Adama
Vinasa Rompak

România susţine prelungirea autorizaţiei pentru glifosat pentru încă 15 ani

Publicat: 26 aprilie 2016 - 22:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România va susţine prelungirea autorizaţiei pentru erbicidul glifosat pe o perioadă de încă 15 ani, în condiţiile în care studiile nu au demonstrat că produsul afectează sănătatea umană şi cea a mediului, însă permite agricultorilor români să intre în competiţie, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Poziţia României va fi pentru prelungirea autorizaţiei pe o perioadă de 15 ani pentru erbicidul glifosat, deoarece trebuie să dotăm agricultura cu cele mai bune soluţii. Atât timp cât nu afectează sănătatea umană şi pe cea a mediului, noi susţinem prelungirea pe perioada maximă şi pentru utilizarea oricărui produs care permite o competivitate cu oricare stat, nu doar cu cele europene, ci şi cu Brazilia, Australia, China, Argentina sau Rusia. Consider că nu putem să deposedăm agricultorii din România de un instrument pe care îl au şi pe care îl pot folosi. Utilizarea produsului trebuie să permită fermierului să fie dotat din punct de vedere al competitivităţii pentru că, ştiţi bine, că din mărăcine nu poţi să faci pom, iar din prost nu poate ieşi om, a explicat Botăniu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că o discuţie la nivel european referitoare la autorizarea glifosatului ar putea avea loc la finalul lunii mai, începutul lunii iunie 2016, iar majoritatea statelor europene sunt în favoarea reautorizării acestui produs pentru 15 ani.

Aprobarea pentru glifosat ca substanţă activă la nivelul european a fost dată din 2002 pentru o perioadă de 15 ani. Se împlinesc cei 15 ani, deci trebuie reluat acest proces de reautorizare sau de interzicere a substanţei active respective. Majoritatea statelor europene au mers pentru reautorizarea produsului, de fapt nu au fost poziţii contra reautorizării, având în vedere raportul calitate/preţ pe care îl are acest produs. Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a spus că nu are efecte cancerigene, deci nu este un produs care să dăuneze sănătăţii umane sau sănătăţii mediului. Problema care există se referă la un coformulant, respectiv talomina, un produs pe care îl conţine erbicidul acesta şi despre care anumite studii, făcute în paralel cu EFSA de anumite organizaţii sau asociaţii de mediu, au afirmat că ar exista suspiciuni că se pot produce disfuncţionalităţi, a subliniat oficialul MADR.

Potrivit datelor furnizate de MADR, perioada de aprobare a glifosatului expiră pe 30 iunie 2016. Comisia Europeană a elaborat un proiect de Regulament de reaprobare a acestei substanţe însă deocamdată, nu a fost luată o decizie finală cu privire la utilizarea acestui erbicid. În cadrul reuniunii Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje, secţiunea “Fitofarmaceutice - Produse de Protecţie a Plantelor - Legislaţie”, din 7-8 martie 2016, s-a pus în discuţie reaprobarea substanţei active glifosat. Perioada de aprobare a fost propusă pentru 15 ani, însă atunci majoritatea statelor membre au fost de acord că ar trebui reaprobat doar pentru 10 ani. Deoarece o parte din statele membre nu au fost de acord cu reaprobarea substanţei active fără POE-tallowamnie (talomina -n.red.), CE a amânat supunerea la vot a reînnoirii aprobării substanţei active.

Pe 13 aprilie 2016, deputaţii europeni au solicitat ca autorizaţia pentru glifosat să fie prelungită de Comisia Europeană doar pentru 7 ani în loc de 15 ani şi doar pentru uz profesional, având în vedere îngrijorarea care există privind proprietăţile sale cancerigene şi de perturbare endocrină. În plus, deputaţii au cerut o evaluare independentă şi publicarea tuturor dovezilor ştiinţifice pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) le-a folosit pentru evaluarea glifosatului.

Potrivit datelor MADR, citate de Agerpres, în toate statele UE există PPP omologate care conţin glifosat. Produse de protecţie a plantelor pe bază de glifosat se utilizează ca erbicide pentru combaterea buruienilor în toate culturile însămânţate sau transplantate, cereale, plante oaleaginoase, livezi şi vii.

Teren_b

Proiectul de Regulament de reaprobare a glifosatului elaborat de CE prevede că “în acordarea autorizaţiilor, statele membre trebuie să acorde atenţie protecţiei operatorului şi riscului pentru plantele şi vertebartele terestre neţintă şi să aplice măsuri de reducere a riscului unde este cazul”. Totuşi Comisia nu restricţionează utilizarea PPP pe bază de glifosat doar de către utilizatorii profesionişti, mai notează Agerpres.

Secretarul de stat Daniel Botănoiu este de părere tootuşi că produsul trebuie utilizat doar de persoane autorizate. La următoarea întâlnire a CE, o să o aibă loc comitetul cu privire la reutilizarea produselor de fito-farmacie şi atunci vor decide dacă vor merge pe 15 sau pe 10 ani, cu coformulantul respectiv sau fără. Pentru substanţa activă glifosat, raportul calitate/preţ este un atu. De regulă, exploataţiile din România îl folosesc cu succes, în timp ce în gospodăriile de subzistenţă este foarte puţin folosit. De ce? Pentru că în momentul în care nu este aplicat corect şi bine delimitat de celelalte plante, poate distruge tot, de la viţa de vie, la pomi şi tomate, orice prinde distruge. Ca atare, cei care îl folosesc sunt şi cei care cunosc produsul respectiv şi ştiu foarte bine efectele pe care le are. Sigur că au existat voci în Comisie potrivit cărora utilizarea produsului să se facă de specialişti sau de persoane autorizate, respectiv de persoane care au un certificat dat de către oficiile fitosanitare sau de către autoritate. Trebuie să fii conştient să utilizezi produsul în doza respectivă pentru că nu înseamnă că, dacă dăm o cantitate mai mare, mor mai repede buruienile. Niciodată dublarea dozei sau triplarea ei nu aduce un alt efect faţă de doza recomandată. Efectele sunt aceleaşi, doar că se simte la buzunar - vom plăti suplimentar pentru orice majorare a cantităţii - pentru ceea ce nu merită, iar o anumită cantitate se poate regăsi ulterior în mediu, în plante. Este bine să respectăm şi să fim extrem de ponderaţi cu utilizarea lui, a adăugat Botănoiu.

Vizualizat: 1810 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Copa şi Cogeca susţin reautorizarea glifosatului

Copa şi Cogeca susţin reautorizarea glifosatului

După ce membrii Parlamentului European s-au exprimat pentru rămânerea glifosatului pe piaţa UE, organizaţiile care apără interesele fermierilor din Europa, Copa şi Cogeca,  insistă ca această substanţă folosită în erbicide să fie, reautorizată pe piaţa UE. 

Parlamentul European cere reautorizarea Glifosatului

Parlamentul European cere reautorizarea Glifosatului

Parlamentul European (PE) s-a exprimat pentru reautorizarea glifosatului, substanță folosită în compoziția erbicidelor.

Decizie amânată. Ce se va întâmpla cu autorizaţia erbicidului pe bază de glifosat?

Decizie amânată. Ce se va întâmpla cu autorizaţia erbicidului pe bază de glifosat?

Comisia de specialitate din cadrul Comisiei Europene, cea care trebuie să decidă dacă erbicidul pe bază de glifosat va putea fi folosit în continuare, se va întâlni, din nou, vineri – 18 martie, la Bruxelles, însă decizia finală va fi luată abia la mijlocul lunii mai.

Opinia Monsanto cu privire la opinia IARC despre glifosat

Opinia Monsanto cu privire la opinia IARC despre glifosat

Vineri 20 martie, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a prezentat o ierarhizare pentru mai multe pesticide, inclusiv glifosatul (un erbicid) că făcând parte din categoria 2 “posibil” sau “probabil” cancerigen.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii