PENALIZATĂ DE COMISIA EUROPEANĂ. România nu a reușit să plătească până la termenul limită de 15 octombrie 2016 toți banii alocați pentru subvențiile agricultorilor! Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) nu a reușit să achite un procent de 95% din plățile directe datorate fermierilor, procentul care ne-ar fi scăpat de penalități.
Dacă nu mă înșel, 200.000 sau 300.000 de euro trebuie să-i plătim de la bugetul național. E o penalizare de 2%. Plătim o penalizare mică. Eu sper chiar să plătim mai puțin pentru că mai sunt câteva lucruri de clarificat. Față de 1,59 miliarde de euro (alocarea financiară a României pentru plata subvențiilor fermierilor aferente anului 2015 n.r.) e o sumă mică.
Au fost blocaje, nu mai comentăm acum din ce motive și fermierii au făcut erori, și noua Politică Agricolă Comună. APIA nu a reușit întotdeauna să-i consilieze pe fermieri pentru că, am mai spus, APIA nu e agenție de consultanță. Dar, sigur, când vine fermierul nu poți să-l lași în necunoștință de cauză, declară ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Termenul limită pentru achitarea plăților pentru agricultori, acoperite din fonduri europene, Fondul European de Garantare Agricolă și Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) a fost, inițial, 15 iunie. Pentru că mai multe state membre în Uniunea Europeană s-au lovit de complexitatea, sau mai bine zis de stufoasa Politică Agricolă Comună, comisarul european Phil Hogan a prelungit termenul limită până la data de 15 octombrie 2016.
Când Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) era condusă de Florin Faur, actualul șef APIA Timiș, atât Ministerul Agriculturii, cât și APIA și dezvoltatorul softului cu care lucrează APIA erau convinși că vor reuși să le achite fermierilor banii datorați din subvenții până la data de 30 septembrie 2016. Din pricină că totul s-a făcut din mers, adică pe măsură ce intra o schemă financiară la plată, la APIA se lucra zi și noapte și era rapid trecut pe mediul de producție și modulul responsabil pentru plata respectivei scheme.
După plecarea lui Florin Faur, noul director general APIA, Adrian Pintea, a continuat să insiste, la fiecare declarație, că procentul de 95% va fi atins de APIA la plata subvențiilor pentru campania 2015 și nu vom fi nevoiți să să scoatem bani din buzunar și să achităm penalități. Campania de plăți s-a încheiat pe 17 octombrie 2016 pentru că, spre norocul APIA care a mai câștigat o zi la plată, termenul limită de 15 octombrie a căzut chiar într-o zi de sâmbătă.
Imediat după expirarea termenului, Agenția de Plăți nu a comunicat public cum a încheiat un an furtunos, străbătut de scandal după scandal. Punem tăcerea pe seama penalităților pe care trebuie să le achităm pentru că nu am reușit să plătim din fondurile europene un procent de 95%.
Suma de 200.000 - 300.000 de euro, despre care vorbea ministrul agriculturii, luată din bugetul național, prin deducție, ar trebui să ajungă la fermierii care mai au de primit anumite scheme de plată aferente anului trecut.