hermeziu la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov.

Şcoala de Soiuri - noutăţile ediţiei din acest an

Şcoala de Soiuri - noutăţile ediţiei din acest an

Ziua de 28 mai a.c. a fost una mai specială pentru fermierii din vestul ţării care au ales să participe la prezentarea în câmp a amplasamentelor Şcolii de Soiuri 2014, organizată în ferma Staţiunii Didactice de pe lângă USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara.

Şcoala de soiuri 2014

Şcoala de soiuri 2014

Loturi demonstrative de culturi agricole, experienţe la scară mare şi în condiţii de producţie, dar şi tehnologii de cultură, toate acestea vor fi prezentate la o nouă ediţie a manifestării „Şcoala de soiuri”.

Peste 80 de noi soiuri de plante agricole şi horticole, înscrise în Catalogul oficial naţional

Peste 80 de noi soiuri de plante agricole şi horticole, înscrise în Catalogul oficial naţional

Peste 80 de noi soiuri de plante agricole şi horticole au fost aprobate spre cultivare şi înscrise în Catalogul oficial naţional de către Ministerul Agriculturii, în acest an.

Noi soiuri de ovăz create la SCDA Lovrin

Noi soiuri de ovăz create la SCDA Lovrin

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, judeţul Timiş, propune pentru acest an agricol două noi soiuri de ovăz de primăvară - Lovrin 1 şi Jeremy. 

Alte articole in aceasta categorie

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

27 ianuarie 2021 - 09:47

ANUNȚ! O nouă subvenție pe hectar pentru fermierii români pentru care sunt alocate, anul acesta, de 25 de milioane de euro! Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros.

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

27 ianuarie 2021 - 08:52

NUMĂR MIC DE FERMIERI CU SUBVENȚII MARI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a explicat care este structura, în acest moment, a fermelor din România. Șeful MADR a spus că sunt 790.000 de mici ferme, care cer subvenții APIA, practic, majoritatea cererilor depuse la agenția de plăți, dar care nu se pot numi ferme sunt, mai degrabă, gospodării țărănești.

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

27 ianuarie 2021 - 08:04

COMUNICAT. Gabriela Vila va conduce operațiunile ADAMA Agricultural Solutions în România și Republica Moldova. Având o experiență de peste 20 de ani în sectorul agri-business,  Gabriela Vila a ocupat anterior poziția de Director Național de Vânzări în cadrul companiei.

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

26 ianuarie 2021 - 13:56

VIAȚA DE FAMILIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit în cadrul emisiunii România Agricolă, Agro TV, despre familia sa, despre părinți, frați și bunici. Șeful MADR a dezvăluit că bunicii săi au fost chiaburi și din pricina aceasta au fost deportați, iar tatăl său a fost măcelar și creștea mulți porci.

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

26 ianuarie 2021 - 11:47

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA! Acordarea subvențiilor agricole trebuie făcută în funcție de fermă, de zona în care se află ferma, pentru a se împiedica părăsirea satelor, abandonarea zonelor rurale montane, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. Chiar dacă în zona montană sunt ferme mici, cu producție mică, ele trebuie sprijinit cu plăți APIA mai mari pentru a fi menținute și ajutate să devină ferme comerciale, a adăugat șeful MADR.

Exporturile de PORUMB din Ucraina ar putea fi restricționate

Exporturile de PORUMB din Ucraina ar putea fi restricționate

26 ianuarie 2021 - 10:49

Ministerul Agriculturii din Ucraina și reprezentanții industriei au convenit asupra unui plafon privind volumul exportului de porumb, în încercarea de a reglementa exporturile de cereale şi a proteja crescătorii de animale. Această limitate este valabilă până la 30 iunie şi a fost stabiltă la 24 de milioane de tone de porumb, conform unui comunicatului oficial al guvernului, publicat luni (25.01.2021).

BANI PENTRU FERMIERI! MINISTERUL AGRICULTURII VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

BANI PENTRU FERMIERI! MINISTERUL AGRICULTURII VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

26 ianuarie 2021 - 10:22

COMUNICAT. Ministerul Agriculturii informează că, în perioada 01 februarie  – 30 aprilie 2021 se va desfășura cea de a doua sesiune de depunere a proiectelor din cadrul Componentei B - Implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală selectate din cadrul submăsurii 19.3 - Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală – Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

DAȚI-LE SUBVENȚII MARI FERMIERILOR DACĂ AVEȚI PRETENȚII MARI DE LA EI!

DAȚI-LE SUBVENȚII MARI FERMIERILOR DACĂ AVEȚI PRETENȚII MARI DE LA EI!

26 ianuarie 2021 - 10:01

VEȘTI DE LA BRUXELLES DESPRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR. Fermierii trebuie să fie plătiți corespunzător pentru devoltarea unor practici ecologice și durabile astfel încât aceștia să poată rezista pe piață! Nu putem să le dăm fermierilor sarcini suplimentare fără ca ei să fie plătiți corespunzător! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlamentul European.

CÂND INTRĂ ANT LA OI?

CÂND INTRĂ ANT LA OI?

26 ianuarie 2021 - 08:57

PLATA AJUTOARELOR NAȚIONALE TRANZITORII! Crescătorii de ovine, și nu doar ei, întreabă zilnic AGROINFO când va fi plătit ajutorul național tranzitoriu în zootehnie, cea mai populară subvenție, așa-zisa subvenție mică, de care beneficiază majoritatea crescătorilor de animale din România. Subvenția este plătită de la bugetul de stat și beneficiază de bani crescătorii de oi, de vaci, carne și lapte, și de capre.

MINISTRUL OROS, ANUNȚ DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS, ANUNȚ DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

26 ianuarie 2021 - 08:26

SUBVENȚII APIA LA PLATĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va finaliza până la data de 1 mai 2021 plata subvențiilor agricole aferente anului de cerere 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare

De peste 20 de ani, Edina Uifalusi cultivă pepeni verzi şi pepeni galbeni în comuna Pişcolt, (jud. Satu Mare) în câmp şi leguume în solar şi grădină. În ultimii cinci ani familia Uifalusi a cultivat numai pepeni hibrizi Syngenta: pepeni verzi Romanza şi Arashan și pepeni galbeni Flander. Află care sunt problemele cultivatorilor de pepeni şi de ce hibrizii altoiţi sunt mai viguroaşi, mai productivi şi mai rezistenţi la boli.
Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii