Zilele acestea s-a finalizat proiectul „Reducerea vulnerabilitaţii resurselor de apă în condiţiile schimbărilor climatice – CC-WARE”, finanțat prin Programul de Cooperare Transnaţională Europa de Sud-Est pentru ţările din partea de sud-estului european, în zona de acţiune intrând 17 ţări din UE sau candidate UE.
11 parteneri din arealul sud-estic european
“Proiectul CC-WARE îşi propune dezvoltarea şi integrarea unei strategii de protecţie a resurselor de apă, precum şi a diminuării vulnerabilităţii acestora. Prin conceptul Planul Naţional de Acţiune, rezultatele bune obţinute într-o anumită regiune din zona de sud-est Europa sunt implementate şi în celelalte regiuni ale zonei şi, în special, în ţările supuse preaderării în UE”, ne-a declarat Ion Codruţ Bîlea, manager proiect.
Parteneri au fost 14 instituţii din Austria, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia, Serbia şi România.
În ţara noastră au fost constituite două zone pilot, una în bazinul superior al râului Teleajen – Prahova şi alta în petrimetrul Babele - Măgura Odobeşti, judeţul Vrancea.
Pachete de lucrări privind o strategie transnaţională
În cadrul proiectului a fost programată o serie de întâlniri periodice de lucru în care fiecare partener a prezentat stadiul în care se află, problemele întâmpinate, dar şi realizările obţinute.
De asemenea, la aceste workshop-uri şi seminarii tematice, Comitetul de coordonare (Steering Committee) a analizat principalele schimbări ce s-au impus în timpul derulării proiectului - 01 decembrie 2012 – 30 noiembrie 2014.
Pachetele de lucrări au cuprins probleme de management; activităţi de comunicare, pregătire şi conştientizare a opiniei publice şi a factorilor decizionali privind vulnerabilitatea resurselor de apă în arealul sud-est european; opţiuni manageriale privind reducerea vulnerabilităţii resurselor de apă potabilă, dar şi elaborarea unei strategii transnaţionale privind planurile de acţiune naţionale şi regionale.
Romsilva – un partener activ
La Conferinţa finală a Proiectului CC-WARE, programată de coordonatori în perioada 11-12 noiembrie 2014, la Waidhofen/Ybbs – Austria, delegaţia Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva – unul dintre cei mai activi parteneri, a prezentat şi susţinut un set de 11 idei de posibile proiecte viitoare pentru a fi încastrate în programe zonale, regionale, interţări. “Aceste propuneri de proiecte au fost bine primite de către participanţi. Mulţi dintre colegii noştri ne-au propus participări comune în proiecte din programe transfrontaliere aflate în derulare (CBP România – Bulgaria, CBP România – Serbia), programe interţări (Programul Dunărea, Programul INTERREG, Programul LIFE). Mai mult, reprezentantul liderului de proiect – LP, Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Mediului şi Gospodăririi Apelor din Austria şi-a oferit serviciile în a ne sprijini în derularea de proiecte, datorită rezultatelor bune obţinute de către RNP-Romsilva până în prezent, aceasta având posibilitatea de a fi chiar lider de proiect (LP)”, a susţinut Petrişor Vica, asistent manager coordonator al CC-WARE.