Fermierii nu mai au răgaz. Volumul mare de muncă îi ţine în câmp din zori până-n seară. În această perioadă, ei realizează lucrările de întreţinere a semănăturilor de toamnă - fertilizare şi protecţie fitosanitară - şi înfiinţarea culturilor de primăvară sunt activităţile de bază prinse în miezul campaniei agricole.
Agricultorii din Olt au culturi curate şi sănătoase
În judeţul Olt, culturile semănate în toamnă (370 ha de rapiţă, 2100 grâu şi 200 ha de orz) au atins un stadiu de dezvoltare excelent. Potrivit fermierului Dan Zavideanu de la Agromec Vişina, temperaturile pozitive din luna februarie şi de la începutul lui martie, apa din sol şi substanţele fertilizante au asigurat buna pornire în vegetaţie a plantelor. De ieri (10 martie a.c. - n.r.) am început primul tratament la rapiţă, cultură ce se află în fenofaza de buton floral. (...)
Pregătiri pentru culturile de primăvară
Dan Zavideanu a realizat deja fertilizările de primăvară; a administrat uree în cantitate de 200 kg/ha la rapiţă, orz şi la grâul din loturile de sămânţă (cultivat pe 120 hectare doar pentru nevoile exploataţiei) şi 250 kg/ha de azotat de amoniu pentru grâul de consum.
Agricultorii de la Agromec Vişina şi-au propus să cultive în această primăvară 750 ha cu floarea-soarelui şi aproape o sută cu porumb. Terenul a fost atent mărunţit şi nivelat printr-o lucrare cu combinatorul şi cultivatorul, asigurându-se un pat germinativ optim pentru viitoarea recoltă.
În Ialomiţa, timpul nu are răbdare
Avem un an agricol care începe cu cel puţin două săptămâni mai devreme, - ne-a declarat Gheorghe Ogrezeanu de la Societatea Agricolă “Zimbrul” Făcăieni. Ţin minte că anul trecut erbicidam la grâu pe 24 aprilie. Or, acum ajungem să realizăm lucrarea până la sfârşitul lui martie, a continuat agricultorul. În câmpurile administrate de ferma “Zimbrul” Făcăieni sunt condiţii nefavorabile pentru dezvoltarea semănăturilor de toamnă; scăderile repetate de temperatură au produs stres plantelor de cultură. Au fost trei zile cu temperaturi negative, deja am observat că grâul a început să capete o nuanţă roşiatică, deci reacţionează la stresul termic. Apoi, în judeţ avem lipsă de apă în sol. Pe terasă, unde sunt terenurile cele mai expuse, se simte nevoia precipitaţiilor, e nevoie de cel puţin 20-25 litri/mp, a susţinut fermierul.
Societatea Agricolă „Zimbrul“ Făcăieni a cultivat grâu pe 2200 ha, rapiţă pe 1717 ha şi orz pe 800 ha, adică circa 55 la sută din suprafaţa exploatată. Va urma înfiinţarea culturilor de primăvară: peste 2000 ha cu floarea-soarelui şi mai bine de 2000 ha cu porumb şi soia.
Despre cum se desfăşoară campania agricolă de primăvară în alte judeţe, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2016!