Adama

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Publicat: 18 noiembrie 2024 - 23:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Aceasta este cea mai scăzută producție din ultimul deceniu, determinată de condiții meteorologice nefavorabile care afectează recoltele și, parțial, printr-o reducere a suprafeței cultivate (4% sub media ultimilor 5 ani).

Iarna, ploaia excesivă a perturbat plantarea în nord-vestul Europei (FR, Benelux și DE) reducând suprafața totală de plantare și producția de grâu moale din UE (-9,5% față de anul anterior). Umiditatea excesivă a persistat pe tot parcursul iarnii și primăverii 2024, afectând negativ creșterea plantelor.

În multe părți ale Europei, seceta și valuri le de căldură (în special în regiunile sud-estice și mediteraneene) au afectat producția de porumb.

Producția de porumb și triticale este de așteptat să scadă cu aproximativ 4% și, respectiv, 6% față de anul anterior.

În schimb, producţia de orz şi grâu dur este mai mare cu aproximativ 6% și, respectiv, 3% față de anul anterior, deşi sub media pe 5 ani.

Producția de ovăz din UE în 2024/25 este de așteptat să ajungă la 8 milioane de t, o creștere de aproximativ 37% față de anul anterior (11% peste media ultimilor 5 ani medie).

Recoltarea culturilor de iarnă a fost perturbată de ploile excesive din 2024, dăunând calității recoltelor.

Inundațiile din Europa Centrală ar putea afecta suprafețele cu porumb. În general, producția se așteaptă să scadă cu aproximativ 2% față de anul anterior, cele mai mari pierderi de producție la porumb fiin înregistrate în România, Bulgaria și Ungaria.

Exporturi reduse de cereale 

Potrivit Comisiei Europene, se estimează că exporturile UE de cereale vor scădea cu aproximativ 22% față de anul anterior (-13% comparativ cu media pe 5 ani).

În schimb, importurile UE ar putea scădea mai puțin (-7% față de anul anterior), rămânând cu 7,5% peste media pe 5 ani. UE continuă să se aprovizioneze cu porumb și grâu moale în principal din Ucraina.

Prețurile cerealelor au scăzut în primele trei trimestre ale anului 2024, reducând fluxul de numerar al fermierilor, ceea ce ar putea afecta
accesibilitatea îngrășămintelor pentru anul următor, mai estimează Comisia Europeană.

CE nu se așteaptă ca cererea internă pentru cereale să se schimbe substanțial faţă de anul precedent, rămânând sub media pe 5 ani (-1%).

Consumul de cereale pentru furaje este de așteptat să rămână stabil față de anul anterior, reflectând o producție animală în UE destul de stagnată.

Disponibilitatea mare de grâu furajer oferă oportunități bune ca producătorii de animale din UE să se bazeze mai puțin pe importuri, având în vedere
anumite probleme cu calitatea grâului moale recoltat.

Se așteaptă, de asemenea, că necesarul de cereale utilizate în scop industrial va fi stabil față de anul anterior, rămânând cu 2% peste media pe 5 ani.

Vizualizat: 472 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii