Adama
Vinasa Rompak

Roșiile care răsar în cuiburi de busuioc din ceai, lapte și cenușă!

Publicat: 22 septembrie 2015 - 15:15
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Claudia Rugină este avocat, dar a făcut o pasiune pentru cultivarea legumelor în sistem tradițional, cât mai natural. Fără substanțe chimice, fertilizatori sau îngrășăminte. Tomatele Claudiei cresc în cuiburi de busuioc, sunt udate cu ceai de urzici și stropite cu lapte și cenușă. Iată povestea grădinii cu roșii botezate Buniol!

Pe tăvițele pe care le-a așezat Claudia, roșiile mici galbene se amestecă cu cele mari, inimă de bou, cu altele portocalii, rotunde sau cu cele roșii lunguiețe. Niciunele nu sunt perfecte, dar gustul lor este aproape la fel de dulce, de savuros și te duce cu gândul la grădina bunicii. Fiecare roșie are înfiptă o scobitoare cu numele soiului pe care-l reprezintă.

soiuri-de-rosii_b

Claudia Rugină a început să cultive roșii în urmă cu trei ani, cu o investiție minimă, undeva la nivelul unui salariu mediu. Spune că a impulsionat-o dorința întoarcerii la gustul roșiei de odinioară și, inițial, a gândit totul ca pe un proiect experimental. Avea deja terenul, 500 mp în satul Topolița din Neamț, așa că mai avea nevoie de semințe. Soiurile de roșii le-am cumpărat de la fermieri englezi și americani autorizați, sunt cultivatori care alimentează toate băncile de semințe din lume. Roșiile sunt crescute cu ceai de urzică. Adică, las urzicile la macerat timp de 10 zile, iar în bidonul cu apa din care sunt udate roșiile se pune infuzia respectivă, zeama pe care o lasă urzicile. Roșiile sunt protejate împotriva bolilor cu lapte de vacă, bicarbonat de sodiu și cenușă din lemn. Le stropim preventiv pentru ca ele să nu se măneze, principala cauză a îmbolnăvirii roșiilor. Soiurile sunt crescute în cuiburi de busuioc și gălbenele, iar grădina este irigată cu un sistem pe care l-a creat tata cu mâinile lui. Printre soiurile pe care le cultiv, cele mai cunoscute  sunt prunișoarele roșii, portocalii, inima de bou, San Marzano din care fac italienii faimosul lor sos, goldie, am și hâda, așa am botezat-o eu, dar este mai cunoscută la noi ca bărcuța. Dar am și un soi care nu se cultivă în România, Montserrat, specific Barcelonei și zonei catalane.

claudia-rugina_b

Claudia Rugină la RuralFest, București, 20 septembrie 2015

Roșiile se dezvoltă organic, spune cultivatoarea, care exclude ideea de seră pentru că ar însemna forțarea creșterii și coacerii. Chiar dacă sunt soiuri tradiționale și chiar dacă nu sunt stropite cu chimicale, sera le forțează, iar roșiile nu mai dezvoltă zahărul pe care trebuie să-l dezvolte și nu obținem gustul pe care-l dorim.

Dacă în primii doi ani, recolta de roșii era împărțită doar familiei, de anul acesta, cultivatoarea are clienți din Iași și București. Roșiile sunt livrate în lădițe din carton de 4 kilograme conform unei liste de așteptare. Prețul unei lădițe este 50 de lei. În lădiță, soiurile sunt amestecate, nu se livrează niciodată un singur soi de tomată. În capitală, Claudia Rugină are, în acest moment, 30 de clienți.

ladita cu rosii bio_b

Cultivatoarea intenționează să obțină un certificat ecologic, să extindă grădina de roșii Buniol ca să poată beneficia și de subvențiile pentru agricultura ecologică. Dar are în plan să-și dezvolte mica afacere și pe partea de procesare, să construiască o făbricuță. Pentru acest plan, ar fi vrut să acceseze fondurile europene disponibile pe noul PNDR 2014-2020. În general, evit să lucrez cu statul. Și o spun din experiența mea de avocat.

buniol_b

Claudia este convinsă că noi, românii, nu avem un soi al nostru, o roșie românească. Ne place să spunem că roșiile sunt ale noastre și ne aparțin. Dar noi nu avem un soi certificat românesc. Inima de bou, de exemplu, există în Germania, Rusia.  În prezent, Claudia cumpără semințe doar atunci când dorește să diversifice soiurile. An de an țin semințe de la mine pentru că gena soiurilor pe care le am se menține 100 de ani.

Claudia Rugină a expus cele 25 de soiuri de roșii la RuralFest, sărbătoarea satului românesc, organizată, la sfârșitul săptămânii trecute, în București.

Vizualizat: 5712 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Reportaj Agroinfo:De la o carieră în fotbal la  o seră multinațională cu roșii

Reportaj Agroinfo:De la o carieră în fotbal la o seră multinațională cu roșii

Andrei Ianțoc are 32 de ani și a renunțat la o carieră în fotbal, la  echipa Farul Constanța, și-a mizat pe o afacere în agricultură: o seră încălzită unde cultivă roșii. Proiectul l-a pus pe picioare împreună cu soția lui, Evelina, 25 de ani, și cu mezinul familiei, Ștefan, 29 de ani.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
AdminLS
|
09. 24, 2015. Thursday 20:30
Comentariu editorial

bună seara, o să încercăm să vă furnizăm pe e-mail numărul de telefon al Claudiei.

2.
ungureanu
|
09. 24, 2015. Thursday 12:04

Interesant, cum as putea lua legatura cu Claudia Rugina?

1.
|
09. 22, 2015. Tuesday 21:34

rosia este o leguma foarte gustoasa, in gustul ei gasesti gustul sarat combinat cu cel dulce, pacat ca acest gust nu se mai regaseste si la rosiile de pe rafturile supermarketurilor

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii