Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

PROTEST SUSPECT LA MADR! ANGAJAȚII UNUI IMPERIU AGRICOL, FORȚAȚI SĂ PROTESTEZE PENTRU SUBVENȚIA PATRONILOR!

Publicat: 21 mai 2018 - 20:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AMENINȚAȚI CĂ VOR FI CONCEDIAȚI! Noii proprietari moldoveni ai Grupului agricol Racova din Vaslui, vândut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, și-ar fi obligat angajații să protesteze ASTĂZI în fața Ministerului Agriculturii din București. Aproximativ 150 de oameni au fost îmbarcați la 5 dimineața în autocare și aduși în capitală. Protestatarii au avut o singură cerință: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le achite patronilor subvenții de 4 milioane de euro.

Angajații Comcereal, parte a Grupului Racova din Vaslui, au ajuns luni, la ora 10, în București, în fața Ministerului Agriculturii, înarmați cu pancarte pe care erau scrise lozincile: Ajutați fermierii români! Pentru unii mumă, pentru alții ciumă! Voi ne dați afară din agricultura vasluiană! Subvenția este oxigenul agriculturii!

Protestatarii au venit pentru a cere subvenții restante de 4 milioane de euro. Dar nu pentru ei! Pentru noul proprietar din Republica Moldova al Grupului Racova, compania Trans Oil, care a preluat afacerea din agricultură de la fermierul român Adrian Porumboiu și care vrea acum să recupereze și de la APIA subvenții restante de vreo patru ani.

“Luni, pe 21 mai, este zi de lucru în fata Guvernului. Toatã lumea merge la protest. Care nu vine, este concediat, cã nu a venit la treabã și nu mai are ce cãuta la serviciu!”. Le-ar fi spus angajaților Valeriu Cojocaru, directorul Comcereal, scrie Vremea Nouă.

În mijlocul angajaților care protestau s-a aflat chiar Valeriu Cojocaru, directorul Comcereal, care ar fi și organizatorul protestului, și care în timpul manifestației ar fi dirijat vacarmul de strigăte și vuvuzele, iscat sub fereastra ministrului agriculturii, Petre Daea. Când directorul ridica mâna, grupul de protestatari striga ca la comandă: “hoții,  hoții”! Susțin jurnaliștii de la cotidianul Vremea Nouă.

protest-comcereal_b

Valeriu Cojocaru este cel îmbrăcat în costum și cu ochelari de soare

Autoritățile refuză să ne elibereze sumele de bani necesare programului agricol, și anume înființarea de culturi sau lucrări specifice campaniei de primăvară. Nu ni se dă nicio explicație pentru această întârziere. Termenul trebuia să fie înainte de Paște. Toate societățile din Vaslui au primit această subvenție. Considerăm că este o practică anticoncurențială și anume determinarea arendatorilor să înceteze contractele de arendă cu noi și să meargă spre acele societăți mai mici, care, și-mi asum ce spun, au o relație relaxată cu primăriile și cu factorii de decizie din județ, a declarat, la protest, Liviu Matieș, șef Departament Juridic Comcereal.

Tocmai când vuvuzelele sunau mai puternic, Cojocaru ar fi cerut jandarmilor să fie condus la o discuție cu ministrul agriculturii. Directorul moldovean al Comcereal ar fi fost primit de directorul general APIA, Adrian Pintea, și de secretarul de stat Claudiu Sorin Roșu Mareș. Discuțiile au durat cam jumătate de oră, iar Cojocaru a spus la ieșire că a primit promisiunea că vor primi banii pe subvenții, motiv pentru care suspendă protestul. Cojocaru a recunoscut că directorul APIA i-a spus că va vira banii, după ce se vor lămuri sesizările care sunt făcute în acest caz. 

protest-comcereal-cop_b

 “Le-am spus reprezentaților Ministerului Agriculturii că banii din subvenții vor merge la partenerii noștri, care au finanțat culturile (AB Wine, Comision Trade si Federal Business, n.r.) și la plata salariilor angajaților noștri”, a susținut Cojocaru, citat de Vremea Nouă. Înainte de acest protest, Cojocaru le-ar fi promis celor 12.000 de proprietari de la care compania a luat terenurile în arendă că în momentul achitării subvențiilor și ei își vor primi arenda. Se pare că nu se va întâmpla așa.

Mii de proprietari au cerut să reintre în posesia terenurilor, după trei ani în care ar fi fost amenințați de cei de la Trans Oil.
Se estimează că din cele 50.000 de hectare pe care le dețineau firmele din Grupul Racova, în jur de 20.000 s-au pierdut, fiind retrase de proprietari. Pe parcursul celor trei ani de când au intrat în posesia terenurilor, cei de la Trans Oil nu ar fi investit nimic pentru a lucra aceste terenuri și nu au plătit nici arenda oamenilor. S-au încasat peste 12 milioane de euro despre care nu s-ar mai ști nimic.

Surse: București TV, Vremea Nouă

 

 

Vizualizat: 3745 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

12 iulie 2020 - 16:41

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit apelul disperat al unui tânăr fermier din județul Vaslui. Cerem Ministerului Agriculturii să vină în sprijinul nostru și să nu ne abandoneze, altfel acesta va fi ultimul an ca și fermieri pentru noi, lucru dorit de companiile străine cu profil agricol care au venit în ultimul an aici și care dispun de capital străin aproape nelimitat, ne-a scris tânărul fermier.

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

09 iulie 2020 - 10:42

Portugalia este statul din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare reducere a vânzărilor şi a utilizării produselor agrochimice între 2011 şi 2018, înregistrând o scădere de 43%.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii