Deşi calendaristic primăvara a sosit deja, pe ogoarele ţării cu greu se arată primii „colţi” de verdeaţă. Sunt încă zone unde frigul şi precipitaţiile abundente amână reluarea procesului vegetativ al plantelor.
Nicu Opriţa, fermier din Sebeş, judeţul Alba, a cultivat în toamna anului trecut 207 hectare cu grâu şi 40 hectare cu rapiţă. Dacă grâul se prezintă foarte bine, cultura fiind bine răsărită şi înfrăţită, rapiţa riscă să fie întoarsă. „Rapiţa este mai slăbuţă, a răsărit mai târziu în toamnă şi deocamdată este prea mică, are doar 3-4 frunzuliţe. O mai las circa o săptămână şi o urmăresc să văd cum evoluează starea de vegetaţie şi apoi decid dacă o mai las sau nu în cultură. Nu sunt sigur, dar iau în calcul şi varianta de a întoarce cultura”, ne-a spus agricultorul, adăugând că „deşi a pornit în vegetaţie, rapiţa e cam rară, nu are densitatea optimă. Dacă nu am cel puţin 30 de plante pe metru pătrat, nu o mai las”.
Iarna blândă a ajutat culturile
În zona Ardealului, sezonul rece a fost destul de blând. „Iarna nu a afectat culturile, am avut şi zăpadă, precipitaţiile au fost aproape de normalul perioadei. În decembrie s-au înregistrat 100 de litri de apă/mp şi eu zic că până acum este bine. În continuare se anunţă ploi şi ne bucurăm că o să fie apă suficientă”, ne-a spus Nicu Opriţa.
Acesta a precizat că au fost demarate lucrările de fertilizare. „Am început să fertilizăm la grâu, aplicăm a doua tură de îngrăşământ. În toamnă i-am dat îngrăşămintele complexe, iar acum urmează azotul: 150 kg/ha în prima tură şi alte 100 kg/ha le vom administra peste circa o lună şi jumătate”, a adăugat fermierul.
În ceea ce priveşte lucrările de primăvară, agricultorul din Alba spune că va face primele intervenţii în câmp după data de 25 martie.
Detalii privind starea culturilor agricole la nivelul întregii ţări găsiţi în revista Ferma, ediţia 15 - 30 martie 2015!