APIA are dificultăți cu alcătuirea bazei de date cu suprafețele de teren eligibile la plată. Fermierii care vor completa cererea unică pentru plățile directe, SAPS, nu vor avea cum să aducă o copie conformă cu originalul Registrului Agricol. De ce? Registrul Agricol nu există!
Nu există nicăieri în țară, nicio primărie nu are noul model de Registru Agricol. Pentru că modelul nici măcar nu e tipărit. Am discutat această problemă la Ministerul Agriculturii. Ca să meargă lucrurile mai rapid, noi am propus să ia APIA baza de date din 2014 și fiecare fermier să facă declarație pe propria răspundere cu schimburile de pământ, dacă a renunțat la niște suprafețe sau pe ce amplasament se află, spune Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte.
Guvernul a aprobat, în ședința din 25 martie, Hotărârea privind registrul agricol pentru perioada 2015-2019. În aceeași zi, crescătorii de animale s-au întâlnit la Ministerul Agriculturii cu George Turtoi, secretar de stat, și cu Mihai Puțintei, șeful APIA. Fermierii au fost asigurați că noul model va fi tipărit în câteva zile.
O altă nemulțumire a fermierilor vizează formularul cererii unice de plată. Am făcut rost de un exemplar și am numărat la pagini. Cred că are vreo 60, spune Marcel Andrei, lider sindical al crescătorilor de animale.
În loc să simplificăm procedura, noi îl înnebunim pe fermier să-și ia un avocat. Trebuie să ai studii superioare ca să completezi cererea unică de plată. Are vreo 40 de pagini. Cum roiau juriștii în jurul Poliției rutiere când se înmatriculau mașini, așa se va întâmpla și la APIA, spune fermierul Ionică Nechifor.