În cele trei luni de zile de la momentul declanşării operaţiunii Radarul pădurilor, cât şi în verificările anuale, Reprezentanţii Direcţiei Silvice Maramureş au aplicat sancţiuni în valoarea de 63.500 lei şi înregistrat o scădere cu aproape 50% a furtului de masă lemnoasă.
„În anul trecut numărul contravenţiilor a fost aproape identic celui din 2013 şi a înregistrat o creştere uşoară odată cu aplicarea operaţiunii Radarul pădurilor. Valoarea totală a contravenţiilor aplicate este de 63.500 lei. A fost confiscat un volum de peste 5.000 mc de masă lemnoasă şi alţi 75 mc, masă lemnoasă din apropierea unor instalaţii de debitare (gatere). Putem spune că deşi numărul infracţiunilor e în creştere se observă o scădere cu peste 50% a masei lemnoase confiscate, fiind un prim bilanţ pozitiv ca urmare a programului de monitorizare, intrat în vigoare din luna octombrie a anului trecut”, a declarat, marţi, şeful biroului Pază şi protecţie a pădurilor a Direcţiei Silvice Maramureş, Marinel Rob.
Direcţia Silvică Maramureş deţine în administrare aproximativ 200.000 ha de pădure.
Funcționează spectaculos...
"Radarul pădurii” are rezultate foarte bune. În doar câteva zile de când este în vigoare au fost date amenzi cât într-un an. Afirmaţiile au fost făcute, în luna octombrie a anului trecut, de Doina Pană, pe atunci ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.
„Știți foarte bine că din 8 octombrie este în vigoare radarul pădurii. Funcționează spectaculos. În două săptămâni vom face o informare în ședința de guvern. Dar pot să vă spun, în premieră, că de fapt, în opt-nouă zile, până acum s-au confiscat și s-au dat amenzi aproape cât într-un an pentru cei care nu înțeleg că nu se mai poate fura”, a declarat Doina Pană, potrivit Agerpres.