În ciuda inundaţiilor care au produs pagube însemnate în Asia de Sud-Est, producţia mondială de orez va înregistra o creştere de 3 procente în acest an, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Recolta de orez nedecorticat va totaliza anul acesta 721 milioane tone, cu 2,4 milioane tone mai mult decât se prognoza în urmă cu patru luni. Această revizuire pozitivă a fost posibilă datorită producţiilor peste aşteptări înregistrate în Bangladesh, China, Egipt, India şi Vietnam, care au compensat perspectivele mai puţin favorabile întâlnite în Indonezia, Coreea de Sud, Madagascar, Myanmar, Pakistan, Filipine şi Thailanda.
Regiuni întinse din sud-estul Asiei au fost afectate de ploile torenţiale aduse de sezonul musonic. Thailanda, cel mai mare exportator de orez din lume şi una dintre ţările care au avut mult de suferit în această toamnă din cauza precipitaţiilor, nu şi-a putut onora în totalitate contractele externe. Conform autorităţilor de la Bangkok, exporturile thailandeze de orez nu vor depăşi luna aceasta cota de 600.000 tone, comparativ cu cele 850.000 tone tranzacţionate în septembrie. Valoarea totală a exporturilor în 2011 este estimată la 10,5 milioane tone.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor, guvernul thailandez a stabilit la 15.000 baht (aproximativ 500 dolari) preţul minim garantat pentru achiziţia unei tone de orez, mult peste preţul actual al pieţei. Această măsură a avut deja impact asupra preţurilor la nivel mondial. Cotaţiile internaţionale, în intervalul ianuarie-octombrie, s-au situat în medie peste 13 la sută faţă de perioada similară a anului trecut.
Comerţul internaţional cu orez în 2011 a fost stabilit să atingă valoarea de 34,3 milioane tone, cu 9 la sută mai mult decât în 2010, ceea ce reprezintă un maxim istoric. Potrivit FAO, însă, în 2012 este aşteptată o scădere la 33,8 milioane tone.