Adama
Vinasa Rompak

SCANDALUL CĂRȚILOR DE RASĂ FACE O SINGURĂ VICTIMĂ: O ASOCIAȚIE CARE NU A ÎNCASAT NICIUN LEU din AJUTORUL DE STAT!

Publicat: 04 decembrie 2017 - 12:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CÂND BĂIEȚII DEȘTEPȚI TRAG SFORILE, AȘA SE FAC CONTROALELE! Scandalul cărților de rasă pentru bovine, întreținut artifical, s-a stins la fel de repede cum a izbucnit. Lucrurile s-au inflamat și s-au dezumflat așa cum ar fi cerut-o regulile jocului, iar verificările mult trâmbițate ar fi fost făcute ori de mântuială, ori pentru că s-ar fi vrut un țap ispășitor ca să se închidă gura fermierilor mulți și manipulați.

Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) a declanșat un amplu un control în țară cu tematica: cum au cheltuit asociațiile crescătorilor de animale banii primiți din ajutorul de stat pentru cărțile de rasă și pentru serviciile de COP? Au respectat asociațiile regulile impuse pentru efectuarea COP sau acești bani veniți de la bugetul de stat, ca să beneficieze fermierul de ei, au fost dosiți de asociații prin ceva buzunare și fermierul a rămas cu buzele umflate? Se fac sau nu se fac afaceri la limita legalului cu aceste ajutoare de stat plătite asociațiilor crescătorilor de animale din România?

Fermierii așteptau și mai așteaptă o verificare la sânge a tuturor asociațiilor care dețin registrele genealogice sau cărțile de rasă la animale, care efectuează COP, ca să vadă dacă banii sunt bine cheltuiți sau sunt învârtiți pe degete de băieții deștepți. De ce spunem că fermierii așteaptă un control adevărat? Pentru că aceste verificări făcute de ANZ și anunțate cu atâta pompă au sfârșit, oarecum hilar, prin pedepsirea unei singure asociații a crescătorilor de bovine din România.

Ironic și paradoxal, respectiva asociație nu a beneficiat de niciun leu din ajutorul de stat acordat pentru cărțile de rasă și COP. Și mai de râsul curcilor este că nici nu a apucat să demonstreze că-și face bine treaba, că efectuează un real control oficial al performanțelor, pentru că în martie 2017, ANZ i-a dat acreditarea și în noiembrie 2017, tot ANZ i-a retras-o. Culmea este că din toată operațiunea de anvergură declanșată pentru verificarea asociațiilor crescătorilor de animale, și sunt puzderie în țară, ar fi singura care a fost sancționată. Este vorba despre Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine din Alba, înființată încă din anul 2002. Iată și decizia emisă pe 29 noiembrie de ANZ prin care i se retrage acreditarea COP.

retragere-acreditare_b

AGROINFO a insistat să afle chiar de la președintele Asociației, Ioan Radu Moldovan, cu ce a călcat pe bec sau pe  bătături ANZ-ul de a reușit performanța ca Asociația pe care o conduce să-și păstreze acreditarea COP o perioadă "record", doar 8 luni. Ce crede președintele asociației că ascunde acest control cu țintă?

SURPRIZE-SURPRIZE

Nu ni s-a spus de ce ni se retrage acreditarea, ni s-a promis că în cursul zilei de astăzi (4 decembrie n.r.) ni se va da raportul de control pentru că nu suntem lămuriți de ce s-a întâmplat așa. A fost un control tematic pe HG 1179 (actul normativ prin care este instituit ajutorul de stat pentru asociațiile crescătorilor de animale n.r.), pe ajutorul de stat pe care statul român îl dă pentru registrele genealogice și efectuarea controlului oficial al performanțelor, bani pe care noi nu i-am luat niciodată. Nu am beneficiat de acești bani. Noi nu avem registru genealogic, avem doar controlul oficial al performanțelor. Avem aproape 6.000 de capete de animale, de diferite rase, în COP, și  715 exploatații agricole. Avem exploatații din zona montană în special, cam 99% din exploatații sunt din zona montană. Și noi ne-am mirat, vă spun sincer, că fiind un control tematic pe banii din HG 1179 să ne trezim noi cu acreditarea ridicată. E o surpriză!

SUNTEM SINGURA ASOCIAȚIE CARE NU AVEM ANGAJAȚI DINTRE FOȘTII LUCRĂTORI ANARZ

Am vorbit și cu domnul ministru și cu domnul director Lelior (Iacob Lelior, director ANZ n.r.), am avut o discuție în ședință, am avut o discuție privată, ni s-a promis că se va repeta controlul să vadă ce s-a întâmplat. Și că putem să funcționăm în continuare, dar nu mai putem să facem servicii de COP. Avem 5.000 de membri din care 715 sunt în COP. Domnul ministru a spus că nu știe nici el ce s-a întâmplat și că ar dori să repete acel control, după data de 10 decembrie, și să vadă poate s-a interpretat greșit. Ne-a spus că se va repeta controlul. Nu știm ce rezultate vor fi și la următorul control pentru că, indiferent cât de bine am fi, pentru că așa a venit controlul și data trecută cu scopul de a găsi ceva. S-ar putea să aibă legătură și cu faptul că suntem singura asociație din țară care nu avem angajați foști lucrători ANARZ (actualul ANZ, Agenția Națională de Zootehnie n.r.). S-ar putea și asta. Asociația nu a beneficiat niciodată de banii aceștia, de ajutorul de stat, pentru că știm ce scandal este și ce probleme sunt cu acești bani.

