Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

SCANDALUL CĂRȚILOR DE RASĂ FACE O SINGURĂ VICTIMĂ: O ASOCIAȚIE CARE NU A ÎNCASAT NICIUN LEU din AJUTORUL DE STAT!

Publicat: 04 decembrie 2017 - 12:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CÂND BĂIEȚII DEȘTEPȚI TRAG SFORILE, AȘA SE FAC CONTROALELE! Scandalul cărților de rasă pentru bovine, întreținut artifical, s-a stins la fel de repede cum a izbucnit. Lucrurile s-au inflamat și s-au dezumflat așa cum ar fi cerut-o regulile jocului, iar verificările mult trâmbițate ar fi fost făcute ori de mântuială, ori pentru că s-ar fi vrut un țap ispășitor ca să se închidă gura fermierilor mulți și manipulați.

Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) a declanșat un amplu un control în țară cu tematica: cum au cheltuit asociațiile crescătorilor de animale banii primiți din ajutorul de stat pentru cărțile de rasă și pentru serviciile de COP? Au respectat asociațiile regulile impuse pentru efectuarea COP sau acești bani veniți de la bugetul de stat, ca să beneficieze fermierul de ei, au fost dosiți de asociații prin ceva buzunare și fermierul a rămas cu buzele umflate? Se fac sau nu se fac afaceri la limita legalului cu aceste ajutoare de stat plătite asociațiilor crescătorilor de animale din România?

Fermierii așteptau și mai așteaptă o verificare la sânge a tuturor asociațiilor care dețin registrele genealogice sau cărțile de rasă la animale, care efectuează COP, ca să vadă dacă banii sunt bine cheltuiți sau sunt învârtiți pe degete de băieții deștepți. De ce spunem că fermierii așteaptă un control adevărat? Pentru că aceste verificări făcute de ANZ și anunțate cu atâta pompă au sfârșit, oarecum hilar, prin pedepsirea unei singure asociații a crescătorilor de bovine din România.

Ironic și paradoxal, respectiva asociație nu a beneficiat de niciun leu din ajutorul de stat acordat pentru cărțile de rasă și COP. Și mai de râsul curcilor este că nici nu a apucat să demonstreze că-și face bine treaba, că efectuează un real control oficial al performanțelor, pentru că în martie 2017, ANZ i-a dat acreditarea și în noiembrie 2017, tot ANZ i-a retras-o. Culmea este că din toată operațiunea de anvergură declanșată pentru verificarea asociațiilor crescătorilor de animale, și sunt puzderie în țară, ar fi singura care a fost sancționată. Este vorba despre Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine din Alba, înființată încă din anul 2002. Iată și decizia emisă pe 29 noiembrie de ANZ prin care i se retrage acreditarea COP.

retragere-acreditare_b

AGROINFO a insistat să afle chiar de la președintele Asociației, Ioan Radu Moldovan, cu ce a călcat pe bec sau pe  bătături ANZ-ul de a reușit performanța ca Asociația pe care o conduce să-și păstreze acreditarea COP o perioadă "record", doar 8 luni. Ce crede președintele asociației că ascunde acest control cu țintă?

SURPRIZE-SURPRIZE

Nu ni s-a spus de ce ni se retrage acreditarea, ni s-a promis că în cursul zilei de astăzi (4 decembrie n.r.) ni se va da raportul de control pentru că nu suntem lămuriți de ce s-a întâmplat așa. A fost un control tematic pe HG 1179 (actul normativ prin care este instituit ajutorul de stat pentru asociațiile crescătorilor de animale n.r.), pe ajutorul de stat pe care statul român îl dă pentru registrele genealogice și efectuarea controlului oficial al performanțelor, bani pe care noi nu i-am luat niciodată. Nu am beneficiat de acești bani. Noi nu avem registru genealogic, avem doar controlul oficial al performanțelor. Avem aproape 6.000 de capete de animale, de diferite rase, în COP, și  715 exploatații agricole. Avem exploatații din zona montană în special, cam 99% din exploatații sunt din zona montană. Și noi ne-am mirat, vă spun sincer, că fiind un control tematic pe banii din HG 1179 să ne trezim noi cu acreditarea ridicată. E o surpriză!

SUNTEM SINGURA ASOCIAȚIE CARE NU AVEM ANGAJAȚI DINTRE FOȘTII LUCRĂTORI ANARZ

Am vorbit și cu domnul ministru și cu domnul director Lelior (Iacob Lelior, director ANZ n.r.), am avut o discuție în ședință, am avut o discuție privată, ni s-a promis că se va repeta controlul să vadă ce s-a întâmplat. Și că putem să funcționăm în continuare, dar nu mai putem să facem servicii de COP. Avem 5.000 de membri din care 715 sunt în COP. Domnul ministru a spus că nu știe nici el ce s-a întâmplat și că ar dori să repete acel control, după data de 10 decembrie, și să vadă poate s-a interpretat greșit. Ne-a spus că se va repeta controlul. Nu știm ce rezultate vor fi și la următorul control pentru că, indiferent cât de bine am fi, pentru că așa a venit controlul și data trecută cu scopul de a găsi ceva. S-ar putea să aibă legătură și cu faptul că suntem singura asociație din țară care nu avem angajați foști lucrători ANARZ (actualul ANZ, Agenția Națională de Zootehnie n.r.). S-ar putea și asta. Asociația nu a beneficiat niciodată de banii aceștia, de ajutorul de stat, pentru că știm ce scandal este și ce probleme sunt cu acești bani.

E O BUBĂ PE MULȚI BANI

Chiar dacă pare închis subiectul până la urmă tot se va găsi buba, e o bubă pe bani mulți. Noi funcționăm din 2002, avem și alte activități, și economice și de consultanță, cu COP am vrut să ajutăm fermierii. Nu suntem limitați la serviciul acesta cum sunt celelalte asociații, majoritatea din asta trăiesc. Nici anul acesta nu am depus cerere la APIA pentru a încasa ajutorul de stat pentru COP din cauza problemelor care sunt cu banii. V-am spus că, până la urmă, eu cred că se vor dezgropa problemele. Ideea este că a fost un control tematic, unde se controlau banii, noi nu am luat niciodată bani și, până la urmă, noi am fost singurii sancționați în toată povestea asta. Să demonstreze, nu știu ce, în fine. Le-am spus celor care au venit să controleze că noi nu am beneficiat și nu i-a interesat. Fermierii, ținând cont că avem în medie 6-7 capete de animale din zona montană, plăteau pentru COP 21 de lei/cap de animal. Dacă ne va da raportul de control general o să vedem ce asociații au mai fost controlate. Dar asociația noastră este singura din țară la care i s-a retras acreditarea.

ASOCIAȚIILE FAC SERVICII LA PREȚ REDUS PENTRU FERMIERI CARE NU SUNT MEMBRI

Sunt foarte mulți bani care se iau, vă dau un exemplu. Se dau banii membrilor asociațiilor. În schimb, avem asociații care au doar câțiva membri și fac o prestare de servicii către alți fermieri, nu către membri. Normal banii ăștia, și legislația europeană este interpretată cum vor, se dau către membrii asociației pentru că tot fermierul, până la urmă, dacă e ceva, el va plăti din buzunar. Pentru că el cere banii ăștia pe decont, împuternicește asociația, din care, normal, ar trebui să facă parte, să-i gestioneze niște bani. Deci, banii sunt ai fermierilor, de fapt. Din costul serviciului (COP, registru genealogic) se reduc atâția lei. În caz de o problemă, banii se recuperează de la fermier și acesta, normal, ar trebui să fie membru al asociației care i-a gestionat banii. Și controalele astea ar trebui instituite de către fermieri ca un audit al asociațiilor din care fac parte.

Dar, nefăcând parte din asociația X, Y, Z, ei nu pot să facă treaba asta, să vadă ce se întâmplă cu banii lor. Și asta e una dintre probleme și, cred, cea mai importantă. Sunt multe probleme și tocmai din această cauză nu am solicitat sprijinul pentru anul viitor, pentru anul ăsta nu aveam cum să solicit sprijinul, asociația noastră a fost acreditată pe COP anul ăsta, pe 30 martie. Și pentru anul viitor așa s-a luat decizia că nu vom solicita sprijinul. Se poate verifica și la APIA, se vede cu ochiul liber, că nu am depus cerere pentru ajutorul de stat. Deși site-ul ANZ e în construcție, au avut grijă să ne șteargă rapid pe noi, a declarat Ioan Radu Moldovan, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine Alba, exclusiv pentru AGROINFO.

Asociația ar vrea să depună dosarul la ANZ pentru obținerea registrului genealogic pentru rasa de bovine Bălțata Românească. Acum, cine mai știe ce șanse mai are din moment ce nici cu COP nu i-a mers prea bine.

De ce este important controlul oficial al performanțelor la animale și înscrierea acestora în cărțile de rasă? Un beneficiu pe care-l au fermierii români, dincolo de ameliorarea raselor, este sprijinul cuplat în zootehnie, o subvenție europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie. Pentru anul 2017, valoarea acestei subvenții la bovine este:  519,9658 euro/cap de animal pentru taurine din rase de carne și metișii acestora, 442,0754 euro/cap de animal pentru vacile de lapte și 187,6676 euro/cap de animal pentru bivolițele de lapte.

Pentru anul 2017, Guvernul a aprobat, în aprilie, suma de 56,58 milioane de lei ca valoare totală maxima a schemei de ajutor de stat pentru prestatorii serviciilor de COP și pentru cărțile de rasă. Din aceasta sumă, 27,18 milioane de lei se acordă pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, iar 29,4 milioane de lei pentru speciile ovine și caprine.

Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern în contextul în care, prin Hotărârea Guvernului nr. 1.179/2014, a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă este de 759,25 milioane de lei.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

 

Vizualizat: 7827 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 08:36

AJUTOARE CRIZĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri, 23 septembrie 2020, lansarea Măsurii 21 prin care sunt acordate ajutoare crescătorilor de ovine/caprine, crescătorilor de bovine care dețin sub 91 de capete bovine și cultivatorilor de legume și fructe. Cererile se depun la APIA din data 25 septembrie 2020. APIA va efectua controale în teren pentru aceste ajutoare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii