Regimul termic mediu diurn al aerului în luna octombrie 2014 va prezenta valori apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor agricole, exceptând sud-estul şi local zonele sudice şi vestice ale ţării, unde temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normele climatologice.
În sol, la adâncimile de 5 şi 10 cm, temperaturile medii diurne se vor încadra în limite favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) însămânţate în epoca optimă, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Precipitaţiile lunare prognozate vor înregistra valori peste mediile climatologice, în cea mai mare parte a teritoriului.
Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
La data de 31 octombrie 2014, gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În sud-estul, estul şi local în sudul ţării se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă).
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, procesele vegetative la culturile de toamnă semănate în perioada optimă se vor desfăşura pe ansamblu normal în aproape toate regiunile agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare vor fi mai lente ca urmare a temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol. Totodată, pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de apă în sol, procesele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze la rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor fi în stânjenite, iar lucrările de pregătire a patului germinativ pentru continuarea însămânţărilor de toamnă se vor desfăşura cu dificultate.
La hibrizii tardivi de porumb aflaţi la maturitatea deplină se vor continua şi chiar definitiva lucrările de recoltare, în special în nordul şi centrul ţării.
Cultura de sfeclă de zahăr se va afla în fazele de maturitate tehnologică şi recoltare, iar la cartof se vor finaliza lucrările de recoltare, în toate bazinele specializate.
Din punct de vedere fenologic, rapiţa înfiinţată în perioada optimă va parcurge predominant înfrunzirea, iar în culturile tardive se vor înregistra răsărirea şi formarea primelor frunze .
Funcţie de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala fazele de germinare-răsărire şi izolat apariţia primelor frunze, totodată continuându-se lucrările de însămânţare în perioada optimă, pentru ca plantele să beneficieze de resursele termice necesare parcurgerii proceselor de călire şi vernalizare.
În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua fazele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea fructelor/strugurilor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă însămânţate în epoca optimă;
• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole. ANM