Peste jumătate din suprafaţa planificată pentru rapiţă de toamnă în acest an a fost semănată, însă se caută deja alternative pentru suprafeţele pe care aceasta nu a răsărit din cauza secetei.
Din cele 558.000 de hectare estimate pentru însămânţare în această toamnă, au fost semănate 302.000 hectare, respectiv peste 50%, însă “asta nu înseamnă că ele au şansa să rămână”, a spus ministrul Agriculturii la şedinţa Comisiei pentru Agricultură din Senat, referitor la cultura de rapiţă.
“În sens alternativ, dacă vă uitaţi în operativa noastră din acest an, am avut rapiţă de primăvară - există o completare şi se pot completa nu suprafeţe foarte mari, pentru că nu se pretează în România, dar există şi astfel de alternativă şi am întâlnit deja societăţi care oferă soiuri de bună calitate şi productive pentru acest moment”, a precizat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Tabără a adăugat că va discuta în perioada imediat următoare cu furnizorii de soiuri de rapiţă de primăvară şi cu organizaţiile profesionale pentru a vedea care este “elementul de completare a ceea ce nu va rezista din toamnă, pentru că şi în această primăvară noi am avut peste 500.000 de hectare semănate, iar circa 100.000 de hectare au îngheţat la începutul lui martie cu acele minus 8 - minus 12 grade de două zile, dar a fost suficient”.
Ministrul Tabără a explicat că tocmai seceta care se manifesta şi în anii trecuţi în lunile august-octombrie a dus la dispariţia rapiţei din culturile româneşti la un moment dat, însă această cultură a fost reintrodusă în anii 1995 -1996.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a participat în 4 octombrie 2011 la şedinţa Comisiei pentru Agricultură din Senat, alături de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.