Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

REVOLTĂ! FERMIERII, SOMAȚI DE APIA SĂ DEA ÎNAPOI DIN SUBVENȚIILE PRIMITE!

Publicat: 24 octombrie 2018 - 15:55
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CU O MÂNĂ DĂ, CU ALTA CERE! Mulți dintre fermierii români care încasează subvenții s-au pomenit că primesc acasă somații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin care sunt anunțați că sunt datori la APIA pentru că au primit subvenții mai mari decât li s-ar fi cuvenit. Subvențiile au fost calculate greșit de APIA, dar acum fermierii înapoiază mai mult decât au încasat fiind obligați să achite și taxele poștale. Unii, norocoși, au de dat doar 45 de lei, 100 de lei pe când alții scot din buzunare și 4.000 de lei. De ce le cere APIA bani fermierilor?

Simultan cu plata avansului la subvențiile cuvenite fermierilor pentru anul 2018, APIA le trimite acestora și somații prin care sunt anunțați că au de returnat anumite sume pe motiv că au încasat mai mulți bani din subvenții decât li s-ar fi cuvenit.datorie-apia_bdatorie-apia-doi_bdatorie-apia-3_b

Fermierii au anunțat, revoltați, pe Facebook ce li se întâmplă. Adică, APIA le dă cu o mână avansul și cu cealaltă le ia banii.

Nu vă aduceți aminte de Caritas? Așa e și cu APIA. Cu timpul o să vă ia și pământul dacă nu le plătiți birul, a scris un fermier pe rețeaua de socializare. Un altul spune că incompetența e în floare, Alții, necăjiți, mărturisesc că au de returnat la APIA 3.900 de lei, 3.500, 100 de lei, 45 de lei. Unii spun că au achitat și taxele poștale, așa că au plătit mai mult decât au primit.

Cei vizați de Agenția de Plăți sunt crescătorii de bovine. De ce li se cer acum bani fermierilor? Pentru că, anul trecut, APIA a greșit calculele. Într-un avânt heirupist, ministrul agriculturii, Petre Daea, i-a vrut pe toți fermierii mulțumiți, în plus, trebuia să-și atingă cel mai important obiectiv din programul de guvernare, plata la timp a subvențiilor și, nu în ultimul rând, să anunțe o premieră în materie de plată, avans și pentru crescătorii de animale. Așa că APIA le-a plătit avans și crescătorilor de animale, dar la final, când s-a dat plata integrală, finală, s-a constatat că erau greșite calculele și a rezultat la subvenție un cuantum mai mic pe cap de animal decât cel din care APIA achitase deja un avans. Așa că, Agenția de Plăți trebuie să recupereze banii. De la cine? De la fermieri!

După recalcularea cuantumurilor de către APIA, în cazul sprijinului cuplat pentru vaci de lapte, crescătorii de bovine trebuie să returneze cca. 41 de euro/cap de animal, pentru bivoliţe de lapte - cca. 14 euro/cap, iar pentru taurine de carne şi metişi - cca. 73 euro/cap. În cazul ANT pentru specia bovine - sector carne (ANT 8), diferenţa de returnat către APIA este mult mai mică, de cca. 2 euro/cap de animal.

 CUANTUMUL INIȚIAL!

SPRIJINUL CUPLAT ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC
vaci de lapte 442.0754 euro/cap
bivolițe de lapte 187.6676 euro/cap
taurine din rase de carne și metișii acestora 519.9658 euro/cap
ovine/caprine 25.0200 euro/cap

AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORII ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC

ANT 8 -  Ajutor Național Tranzitoriu - Schema decuplată de producție, specia bovine - sector carne 88.6852 euro/cap

CUANTUM RECALCULAT!

SPRIJINUL CUPLAT ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC
vaci de lapte 401.1809 euro/cap (mai puțin cu cca 41 de euro/cap)
bivolițe de lapte 173.9233 euro/cap (mai puțin cu cca 14 euro/cap)
taurine din rase de carne și metișii acestora 446.5667 euro/cap (mai puțin cu cca 73 euro/cap)

AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORIII
ANT 8 - Ajutor Național Tranzitoriu - Schema decuplată de producție, specia bovine - sector carne 86.3629 euro/cap (mai puțin cu cca 2 euro/cap)

Anterior demarării Campaniei de plăți în avans, respectiv anterior datei de 16.11.2017, APIA a efectuat o analiză în baza datelor existente în sistemul informatic la momentul respectiv, analiză din care a rezultat numărul de animale determinate pe baza cărora au fost stabilite cuantumurile aferente Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic și Ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, și-a justificat APIA greșeala.


Vizualizat: 15566 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Balasa
|
10. 25, 2018. Thursday 11:18
În 2015 nu am primit deloc deoarece un funcționar APIA nu si-a făcut treaba. Dl. Pintea a zis ca nu e treaba d-lor. Deci dacă greșesc în favoarea lor nu e problema, dar dacă e în defavoarea trebuie sa plătim.
1.
Ioana p
|
10. 24, 2018. Wednesday 18:41
Am dat anul trecut 9.300 lei înapoi, iar pe anul acesta am primit deocamdată 0 lei din cei 23 euro promiși și 0 lei avans.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii