KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

PROPUNERI pentru PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR!

Publicat: 24 mai 2018 - 12:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT! Asociația Producătorilor de Porumb din România a reprezentat țara noastră la o dezbatere la Parlamentul European pe tema : “Reforma PAC - care va fi locul porumbului”. Discuțiile au fost centrate pe modificări la plata pe înverzire, mai ales pentru micii fermieri, schimbările climatice, neonicotinoide, anunță comunicatul APPR transmis către AGROINFO.

La propunerea Ministerului Agriculturii, APPR a reprezentat România la o dezbatere la Parlamentul European pe tema : “Reforma PAC - care va fi locul porumbului”. Evenimentul a fost organizat la inițiativa MAIZE’EUROP’- CEPM (Consiliului European al Porumbului) și s-a bucurat de participarea, în panelul de discuții, a doamnei eurodeputat Angélique Delahaye (PPE, FR), membră a comisiilor specializate de mediu și, respectiv, de agricultură ale PE, “agricultor militant” asa cum s-a autodefinit domnia sa.

Poziția pe care CEPM dorește să o împărtășească cu legislativul european se constituie într-un apel ca dimensiunea de mediu a PAC să fie tratată echilibrat și proporțional în cadrul negocierilor tripartite privind reforma politicii agricole comune, negocieri ce vor avea loc în următoarea perioadă . Există numeroase evaluări că înverzirea, așa cum funcționează în actualul exercițiu financiar, s-a dovedit extrem de complex de pus in practică și nu a fost eficientă ca beneficii pentru mediu.

Prevăzută de pachetul de înverzire, diversificarea obligatorie a culturilor agricole în cadrul exploatațiilor de peste 10 ha ar trebui tratată în mod adaptat diferitelor situații și regiuni ale Europei, după cum au pledat vorbitorii din panelul de la Parlamentul UE.
APPR a reprezentant producătorii de porumb din România și a vorbit despre problemele cu care aceștia se confruntă: condiții naturale tot mai dificile pe fundalul schimbărilor climatice, după cum arată si recentul raport al Băncii Mondiale, care consideră că țara noastră este una dintre cele mai vulnerabile din Europa din această perspectivă; lipsa unor mijloace eficiente de a
combate bolile și dăunătorii specifici arealului nostru agricol, în condițiile în care principiul precauției prevalează în UE atunci când este vorba de aprobarea noilor produse și tehnologii eficiente si sigure în alte părți ale lumii (de exemplu biotehnologiile si produsele de protecția plantelor).

În privința porumbului în monocultură, APPR a arătat că acest sistem nu este o practică obișnuită în România. Totusi, există situații în care flexibilitatea de a cultiva porumb după porumb poate fi extrem de importantă. Cum țara noastră este un mare producător de semințe porumb (al doilea in UE), iar multiplicatorii au investit masiv în echipamente, în special pentru irigații, aceștia trebuie să aibă posibilitatea să-și amortizeze costurile chiar prin practicarea limitată a monoculturii, în condițiile in care legislația europeană oferă soluții variate pentru prezervarea biodiversității prin zone de interes ecologic (culturi leguminoase intercalate în cultura principală, benzi înierbate, zone agro-forestiere, etc.). O alta situație este cea din această primăvară extrem de secetoasă, cu 45-60 de zile fară precipitații in multe regiuni, în care suprafețe extinse cu soia nu au răsărit si au trebuit întoarse, porumbul fiind singura opțiune.

În privința recentei decizii a COM de a interzice utilizarea insecticidelor pe baza de substanțe neonicotinoide, am exprimat surpriza si dezamăgirea agricultorilor din România ca EFSA nu a reaprobat produsele în condiții specifice de utilizare, care să reducă efectele acestora asupra polenizatorilor. Aplicând mecanic principiul precauției, managerii de risc europeni preferă totdeauna cea mai simplă soluție, aceea de a elimina produsele de pe piață, dar nu există tehnologie cu risc zero absolut. Am arătat că țara noastră este o regiune endemică pentru Tanymecus spp. și că până în prezent nu există o soluție alternativă eficientă, ceea ce expune trei recolte principale ale țării (porumb, floarea soarelui si rapița) la pericolul de a fi grav afectate.

Am amintit și de faptul că, în ultimii cinci ani, tratamentul semințelor cu neonicotinoide a fost posibil în România ca urmare a măsurilor de urgență luate de Ministerul Agriculturii, iar fermierii (prin APPR) si apicultorii (Institutul de Cercetare-Dezvolatare pentru Apicultură), sprijiniți de industria de protecția plantelor (AIPROM) si de industria semințelor au conclucrat pentru dezvoltarea unui pachet de bune practici care să permită utilizarea sigură a produselor.

În final, APPR si-a exprimat speranța că fermierii vor fi acceptați ca parteneri de dialog în perioada urmatoarelor 18 luni, când se vor definitiva măsurile de sprijin din noul PAC, pentru că aceștia trebuie ascultați și merită, pentru efortul lor de fiecare zi de a aduce produse sigure și ieftine pe masa a 500 de milioane de consumatori, să-și consolideze un loc de cinste în
societatea europeană.

 

Vizualizat: 2317 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

27 iulie 2021 - 14:51

Ministerul Agriculturii solicită Guvernului, la rectificarea bugetară, credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi cum se împart banii pe care  Ministerul Agriculturii speră să-i obțină la rectificare, care sunt subvențiile APIA care vor fi suplimentate, atât pentru fermierii din vegetal, cât și pentru crescătorii de animale, și ce ajutoare vor primi fermierii.

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

27 iulie 2021 - 13:02

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că fermierii români care cultivă legume beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de 4.600 de euro/ha, sprijin cuplat vegetal, și de o sumă de 150 de milioane de euro pentru construcția de sere, solarii sau depozite. La acestea se adaugă ajutorul de minimis la legume cultivate în spații protejate, 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp.

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

27 iulie 2021 - 12:30

VEȘTI DE ASTĂZI, 27 IULIE 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că apicultorii români vor beneficia de o subvenție europeană directă pe familie de albine.

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

27 iulie 2021 - 06:11

Teodor-Sorin Manole, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă. Președintele asociației de crescători de animale a încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pentru 254 ha de pășune.

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

27 iulie 2021 - 05:51

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, 27 iulie 2021, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise live, începând de la ora 12:00, pe pagina Facebook Ministerul Agriculturii și a ministrului Adrian Oros.

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

26 iulie 2021 - 21:00

București, 26.07.2021. Agroland Agribusiness (indice bursier AAB) estimează atingerea unei cifre de afaceri de 13,8 milioane lei, în primul semestru (S1) din 2021, în creștere cu 33,4% față de valoarea înregistrată în S1 2020, peste 10 milioane lei. Compania face parte din grupul Agroland, este activă pe piața locală ca entitate de sine stătătoare începând cu 2017, iar pe 15 iunie a.c. a debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), printr-un plasament privat pentru vânzarea de acțiuni. 

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

26 iulie 2021 - 18:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că pot depune cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) până la data de 2 august 2021 inclusiv, având în vedere că termenul limită de 31 iulie 2021 este zi nelucrătoare. Valoarea totală a ajutorului acordat anul acesta pentru apicultori este de 59 de milioane de lei.

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

26 iulie 2021 - 08:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termene importante pentru plata subvențiilor agricole în luna august 2021, atât pentru fermieri, crescători de animale, dar și pentru apicultori.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii