Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria 2018
Reclama header after big part 3

SCHEMA de AJUTOR de 200 EURO/HA/AN, APROBATĂ!

Publicat: 10 ianuarie 2017 - 12:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CINE BENEFICIAZĂ DE 200 EURO/HA/AN. 200 euro/ha/an este cuantumul schemei de ajutor de stat care a fost aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii 1002. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial din 9 ianuarie 2017.

Potrivit acestui act, schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor” se aplică până la data de 31 decembrie 2020, iar valoarea totală estimată este de 117.830.922 de euro. Schema de ajutor de stat se acordă în cadrul Programului Naţional Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, ajutoare cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

BENEFICIARII AJUTORULUI!

Beneficiarii schemei vor primi maxim 200 de euro/ha/an pentru o suprafață minimă de 100 ha, pentru care vor încheia un angajament. Suprafețele care fac obiectul angajamentului trebuie identificate în format electronic și să facă parte dintr-un amenajament silvic în vigoare. Amenajamentul se consideră a fi în vigoare după ce a fost avizat procesul-verbal al conferinței a II a de amenajare, act ce semnifică începerea perioadei de aplicare a amenajamentului.

Banii vor putea fi accesați de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), primării, care au în proprietate publică sau privată terenuri forestiere, persoanele fizice şi juridice care au în proprietate privată terenuri forestiere, şi asociaţiile între aceştia, respectiv primării, persoane fizice sau persoane juridice.

Suprafeţele eligibile schemei sunt terenurile forestiere, cu excepţia celor încadrate în tipul I funcţional (T I – păduri cu funcții speciale pentru ocrotirea naturii, pentru care, prin lege, este interzisă orice fel de  exploatare de lemn sau de alte produse, fără avizul autorităţii competente), cu condiţia ca terenurile destinate împăduririi sau reîmpăduririi să nu reprezinte mai mult de 15% din suprafaţa angajată.

Intensitatea ajutorului public nerambursabil acordat este de 100% din totalul costurilor eligibile, dar nu mai mult de 200 euro/ha/an.

Schema de ajutor de stat include două pachete:

Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniște
Pachetul 2 ‐ Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. Pachetul 2 poate fi aplicat doar în combinație cu Pachetul 1.

Sprijinul se acordă anual ca sumă fixă pe hectar de teren forestier şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deținătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani.

CUANTUM PLĂȚI COMPENSATORII

25 euro/ha/an pentru suprafața angajată în cadrul Pachetului 1,
103 euro/ha/an pentru suprafața pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2.

Între 100 ha și 500 de ha se va acorda 100% din valoarea plății compensatorii, iar pentru suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat după cum urmează:
 - pentru suprafața cuprinsă între 500,01 ha și 1000 ha se va acorda 75% din valoarea plății/plăților compensatorii,
 - pentru suprafața cuprinsă între 1000,01 ha și 5000 ha se va acorda 50% din valoarea plății/plăților compensatorii,
 - pentru suprafața mai mare de 5000 ha se va acorda 35% din valoarea plății/plăților compensatorii.

SCOPUL AJUTORULUI!

Acordarea ajutorului de stat urmăreşte conservarea biodiversităţii specifice ecosistemelor forestiere şi reducerea eroziunii solurilor forestiere, prin acordarea de plăţi compensatorii pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare rezultate din depăşirea cerinţelor obligatorii prevăzute de legislaţia naţională în domeniul silvic sau dreptul intern relevant, ca urmare a angajamentelor voluntare încheiate de beneficiarii schemei.

AICI CITIȚI TOTUL DESPRE ACEASTĂ SCHEMĂ DE AJUTOR!

Vizualizat: 13820 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Lemken la Agritechnica 2017

Noutăţi Lemken la Agritechnica 2017

Câteva dintre noutăţile Lemken la Agritechnica 2017 prezentate de către Franz Jakoby – reprezentantul companiei în România: semănătoarea de precizie Azurit 9, plugul Diamant 11 şi aplicaţia dezvoltată împreună cu AppsforAgri.

Semănătoarea Azurit 9 dispune seminţele de porumb pe două rânduri, în format „DeltaRow” - în triunghi. Astfel, fiecare plantă are cu 70% mai mult spaţiu pentru nutriţie, ceea ce conduce la o mai bună acoperire a solului şi o rezistenţă mai bună la secetă a plantelor. Azurit 9 are un buncăr central de sămânţă de 600 litri şi buncăr pentru microfertilizare. Pentru fertilizarea clasică se poate ataşa buncărul unei semănători de păioase. Azurit 9 este disponibilă în 4, 6 şi 8 rânduri şi distanţa dintre rânduri de 50-75 cm.

Plugul Diamant 11 cu sistem „on land” – permite arătura cu tractoare cu lăţime mare (până la 4 metri lăţime) în brazdă şi în afara brazdei. Reglarea se face prin intermediul unui cilindru hidraulic suplimentar la punctul de pivotare al plugului.

În colaborare cu AppsforAgri (Olanda), Lemken a dezvoltat o staţie meteo care se plasează în câmp şi printr-o aplicaţie disponibilă pe smartphone aceasta transmite o serie de parametrii (temperatură, umitidate, etc.) care ajută la optimizarea cheltuielilor în culturile de păioase.

Monika Puiu în vizită la redacţia FERMA Elita Campionilor în Agribusiness Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2017

Bancul zilei

Plăcinte

Plăcinte
Mitică vine acasă foarte târziu şi uşor ameţit. Detalii