Suntem în toiul campaniei de primăvară. Pe umerii agricultorilor e o mare presiune, stresul este major: timpul extrem de scurt şi banii insuficienţi pentru lucrările de sezon.
De la an la an, campaniile agricole sunt tot mai scumpe! Din aprilie, au început să ţârâie firav mult prea doritele şi aşteptatele subvenţii. În mare parte, fermierii au început primăvara agricolă cu bani împrumutaţi. De la un ciclu la altul, agricultura românească este tot mai datoare! Sunt destui producători agricoli care au crezut că stocând producţia vegetală din 2015 se vor… pricopsi! Din contră!
Păcăleala grâului aduce contracte la rapiţă
Cu Gheorghe Penu, cunoscut fermier din Călăraşi, am purtat o discuţie „de sezon”! Cu un glas dulceag-amărui acesta ne-a vorbit de... 1 aprilie! În acest an am luat păcăleală, pentru că am avut pe stoc 1.500 tone de grâu, cu gândul că va creşte preţul. Mai am de livrat vreo două sute de tone. De acum înainte nu o să mai ţin producţia în fermă, a susţinut producătorul agricol.
Dacă s-a fript la grâu, acum fermierul călărăşean suflă şi în... silicvă! Am făcut la rapiţă contracte în avans la preţul de 1.450 lei/tona de rapiţă. Nu am contractat toată cantitatea, ci peste două tone pe hectarul cultivat, pe considerentul că este un preţ bun. Potrivit acestuia, o uşoară umbră de îngrijorare vine din partea preţurilor la cerealele păioase. În această perioadă se fac contracte futures la preţuri destul de mici; mai mici decât acum doi ani şi mult mai mici decât anul trecut, a susţinut fermierul.
Vezi cum decurg lucrările din campania de primăvară şi în alte judeţe din ţară, în revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2016!