SCHIMBĂRI LA PLATA PE SUPRAFAȚĂ! Peste 900.000 de fermieri români solicită anual subvenția pe suprafață! Ministerul Agriculturii operează schimbări în Ordonanța 3/2015, Ordonanța subvențiilor, și în ceea ce privește regulile pentru subvenția pe suprafață.
Fermierii care solicită la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvenția pe suprafață vor încasa banii dacă vor respecta regulile impuse pentru această schemă de plată din agricultură. Pentru campania 2017, sunt modificări în lege făcute de Ministerul Agriculturii, printr-un proiect de act normativ afișat pe pagina sa oficială. Iată ce se schimbă!
Articolul 8 alineatul (1), literele c), f), n) și s) se modifică. Fermierii care se califică pentru încasarea subvenției pe suprafață sunt cei care îndeplinesc următoarele condiții:
„c) să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere şi solarii, pentru care se acordă sprijinul prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. e), suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha iar suprafata minimă a parcelei este de 0,03 ha;”
„f) să declare toate parcelele agricole, precum şi zonele de interes ecologic prevăzute la art. 20 alin. (1), în sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013, potrivit cărora fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare, cu condiţia ca suprafaţa însumată a acestor parcele să nu depăşească un hectar;”
„n) să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol inclusiv zonele de interes ecologic se află la dispoziția lor sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, dacă este cazul. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere;”
„s) să identifice, să declare, în cadrul blocului fizic parcelele agricole utilizate, în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA, care permite prelucrarea datelor spaţiale şi alfanumerice privind suprafeţele declarate, şi să utilizeze datele cadastrale disponibile.”
Articolul 8, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins: Documentele din care reiese că hectarele de teren agricol se află la dispoziția fermierului și/sau că acesta deține efective de animale, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și se prezintă la depunerea cererilor unice, în funcție de schemele/măsurile/plățile solicitate.