Adama
Vinasa Rompak

România, ţara cu cele mai multe proprietăţi agricole din UE

Publicat: 12 octombrie 2011 - 09:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România are cele mai multe proprietăţi agricole din Uniunea Europeană, depăşind cu mult următoarele clasate la acest capitol - Italia, Polonia sau Spania -, relevă rezultatele preliminare ale recensământului agricol pe 2010 al UE, ale cărui rezultate au fost făcute publice marţi de Eurostat, biroul european de statistică.

Astfel, România avea anul trecut 3,9 milioane de proprietăţi agricole, echivalentul a 32% din totalul la nivelul UE. Pe următoarele poziţii se situează Italia (1,6 milioane de proprietăţi, 13,5%), Polonia (1,5 milioane, 12,5%), Spania (1 milion în 2009, 8,2%), Grecia (0,7 milioane, 5,9%), Ungaria (0,6 milioane, 4,8%) şi Franţa (0,5 milioane, 4,3%). Aceste şapte state membre deţineau peste 80% din numărul de proprietăţi agricole din UE în 2010.

Numărul de proprietăţi agricole a scăzut între 2003 şi 2010 în toate statele membre, cu excepţia Maltei şi Suediei. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Estonia (-46,6%), Bulgaria (-44,2%), Letonia (-34,4%) şi Polonia (-30,7%).

Românii lucrează peste 13 milioane de hectare teren agricol
În 2010, România avea 13,3 milioane de hectare de suprafaţă agricolă utilizată, echivalentul a 7,8% din totalul suprafaţei agricole utilizate din UE. Franţa este ţara cu cele mai multe hectare de suprafaţă agriculă folosită - 27,1 milioane de hectare, echivalentul a 15,9% din total, fiind urmată de Spania (23,8 mil. ha în 2009, 14%), Germania (16,7 mil. ha, 9,8%), Marea Britanie (15,9 mil. de ha, 9,4%), Polonia (14,4 mil. de ha, 8,5%). România se află imediat în spatele Poloniei, fiind urmată de Italia (12,9 mil. ha, 7,6%). Aceste şapte state membre deţineau în 2010 aproape trei sferturi din suprafaţa agricolă utilizată din UE.

Suprafaţa agricolă utilzată s-a diminuat în 18 state membre între 2003 şi 2010 şi a crescut în nouă. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Cipru (-24,3%), Slovacia (-9,4% între 2003 şi 2007) şi Austria (-8%), în timp ce creşterile cele mai mari au fost întâlnite în Bulgaria (+24,7%), Letonia (+19,9%) şi Estonia (+18%).

Suprafaţa medie a exploataţiilor agricole româneşti este de 3 ha
În România, suprafaţa medie a proprietăţilor agricole era în 2010 de 3 hectare, la fel ca în Cipru. Cele mai multe hectare de suprafaţă agricolă pe proprietate au fost înregistrate în Cehia (152 hectare pe proprietate), Marea Britanie (79 hectare), Danemarca (65 hectare), Luxemburg (59 hectare), Germania (56 hectare) şi Franţa (53 hectare). Cea mai mică medie a suprafaţei proprietăţilor agricole se înregistra în Malta (1 hectar).

La nivelul Uniunii Europene, numărul de proprietăţi agricole a scăzut cu 20% între 2003 şi 2010, în timp ce suprafaţa agricolă a scăzut cu numai 2% , relevă rezultatele preliminare ale recensământului.

În 2010, existau puţin peste 12 milioane de proprietăţi agricole şi o suprafaţă agricolă utilizată de 170 de milioane în UE. Comparativ cu 2003, numărul de proprietăţi agricole a scăzut cu 20%, iar suprafaţa agricolă s-a redus cu 2%, relevând o tendinţă spre proprietăţi mai mari. Dimensiunea medie a unui proprietăţi agricole în UE era în 2010 de 14 hectare, comparativ cu 12 hectare în 2003.

Informaţiile vin din rezultatele preliminare ale recensământului agricol 2010. Recensământul este realizat în statele membre precum şi în ţările EFTA la fiecare 10 ani. Între 2000 şi 2010, sondaje intermediare au fost realizate la fiecare doi-trei ani. Recensământul agricol cuprinde date privind structura activităţilor agricole, acoperind în principal numărul şi dimensiunea fermelor, tipul de recolte, numărul şi tipurile de animale şi forţa de muncă implicată.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 1859 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Terenurile agricole: vânzări către nerezidenţi, penalizări pentru proprietarii ce nu le igienizează şi verificări

Terenurile agricole: vânzări către nerezidenţi, penalizări pentru proprietarii ce nu le igienizează şi verificări

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, luni, la Senat, că este opozantul vânzării terenurilor către nerezidenţi, la fel cum a fost şi împotriva Legii pieţei funciare din 1993.

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a declarat, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la Senat.

Exporturile de produse agroalimentare româneşti au crescut cu 47,5% în primul semestru

Exporturile de produse agroalimentare româneşti au crescut cu 47,5% în primul semestru

Exporturile României de produse agroalimentare în ţările intra şi extra comunitare au înregistrat o creştere de peste 47,5%, în primele şase luni ale anului 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, totalizând 1,416 miliarde de euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii