Vremea rece de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a teritoriului.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...13°C, în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1...5°C şi 9...18°C, spre sfârşitul intervalului, valori mai ridicate cu 1...6°C comparativ cu normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 1...22°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -7...16°C, în majoritatea regiunilor agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 7...22°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la speciile de toamnă semănate până în prezent.
Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, în primele zile ale intervalului, cantităţile de apă pot depăşi izolat, 25 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea regiunilor agricole. În Banat, cea mai mare parte a Crişanei, Transilvaniei, estul Maramureşului, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile biologice la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, spre sfârşitul intervalului, pe fondul temperaturilor scăzute din aer şi sol, în zonele depresionare, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura mai lent.
Recomandări de specialitate:
• Urgentarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;
• Finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.