Producţia autohtonă de flori tăiate a scăzut cu peste 30 de milioane de fire în ultimii cinci ani, de la 78 de milioane de fire în 2007, la numai 47 de milioane în 2011, asigurând la ora actuală 39% din necesarul intern, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„România asigură în prezent 39% din necesarul intern de flori tăiate, care se ridică anual la 120 de milioane de fire, restul reprezentând importuri. În ultimii ani, producţia internă s-a înjumătăţit pe fondul scăderii suprafeţelor cultivate, dar şi din cauza crizei financiare. Dacă în anul 2007 aveam o producţie internă de 78 de milioane de fire, în 2011, aceasta s-a cifrat la numai 47,1 milioane de fire”, au declarat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
Comerţul cu flori practicat la colţul străzii, în pieţe sau în chioşcuri improvizate continuă să aducă statului pierderi de milioane de euro anual, piaţa de profil fiind în proporţie de 25% una nefiscalizată, potrivit datelor oficiale, deşi în realitate acest procent este mult mai ridicat.
Importurile sunt în continuare mult mai de profitabile decât producerea florilor în România, în condiţiile în care preţurile din import sunt de zeci de ori mai mici decât cele de comercializare de pe piaţa românească. Florile sunt importate, în medie, la preţuri de 10-50 de cenţi/fir, în funcţie de sortiment (cel mult 2 lei/fir), iar pe piaţa din România un trandafir se poate vinde în sezonul sărbătorilor de primăvară şi cu 10 lei bucata. Pe de altă parte, rentabilitatea producătorilor români de flori se reduce de la an la an, mulţi dintre ei încercând doar să îşi menţină pe picioare afacerea, fără a avea intenţii de extindere.
„Rentabilitatea producătorilor de flori din România scade de la an la an din cauza crizei financiare şi a costurilor de producţie tot mai ridicate. Nu avem niciun sprijin financiar, iar viscolul din acest mi-a distrus 25% din producţia de frezii. Pentru acest sortiment munceşti un an de zile şi culegi o singură dată, în această perioadă. Pe deasupra suntem nevoiţi să vindem intermediarilor toată producţia pentru că pentru noi, producătorii care vindem cu factură, nu există loc în piaţă”, a declarat producătorul de flori Marin Spiridon, care deţine societatea Alpinia SRL din Bucureşti.
Marin Spiridon cultivă frezii şi legume în seră pe o suprafaţă de 1,5 hectare. Producătorul român a precizat că preţurile de livrare din seră au pornit în acest an de la 0,5 -1 leu pe fir, în funcţie de mărime şi culoare, dar ajung în pieţe la preţuri de trei ori mai mari.
Potrivit datelor MADR, pentru asigurarea necesarului intern de flori, România importă anual cantităţi semnificative. Olanda, Turcia, Ungaria şi Thailanda sunt ţările furnizoare de trandafiri, crizanteme, garoafe şi plante exotice (orhideele), respectiv soiurile cele mai căutate şi care ocupă ponderea cea mai mare din totalul importurilor de flori.
sursa: Agerpres