CUMPĂRAȚI ROȘII ROMÂNEȘTI! Suntem o bună piață de desfacere a legumelor pentru celelalte țări din Europa. Roșia românească, cu gustul savuros, nu există în Europa. Nu apare în clasamentul oficial făcut de Eurostat. Chiar dacă e absentă din topul producțiilor din Europa, roșia românească ar fi devenit recent stăpână pe piețele din România de unde roșia de import ar fi dispărut, susțin oficialii Ministerului Agriculturii.
Deși România ocupă locul șapte în Europa, în ce privește suprafața și populația, producțiile obținute de fermierii noștri la legume nu apar în vreun top al producătorilor europeni.
Avem zone cu tradiție în cultivarea tomatelor, avem cultivatori și producătorii speră să aibă tot mai mulți cumpărători. Potrivit clasamentului făcut de Eurostat, Italia este pe primul loc din Europa la producția de roșii. Un procent uriaș de 35,5% din producţia de roșii a UE este asigurat de fermierii italieni, la o distanță apreciabilă vine Spania (28,2%), apoi urmează la mare distanță Portugalia (9,1%), Grecia (5,5%), Olanda (4,8%) și Polonia ( 4,7%). Fermierii polonezi, dealtfel, ne-au luat-o înainte și apar cu producții de vârf, atât în topul legumelor, cât și al fructelor. Nu mai e un secret pentru nimeni că mâncăm mere poloneze, dar și cireșe și morcovi din Polonia.
În timp ce în clasamentul european, roșia românească nu apare nicăieri, reprezentanții Ministerului Agriculturii ne anunță că roșia de import a dispărut de pe piețele agroalimentare din România, i-a dat un bobârnac roșia românească (ne bucuram dacă e așa) și domină ea piața, că retailerii sunt foarte interesați să vândă roșia noastră românească.
Roșia de import a dispărut din piețele agroalimentare, iar rețelele de retail au devenit foarte interesate de produsul autohton românesc, scrie Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, pe pagina sa de Facebook. Această schimbare de atitudine este datorată, spune Daniel Botănoiu, Programului de ajutor de minimis pentru tomata românească. Un program care ar trebui să reabiliteze roșia românească, dar un program care a demarat greu și a scârțâit mult. Fermierii români au fost foarte suspicioși la început, spun funcționarii direcțiilor agricole din țară. Când noi insistam să se înscrie în program, fermierii întrebau ce interes avem și de ce insistăm așa mult, susțin aceștia.
În cele din urmă, după câteva poticniri prin acte, o parte dintre fermierii înscriși în acest program și-au încasat ajutorul de minimis. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, până la data de 9 august 2017, cultivatorii de roșii au încasat 59.250.753 lei.
Prima etapă a programului pentru dezvoltarea culturii de tomate în spații protejate (sere și solarii) s-a încheiat pe 15 iunie. Astfel, au fost alimentate 4.395 de conturi ale legumitorilor. Sprijinul financiar se acordă pentru 1.000 m² de spațiu protejat cultivat cu tomate și este în cuantum de 3.000 €.
Efectul? Valorificarea suplimentară a circa 25.000 tone de tomate românești, observându-se faptul că roșia de import a dispărut din piețele agroalimentare, iar rețelele de retail au devenit foarte interesate de produsul autohton românesc. Bravo cultivatorilor de tomate, precum și consumatorilor români! Anunță Botănoiu pe pagina sa de Facebook.