FOARTE PUȚINI FERMIERI ROMÂNI AU PRIMIT ACEASTĂ SUBVENȚIE. Subvenția cu cea mai mare valoare plătită vreodată de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pe un hectar de teren cultivat înregistrează și cel mai mare procent de respingere la plată. La polul opus, cu rata cea mai mare de autorizare la plată sunt subvențiile cu un cuantum mic, informează Agenția de Plăți.
Potrivit Agenției de Plăți, cel mai mare procent de respingere la plată este înregistrat de 5 dintre cele 25 de scheme cuplate de care fermierii români beneficiază pentru anumite culturi agricole. Procentul de respingere la plată ajunge la 80%.
Sprijinul cuplat pentru cartoful de sămânță este una dintre subvențiile cu cea mai mare rată de respingere la plată. În același timp, este și cea mai mare subvenție plătită vreodată de APIA. Cuantumul acestei scheme de plată, aferent campaniei 2015, a ajuns la uriașa sumă de 23.745 euro/ha. În același procent de respingere la plată se încadrează și sprijinul cuplat pentru fasole, varză cultivată în sere, prune și cânepă.
La polul opus, în sectorul vegetal, cea mai mare rată de autorizare o are schema de plată pentru tineri fermieri, respectiv 99,84%. Valoarea acestei subvenții, pentru campania 2015, este de 19,93 euro/ha.
Fermierii români beneficiază de 74 de scheme de plată în sectorul vegetal. Procentul total de autorizare a schemelor solicitate de agricultori este de 93,93%.
Cum era de așteptat, și în sectorul zootehnic sprijinul cuplat are cea mai mare rată de respingere la plată, 1,72%. Extrem de mic însă prin comparație cu sprijinul cuplat din vegetal. În schimb, ajutorul național tranzitoriu (ANTZ), un ajutor plătit fermierilor de la bugetul național, are cel mai mare procent de autorizare la plată.
În total, pe cele 10 scheme de plată de care beneficiază crescătorii de animale, s-a atins procentul de autorizare la plată de 95,56%.