Luna august se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a teritoriului.
Temperatura medie diurnă a aerului va înregistra valori apropiate de mediile multianuale în centrul şi în nordul ţării.
Sub aspect pluviometric, se prognozează cantităţi de precipitaţii mai scăzute decât în mod normal, în aproape toată ţara.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, la sfârşitul lunii august 2014 se va menţine la valori deficitare în majoritatea regiunilor agricole, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv extremă, puternică şi moderată. Local, în nordul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
Caracteristici fenologice
Pe parcursul lunii august, procesele de coacere şi de maturare la culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb) vor fi accelerate şi forţate, îndeosebi pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică. Totodată, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, pe terenurile cu deficite de apă în sol, procesele vegetative vor fi în continuare stânjenite, semnalându-se ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, seminţe seci şi capitule reduse la floarea-soarelui, precum şi fructe/boabe mici şi deshidratate la pomii fructiferi şi la viţa de vie.
La cultura de floarea-soarelui se vor înregistra fazele de maturitate în ceară şi deplină, precum şi recoltarea, îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă.
Sub aspect fenologic, la porumb se vor definitiva înflorirea şi mătăsirea, plantele aflându-se predominant la maturitatea în lapte şi ceară pe majoritatea suprafeţelor agricole. În jumătatea de sud a ţării, îndeosebi la hibrizii timpurii şi extratimpurii se va înregistra faza de maturitate deplină.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va parcurge alungirea/îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zaharurilor în rădăcină, iar cartofulul se va afla la dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi maturitatea tehnologică, totodată fiind posibil începutul recoltării la soiurile pentru consum.
În toate plantaţiile, la pomii fructiferi se vor semnala creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar soiurile de vară (sâmburoase/prun, piersic şi seminţoase/măr, păr) se vor recolta eşalonat.
La viţa de vie va continua creşterea şi coacerea boabelor, iar soiurile de masă vor parcurge maturarea şi recoltarea strugurilor.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate:
• Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (erbicidări, tratamente fito-sanitare);
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol.