FOARTE IMPORTANT! Nu uitați de termenele limită pentru depunerea documentelor necesare cererii unice de plată în funcție de schema de plată pe care ați bifat-o în campania 2016! Nedepunerea acestor documente până la termenul limită înseamnă anularea subvenției, excluderea voastră de pe lista de plată! Nu așteptați să vă notifice Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Prezentați-vă voi la APIA!
SECTOR VEGETAL
1 OCTOMBRRIE. Până la această dată se depun la APIA documentele justificative pentru sprijinul cuplat pentru următoarele culturi:
CARTOFI TIMPURII, SEMITIMPURII și de VARĂ pentru INDUSTRIALIZARE. Valoare subvenție 2015 - 11.257,47 euro/ha.
Dovada comercializării unei producţii minime de 12,5 tone/ha, pe bază de contract cu o unitate de procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, pe care îl prezintă la APIA împreună cu factura fiscală până la data de 1 octombrie a anului de cerere;
ATENȚIE! Persoanele fizice pot să depună dovada comercializării producţiei contractate, pe baza facturii fiscale sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, care se depun la APIA până la data de 30 octombrie a anului de cerere.
Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa certificată oficial din categoriile Prebază, Bază şi Certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 şi cu Ordinul nr. 1.266/2005.
În situaţia în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal este membru al unui/unei grup/organizaţii de producători recunoscut(e) de MADR, actele doveditoare ale cantităţii livrate prin intermediul grupului/organizaţiei sunt:
a)pentru persoanele fizice, fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol;
b)pentru persoanele juridice, inclusiv PFA, II, IF, copia facturii emise către grup.
Solicitanţii mai prezintă şi:
a)adeverinţă prin fac dovada că sunt membri ai grupului/organizaţiei de producători prin care valorifică producţia;
b)copia contractului încheiat între grup/organizaţie şi cumpărător.
CIREȘE ȘI VIȘINE DESTINATE INDUSTRIALIZĂRII. Valoare sprijin cuplat 2015 – 195,42 euro/ha.
Dovada comercializării unei producţii minime de 4,4 tone/ha, pe bază de contract cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, pe care îl prezintă la APIA împreună cu factura fiscală sau cu fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, până la data de 1 octombrie a anului de cerere.
Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de cireşi şi/sau vişini fac dovada procesării producţiei proprii până la data de 1 octombrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.
SFECLĂ DE ZAHĂR. Valoare sprijin cuplat 2015 – 786,3 euro/ha.
Contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr, conform modelului prevăzut în anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr, aprobat anual prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, înregistrat la DAJ, iar o copie a acestuia este depusă la APIA până la data de 1 octombrie a anului în curs.
Contractul se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/mp; rezultatul verificărilor se consemnează într-un proces-verbal de constatare semnat de reprezentanţii DAJ, ai Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr şi ai fabricii de zahăr, care se păstrează la DAJ. Lipsa vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru sprijinul cuplat.
3 OCTOMBRIE. SFECLĂ DE ZAHĂR, ajutor național tranzitoriu (ANT 6).
Contractul de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr, înregistrat la Direcția Agricolă Județeană şi vizat de reprezentantul desemnat al DAJ, pe baza verificărilor privind respectarea suprafaţei cultivate şi a densităţii culturii. Cu penalități de 1% întârziere pe fiecare zi lucătoare puteți depune și până la 28 octombrie 2016 inclusiv.
Contractul se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/mp. Absența vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru ANT 6.
1 NOIEMBRIE. Până la această dată, fermierii care procesează propriile culturi depun documente justificative pentru obținerea sprijinului cuplat pentru următoarele culturi:
MAZĂRE BOABE pentru INDUSTRIALIZARE. Valoare subvenție 2015 – 141,07 euro/ha.
Procesatorii care cultivă mazăre boabe fac dovada procesării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne. Producție minimă 1,9 tone/ha.
FASOLE BOABE pentru INDUSTRIALIZARE. Valoare sprijin cuplat 2015 – 446 euro/ha.
Procesatorii care cultivă fasole boabe fac dovada industrializării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne. Producție minimă 0,85 tone/ha.
TOMATE CULTIVATE în CÂMP, DESTINATE INDUSTRIALIZĂRII. Valoare sprijin cuplat 2015 – 13.669,88 euro/ha.
Dovada valorificării producţiei contractate, pe baza facturii fiscale sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, a unei cantităţi cel puţin egale cu 30 tone/ha până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
Unităţile de industrializare care cultivă tomate fac dovada procesării producţiei proprii, prin documente contabile interne, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
CASTRAVEȚI CULTIVAȚI în CÂMP pentru INDUSTRIALIZARE. Valoare sprijin cuplat 2015 – 3.065,6 euro/ha.
Dovada valorificării producţiei contractate, pe baza facturii fiscale sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
Livrează cantitatea minimă de 12 tone/ha castraveţi la o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008.
Unităţile de industrializare care cultivă castraveţi în sere proprii fac dovada procesării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne (producții minime : 50 tone/ha pentru industrializare și 65 tone/ha pentru consum în stare proaspătă).
PRUNE DESTINATE INDUSTRIALIZĂRII pentru OBȚINEREA de PRODUSE NONALCOOLICE. Valoare sprijin cuplat 2015 – 2.966,38 euro/ha.
Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de pruni fac dovada industrializării producţiei proprii prevăzute la lit. b), până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne. Producție minimă 5,6 tone/ha.
CÂNEPĂ pentru ULEI și FIBRĂ. Valoarea sprijin cuplat 2015 – 312,81 euro/ha.
Contract cu unităţi de procesare autorizate aflate atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene pentru producția obținută.
Copie de pe certificatul de înregistrare şi/sau certificatul constatator eliberate/eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau de o instituţie similară din statele membre UE, din care să rezulte activitatea de procesare a unităţii cu care a încheiat contractul.
Factura fiscală de livrare a producţiei, proces-verbal de recepţie, bon fiscal sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, pentru cantităţile vândute, dar nu mai puțin decât producția minimă care este de 600 kg seminţe/ha sau 10.000 kg tulpini uscate/ha.
Raportul cu privire la conţinutul de THC al culturilor de cânepă pentru fibră, emis de Laboratorul Regional pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Blaj, care include următoarele informaţii: conţinutul de THC, împărţit în tranşe/gradări de 0,1%, procedura utilizată, precum şi datele transmise de inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor.
Factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiza oficială, cu menţiunea "sămânţă admisă pentru însămânţare", sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. Cantităţile minime de sămânţă necesare la hectar sunt incluse în anexa nr. 4.
Copie de pe autorizaţia de cultivare emisă de DAJ.
Termenul de depunere la APIA a documentelor doveditoare este 1 noiembrie a anului de cerere.
15 NOIEMBRIE. OREZ. Valoare sprijin cuplat 2015 - 649,43 euro/ha
Contract de valorificare a unei producţii minime de 4.500 kg/ha orez şi fac dovada valorificării acesteia pe bază de factură fiscală şi contract. În situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator, acesta face dovada procesării producţiei proprii prin documente contabile interne.
Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002. Factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea "sămânţă admisă pentru însămânţare", sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE privind echivalenţa inspecţiilor în câmp la culturile producătoare de seminţe, efectuate în ţări terţe, şi echivalenţa seminţelor produse în ţări terţe, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Decizia Consiliului 2003/17/CE, sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. Cantităţile minime de sămânţă necesare la hectar sunt incluse în anexa nr. 4.
(Sursa: Ordinul 619/2015, modificat prin Ordinul 234/2016, privind criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură)