AMENINȚAȚI CĂ VOR FI CONCEDIAȚI! Noii proprietari moldoveni ai Grupului agricol Racova din Vaslui, vândut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, și-ar fi obligat angajații să protesteze ASTĂZI în fața Ministerului Agriculturii din București. Aproximativ 150 de oameni au fost îmbarcați la 5 dimineața în autocare și aduși în capitală. Protestatarii au avut o singură cerință: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le achite patronilor subvenții de 4 milioane de euro.
Angajații Comcereal, parte a Grupului Racova din Vaslui, au ajuns luni, la ora 10, în București, în fața Ministerului Agriculturii, înarmați cu pancarte pe care erau scrise lozincile: Ajutați fermierii români! Pentru unii mumă, pentru alții ciumă! Voi ne dați afară din agricultura vasluiană! Subvenția este oxigenul agriculturii!
Protestatarii au venit pentru a cere subvenții restante de 4 milioane de euro. Dar nu pentru ei! Pentru noul proprietar din Republica Moldova al Grupului Racova, compania Trans Oil, care a preluat afacerea din agricultură de la fermierul român Adrian Porumboiu și care vrea acum să recupereze și de la APIA subvenții restante de vreo patru ani.
“Luni, pe 21 mai, este zi de lucru în fata Guvernului. Toatã lumea merge la protest. Care nu vine, este concediat, cã nu a venit la treabã și nu mai are ce cãuta la serviciu!”. Le-ar fi spus angajaților Valeriu Cojocaru, directorul Comcereal, scrie Vremea Nouă.
În mijlocul angajaților care protestau s-a aflat chiar Valeriu Cojocaru, directorul Comcereal, care ar fi și organizatorul protestului, și care în timpul manifestației ar fi dirijat vacarmul de strigăte și vuvuzele, iscat sub fereastra ministrului agriculturii, Petre Daea. Când directorul ridica mâna, grupul de protestatari striga ca la comandă: “hoții, hoții”! Susțin jurnaliștii de la cotidianul Vremea Nouă.
Valeriu Cojocaru este cel îmbrăcat în costum și cu ochelari de soare
Autoritățile refuză să ne elibereze sumele de bani necesare programului agricol, și anume înființarea de culturi sau lucrări specifice campaniei de primăvară. Nu ni se dă nicio explicație pentru această întârziere. Termenul trebuia să fie înainte de Paște. Toate societățile din Vaslui au primit această subvenție. Considerăm că este o practică anticoncurențială și anume determinarea arendatorilor să înceteze contractele de arendă cu noi și să meargă spre acele societăți mai mici, care, și-mi asum ce spun, au o relație relaxată cu primăriile și cu factorii de decizie din județ, a declarat, la protest, Liviu Matieș, șef Departament Juridic Comcereal.
Tocmai când vuvuzelele sunau mai puternic, Cojocaru ar fi cerut jandarmilor să fie condus la o discuție cu ministrul agriculturii. Directorul moldovean al Comcereal ar fi fost primit de directorul general APIA, Adrian Pintea, și de secretarul de stat Claudiu Sorin Roșu Mareș. Discuțiile au durat cam jumătate de oră, iar Cojocaru a spus la ieșire că a primit promisiunea că vor primi banii pe subvenții, motiv pentru care suspendă protestul. Cojocaru a recunoscut că directorul APIA i-a spus că va vira banii, după ce se vor lămuri sesizările care sunt făcute în acest caz.
“Le-am spus reprezentaților Ministerului Agriculturii că banii din subvenții vor merge la partenerii noștri, care au finanțat culturile (AB Wine, Comision Trade si Federal Business, n.r.) și la plata salariilor angajaților noștri”, a susținut Cojocaru, citat de Vremea Nouă. Înainte de acest protest, Cojocaru le-ar fi promis celor 12.000 de proprietari de la care compania a luat terenurile în arendă că în momentul achitării subvențiilor și ei își vor primi arenda. Se pare că nu se va întâmpla așa.
Mii de proprietari au cerut să reintre în posesia terenurilor, după trei ani în care ar fi fost amenințați de cei de la Trans Oil.
Se estimează că din cele 50.000 de hectare pe care le dețineau firmele din Grupul Racova, în jur de 20.000 s-au pierdut, fiind retrase de proprietari. Pe parcursul celor trei ani de când au intrat în posesia terenurilor, cei de la Trans Oil nu ar fi investit nimic pentru a lucra aceste terenuri și nu au plătit nici arenda oamenilor. S-au încasat peste 12 milioane de euro despre care nu s-ar mai ști nimic.
Surse: București TV, Vremea Nouă