MODIFICĂRI CRITERII DE ELIGIBILITATE! Printr-un proiect de act normativ, care schimbă Ordonanța subvențiilor, Ministerul Agriculturii stabilește noi reguli pentru mai multe scheme de plată din agricultură. Una dintre subvențiile care-și modifică criteriile de eligibilitate are un cuantum apropiat de 60 de euro/ha, bani pe care fermierii îi încasează în plus la plata pe suprafață.
Este vorba despre plata pe înverzire. Cuantumul acestei plăți pentru anul 2017 este de 57,1745 euro/ha. Proiectul de act normativ, publicat pe pagina oficială MADR, care modifică OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020, operează următoarele modificări pentru plata pe înverzire:
La articolul 18 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„d) culturile de toamnă şi cele de primăvară sunt considerate culturi distincte, chiar dacă aparţin aceluiaşi gen. Alacul-Triticum spelta, se consideră cultură distinctă de celelalte culturi care aparțin aceluiași gen. ”
La articolul 18 alineatul (3), literele b) și c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„b) peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee, este cultivat cu culturi de leguminoase, este teren lăsat pârloagă sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări;
c) peste 75% din suprafaţa agricolă eligibilă este pajişte permanentă, este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee ori pentru culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări;”
Deci, au fost introduse culturile leguminoase m care nu apăreau în vechea formă, și a fost eliminată limita superioară de 30 ha. În vechea formulare a articolului apărea condiția ca suprafața arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maximum 30 ha. A fost eliminată această condiție.
La articolul 20 alineatele (1), (2) și (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 20.(1) În sensul art. 17 alin.(1), fermierii, în ale căror exploataţii terenul arabil este mai mare de 15 ha, se asigură că, începând cu anul de cerere 2018, o suprafață care corespunde unui procent minim de 5% din terenul arabil al exploatației pe care fermierul l-a declarat, este zonă de interes ecologic.
Sunt considerate zone de interes ecologic:
a) terase;
b) elemente de peisaj - garduri vii/fâşii împădurite/arbori în aliniament, arbori izolaţi, pâlcuri
arbustive din zona de câmpie, iazuri, rigole;
c) zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare și margini de câmp;
d) zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie;
e) terenuri împădurite prin măsura 221 "Prima împădurire a terenurilor agricole" din cadrul PNDR 2007-2013, prin submăsura 8.1 "Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite" din cadrul PNDR 2014-2020 sau în temeiul unei scheme naţionale ale cărei condiţii respectă dispoziţiile articolului 43 alineatele (1), (2) şi (3) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 sau ale articolului 22 din
Regulamentul (UE) nr. 1305/2013;
f) zone cu culturi secundare sau strat vegetal;
g) zone cu culturi fixatoare de azot;
h) zone cu Iarba elefantului-Miscanthus.
Noutățile sunt introducerea pe listă a terenurilor împădurite și a zonei cu Iarba elefantului, având în vedere potențialele
beneficii ecologice indirecte pentru biodiversitate a suprafețelor cultivate cu această specie, prezentă în cultură în România.
Prevederile alin.(1) nu se aplică exploataţiilor în următoarele situaţii:
a) peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee, este teren lăsat pârloagă, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări;
b) peste 75% din suprafaţa agricolă eligibilă este pajişte permanentă, este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee sau este cultivată cu culturi aflate sub apă fie o mare parte a anului, fie o mare parte a ciclului de cultură, sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări.”
Noutatea este că s-a eliminat limita superioară de 30 de hectare de la literele a) și b) pentru a simplifica derogările de la obligațiile cu privire la zonele de interes ecologic.