E O BUBĂ PE MULȚI BANI

Chiar dacă pare închis subiectul până la urmă tot se va găsi buba, e o bubă pe bani mulți. Noi funcționăm din 2002, avem și alte activități, și economice și de consultanță, cu COP am vrut să ajutăm fermierii. Nu suntem limitați la serviciul acesta cum sunt celelalte asociații, majoritatea din asta trăiesc. Nici anul acesta nu am depus cerere la APIA pentru a încasa ajutorul de stat pentru COP din cauza problemelor care sunt cu banii. V-am spus că, până la urmă, eu cred că se vor dezgropa problemele. Ideea este că a fost un control tematic, unde se controlau banii, noi nu am luat niciodată bani și, până la urmă, noi am fost singurii sancționați în toată povestea asta. Să demonstreze, nu știu ce, în fine. Le-am spus celor care au venit să controleze că noi nu am beneficiat și nu i-a interesat. Fermierii, ținând cont că avem în medie 6-7 capete de animale din zona montană, plăteau pentru COP 21 de lei/cap de animal. Dacă ne va da raportul de control general o să vedem ce asociații au mai fost controlate. Dar asociația noastră este singura din țară la care i s-a retras acreditarea.

ASOCIAȚIILE FAC SERVICII LA PREȚ REDUS PENTRU FERMIERI CARE NU SUNT MEMBRI

Sunt foarte mulți bani care se iau, vă dau un exemplu. Se dau banii membrilor asociațiilor. În schimb, avem asociații care au doar câțiva membri și fac o prestare de servicii către alți fermieri, nu către membri. Normal banii ăștia, și legislația europeană este interpretată cum vor, se dau către membrii asociației pentru că tot fermierul, până la urmă, dacă e ceva, el va plăti din buzunar. Pentru că el cere banii ăștia pe decont, împuternicește asociația, din care, normal, ar trebui să facă parte, să-i gestioneze niște bani. Deci, banii sunt ai fermierilor, de fapt. Din costul serviciului (COP, registru genealogic) se reduc atâția lei. În caz de o problemă, banii se recuperează de la fermier și acesta, normal, ar trebui să fie membru al asociației care i-a gestionat banii. Și controalele astea ar trebui instituite de către fermieri ca un audit al asociațiilor din care fac parte.

Dar, nefăcând parte din asociația X, Y, Z, ei nu pot să facă treaba asta, să vadă ce se întâmplă cu banii lor. Și asta e una dintre probleme și, cred, cea mai importantă. Sunt multe probleme și tocmai din această cauză nu am solicitat sprijinul pentru anul viitor, pentru anul ăsta nu aveam cum să solicit sprijinul, asociația noastră a fost acreditată pe COP anul ăsta, pe 30 martie. Și pentru anul viitor așa s-a luat decizia că nu vom solicita sprijinul. Se poate verifica și la APIA, se vede cu ochiul liber, că nu am depus cerere pentru ajutorul de stat. Deși site-ul ANZ e în construcție, au avut grijă să ne șteargă rapid pe noi, a declarat Ioan Radu Moldovan, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine Alba, exclusiv pentru AGROINFO.

Asociația ar vrea să depună dosarul la ANZ pentru obținerea registrului genealogic pentru rasa de bovine Bălțata Românească. Acum, cine mai știe ce șanse mai are din moment ce nici cu COP nu i-a mers prea bine.

De ce este important controlul oficial al performanțelor la animale și înscrierea acestora în cărțile de rasă? Un beneficiu pe care-l au fermierii români, dincolo de ameliorarea raselor, este sprijinul cuplat în zootehnie, o subvenție europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie. Pentru anul 2017, valoarea acestei subvenții la bovine este:  519,9658 euro/cap de animal pentru taurine din rase de carne și metișii acestora, 442,0754 euro/cap de animal pentru vacile de lapte și 187,6676 euro/cap de animal pentru bivolițele de lapte.

Pentru anul 2017, Guvernul a aprobat, în aprilie, suma de 56,58 milioane de lei ca valoare totală maxima a schemei de ajutor de stat pentru prestatorii serviciilor de COP și pentru cărțile de rasă. Din aceasta sumă, 27,18 milioane de lei se acordă pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, iar 29,4 milioane de lei pentru speciile ovine și caprine.

Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern în contextul în care, prin Hotărârea Guvernului nr. 1.179/2014, a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă este de 759,25 milioane de lei.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

 

Vizualizat: 8473 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii