DIRECT DE LA BRUXELLES! Schemele ecologice sunt noi subvenții care vor fi puse la dispoziția fermierilor în noua Politică Agricolă Comună (PAC), sub forma unor angajamente pentru un an. Statele membre UE sunt obligate să elaboreze una sau mai multe scheme ecologice, atractive pentru fermieri, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
Viitoarea PAC încorporează un sistem nou și inovator, cunoscut sub numele de "scheme ecologice", pentru a spori acțiunile naționale de protecție a mediului și a climei în funcție de nevoile și condițiile locale. Este obligatoriu ca statele membre să elaboreze și să ofere agricultorilor una sau mai multe scheme ecologice. Ele sunt totuși facultative pentru fermieri. Schemele ecologice implică un angajament anual, "un an la un moment dat", făcându-le să fie flexibile și atractive pentru fermieri. Schemele ecologice reprezintă o ocazie unică pentru statele membre să investească, să stimuleze și să recompenseze agricultorii pentru depășirea cerințelor obligatorii și de bază ale condiționalității și pentru îmbunătățirea performanțelor de mediu și climatice pe baza nevoilor și condițiilor locale.
Dat fiind că schemele ecologice sunt finanțate din bugetul național de plăți directe, statele membre se pot asigura că sistemele corespund cu exactitate nevoilor specifice ale mediului local și ale fermierilor. Schema ecologică presupune o plată anuală pe hectarul eligibil și ar putea fi plătită ca un supliment al plăților directe ale agricultorilor sau ca sisteme independente cu plăți bazate pe pierderile de venituri și costurile suplimentare suportate de agricultori. Aceste subvenții ar putea fi extinse și consolidate prin măsuri ambițioase de dezvoltare rurală.
Statele membre pot să elaboreze scheme ecologice pentru practicile agricole, cum ar fi gestionarea mai bună a pășunilor și pajiștilor permanente, gestionarea nutrienților, pentru speciile polenizante, agroecologia și agricultura ecologică.