Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

SCANDAL ÎNTRE MARII FERMIERI!

Publicat: 31 ianuarie 2018 - 19:46
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERILOR FURIOȘI! Acuze, vorbe grele, schimb de replici dure între fermierii mari, membri în cea mai mare organizație a agricultorilor din România, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Totul a pornit de la o postare pe Facebook, publicată pe pagina LAPAR, în care este atacat fermierul român de origine franceză Arnaud Perrein, președintele Asociației Producătorilor de Porumb.

AGROINFO a primit două scrisori din partea a doi dintre cei mai mari fermieri din România, Nicolae Sitaru, care exploatează aproximativ 6.000 ha în Ialomița, vicepreședinte LAPAR, și Cornel Stroescu, care exploatează aproximativ 2.000 ha în Mehedinți, membru LAPAR și președinte al Asociației Producătorilor Agricoli. Cei doi agricultori au simțit nevoia să iasă public și să-și apere colegul, pe fermierul Arnaud Perrein, cetățean francez stabilit de ani buni în Ialomița, căsătorit cu o româncă și naturalizat, practic, în România.

sitaru-perrein-stroescu_b

În foto: mijloc - Arnaud Perrein, fermierul atacat, dreapta - Cornel Stroescu; stânga - Nicolae Sitaru

Ca să înțeleagă toată lumea de unde a pornit conflictul, vă spunem că pe pagina oficială LAPAR, pe rețeaua de socializare Facebook, a apărut , în urmă cu câteva zile, o postare pe care nu și-ar asuma-o acum nimeni. Concret, nu se știe cine a scris și postat textul în care este atacat Arnaud Perrein. Inserăm atât postarea cu pricina, cât și scrisorile trimise redacției noastre de cei doi fermieri.

POSTAREA APĂRUTĂ PE PAGINA LAPAR

atac-perrein_b

SCRISOAREA TRANSMISĂ CĂTRE AGROINFO DE FERMIERUL NICOLAE SITARU

Dragi colegi fermieri din LAPAR,
Stimali membri ai Comitetului Director LAPAR,
Domnule Laurențiu Baciu, președinte LAPAR,
Sunt nevoit să fac acest demers dintr-un simplu motiv: pentru că nu mi-aș ierta-o niciodată dacă acum, în aceste momente, în care toată lumea vorbește, deschis sau pe la colțuri, eu aș tăcea. scris-sitaru_bscris-sitaru-doi_bReprezint de mulți ani interesele fermierilor români, au fost urcușuri și coborâșuri, am avut multe realizări și câteva eșecuri, am făcut lucruri bune dar și ceva greșeli. Așa e în viață. Dar tocmai viața m-a învățat că trebuie să iei poziție atunci când consideri că situația a ajuns într-un punct în care riscurile sunt mari, în care s-a trecut de o linie roșie, în care lucrurile nu mai pot fi tolerate.
Consider că mișcarea de reprezentare a fermierilor români a ajuns într-o situație extrem delicată. Am văzut în urmă cu câteva zile un atac plin de calomnii împotriva președintelui APPR, atacuri care veneau din partea LAPAR. Sau cel puțin așa a înțeles toată lumea. O postare pe Facebook pe o pagină personală care este folosită pentru comunicarea instituțională și oficială a LAPAR este  în discuție și cred că trebuie siăvorbim deschis despre asta.
În afară de faptul că nu este în discuție România, consider că Arnaud Perrein are toate însușirile unui bun fermier român: plătește taxe statului român, contribuie la dezvoltarea unei comunități locale din România, vorbește limba română, copiii și-i educă aici, în școli românești, se bate pentru fermierii români și vrea ca aceștia să nu fie mai prejos decât cei din Franța, Germania sau Spania. Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să fim toți de acord cu ceea ce spune sau ce vrea să facă. Dar de aici și până la revărsarea de ură, xenofobie și injurii din postarea menționată este un drum lung.

Ca vicepregșdinte, atât al LAPAR, cât și membru fondator al APPR, fondator al A.C.C.P.T lalomita și prin aceasta, al LAPAR, este datoria mea să solicit public o lămurire urgentă: Domnule președinte al LAPAR, Laurențiu Baciu, dumneavoastră vă asumați postarea respectivă? Este o postare personală sau una oficială a LAPAR? Cine este semnatarul acestei postări?

Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră public. Vă atrag respectuos atenția că dacă nu veți binevoi să oferiți membrilor LAPAR aceste lămuriri publice, voi considera că dumneavoastră, ca președinte al LAPAR, vă asumați această comunicare publică, cu implicații grave, care a fost făcută fără a avea un mandat din partea Comitetului Director
LAPAR.

Cu stimă,
Nicolae Sitaru
Fermier român

 


SCRISOAREA FERMIERULUI CORNEL STROESCU

Stimați colegi,

În calitatea mea de fermier român, vă aduc în atenție că punctul de vedere comunicat pe pagina de Facebook a LAPAR nu reprezintă opinia mea, nici din poziția de membru LAPAR, președinte APA Mehedinți sau simplu fermier. Consider că acest atac rușinos față de colegul nostru de origine franceză, A. Perrein, ne dezonorează. Repet, nu reprezintă opinia mea chiar dacă sunt membru LAPAR și acest atac la adresa colegului nostru a fost răspândit pe rețeaua de socializare chiar de pagina oficială LAPAR. Pe această pagină sunt postate, de obicei, participări la conferințe sau întâlniri ale președintelui LAPAR, Laurențiu Baciu.

Consider că o organizație de talia LAPAR trebuie să fie concentrată pe problemele reale din agricultură și pe necazurile pe care le întâmpină fermierii noștri. Și dau doar câteva exemple: despăgubirile pentru fermieri în caz de calamitare a culturilor agricole, fiscalitatea și birocrația sufocante pentru agricultori, cele 17 milioane de euro, din rezerva de criză constituită la nivel UE pentru anul 2017, bani care ar fi trebuit să ajungă la fermierii noștri în decembrie 2017 și nu au ajuns nici acum. Ce facem noi, ca organizație mare și cu reprezentativitate națională?! Ne adâncim în nepăsare?! Discriminăm fermieri fluturând un pseudo-naționalism?! Nu vreau să procedez în același fel,  nu vreau să lansez un atac la persoană. Din acest motiv, transmit public conducerii LAPAR să-și revizuiască atitudinea.

Să ne ajute Dumnezeu să avem un an roditor!

Cu stimă,
Cornel Stroescu, președinte APA Mehedinți

Facem precizarea că fermierul Cornel Stroescu ne-a transmis pe e-mail această scrisoare.

AGROINFO nu-și asumă nicio responsabilitate pentru afirmațiile liderilor acestor organizații din agricultură. Nu reprezintă poziția AGROINFO.

Vizualizat: 3429 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

Oficial! Cuantum ajutoare de criză pentru acest an fermieri, crescători animale!

28 ianuarie 2023 - 06:31

Ajutoare de stat: Comisia aprobă reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de România pentru sprijinirea societăților în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv creșterea aferentă a bugetului, anunță un comunicat al Comisiei Europene, transmis Agroinfo. 

APIA: Subvenția APIA pentru gospodăria țărănească!

APIA: Subvenția APIA pentru gospodăria țărănească!

27 ianuarie 2023 - 07:59

O nouă subvenție APIA anul acesta de care beneficiază și gospodăria tradițională, țărănească. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) detaliază condițiile pentru obținerea acestor bani.

Franţa nu mai acordă derogare la neonicotinoide pentru sfecla de zahăr

Franţa nu mai acordă derogare la neonicotinoide pentru sfecla de zahăr

26 ianuarie 2023 - 16:31

Ca urmare a deciziei Curţii Europene de Justiţie, Franţa a renunţat la planurile de a permite cultivatorilor de sfeclă de zahăr să folosească din nou în acest an un pesticid interzis din cauza riscurilor pentru albine.

ANT la oi când îl dați? Anunțul APIA ACUM despre plata ajutoarelor naționale tranzitorii!

ANT la oi când îl dați? Anunțul APIA ACUM despre plata ajutoarelor naționale tranzitorii!

26 ianuarie 2023 - 10:16

Fermierii, crescătorii de animale așteaptă plata ajutoarelor naționale tranzitorii, ANT, aferente anului de cerere 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță acum când va fi demarată plata acestor ajutoare din bugetul de stat, subvenții acordate atât crescătorilor de animale, cât și fermierilor din vegetal.

Pe masa Guvernului ASTĂZI: Aprobare cuantum subvenție APIA pentru acest an!

Pe masa Guvernului ASTĂZI: Aprobare cuantum subvenție APIA pentru acest an!

26 ianuarie 2023 - 07:50

Guvernul urmează să aprobe astăzi, 26 ianuarie 2023, în ședința săptămânală, proiectul de hotărâre care modifică Hotărârea de Guvern 1.174 privind acordarea unui ajutor de stat la motorină fermierilor, crescătorilor de animale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ing.Traian Ghinoiu
|
02. 01, 2018. Thursday 07:48
Cred ca e umflata prea mult suprafata ce o lucreaza N.Sitaru ! Oricum, nu asta -i da forta lui !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii